Omurilik İltihaplanması Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

Omurilik İltihabı Omurilik Enfeksiyonu Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 3.041

Omurilik İltihabı Omurilik Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur, Hangi Doktor Bakar?

Omurga kanalında meydana gelen damarsal hastalıklar ve sistemik hastalıklar sonucunda omuriliğin işlevselliğini yitirmesi ile omurilikte oluşan iltihaba omurilik iltihabı denir. Omurilik iltihabı durumunda Beyin ve Sinir Cerrahisi doktoruna gidilmelidir.

Omurilik Enfeksiyonu (Omurilik İltihabı) Neden Olur?

Omurilik iltihabı vücuttaki herhangi bir enfeksiyonel hastalığın dolaşım sistemine katılması ile ortaya çıkar. Örneğin suçiçeği virüsü, aniden gelişen gripler, kızamık virüsleri, kuduz virüsü, akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları sistemik dolaşıma katılmaktadır. Bu enfeksiyon ve virüsler dolaşımdan sonra beyne ve buradan da beyin zarı yolu ile omuriliğe ulaşır.

Omurilik iltihabı yalnızca enfeksiyon ve virüsler ile bulaşmaz. Aynı zamanda bağışıklığı düşük olan kişilerde, kanser ve tümör gibi etkenlerden dolayı bağışıklığı zayıflayan kişilerde, çocuk ve yaşlılarda, romatizmal ve dolaşım sistemi bozukluğu olanlarda da omurilik iltihabı gözlemlenmektedir. Aynı zamanda genital bölgede meydana gelen virüsler ile uçuklara sebep olan virüsler de omurilik iltihaplanmasını tetikler. Tüm bunların yanı sıra kişi bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanımı da omurilik iltihabına zemin hazırlar.

Omurilik iltihabı hem akut hem de kronik olarak gelişebilmektedir. Kronik gelişen omurilik iltihaplanmalarında hastanın kol ve bacaklarında uyuşukluk meydana gelir. Aynı zamanda karıncalanma ve güçsüzlük de yaşar. Bu tarz durumlarda hasta fizik tedavi ile sağlıklarına kavuşur. Ancak akut seyreden omurilik iltihaplanmaları acil bir şekilde müdahale edilmesi gereken ölümcül durumlardandır.

Omurilik Enfeksiyonu (Omurilik İltihabı) Belirtileri Nelerdir?

Omurilik iltihaplanmalarda hasta kendini grip gibi hissedecek ve kol ya da bacaklarında uyuşukluk hissedecektir. Hatta hastaneye gidene kadar geçen sürede kısmı felç durumu dahi gözlemlenebilir. Enfeksiyonun omurilikte konuşlandığı yere bağlı olarak hastada idrar kaçırma, his kaybı ve büyük abdest kaçırma gibi durumlar söz konusu olabilir. Hatta bu komplikasyonlar ömür boyu kalıcı da seyredebilir.

Omurilik iltihaplanmasında sinirler üzerinde bir hassasiyet gerçekleşecektir. Bu hassasiyet nedeni ile hasta elbise giyerken, hatta saçını düzleştirirken dahi zonklayıcı ağrılar yaşamaktadır. Ayrıca kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, aniden oluşan kramplar da söz konusudur. Bunun yanı sıra omurilik iltihabı yürümede bozukluk, denge kaybı gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilecek sonuçları da doğurmaktadır. Bu nedenle hastalar boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kaldıklarını düşünerek, geçmesini bekleyebilirler. Geç kalınması bu rahatsızlıkların ölümle sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle hastanın acil tedavi edilmesi gerekmektedir.

Omurilik Enfeksiyonu (Omurilik İltihabı) Tedavisi

Akut omurilik iltihaplanmalarında kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler alınmalıdır. Örneğin enfeksiyon türü viral ise antiviral, bakteriyel ise antibakteriyel bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu gibi durumlarda kortizon tedavisi de ek olarak uygulanmaktadır. Ne yazık ki akut omurilik iltihapları oldukça riski olup, geç kalınmaması gereken enfeksiyonlardır.

Eğer kronik omurilik enfeksiyonu söz konusu ise hastaya fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır.

Omurilik Enfeksiyonu (Omurilik İltihabı) Bitkisel Tedavisi

Omurilik iltihabı tedavisi için bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur.Bu bitkiler ise pek çok farklı hastalığa da şifa olan kantaron ve nohut ruhudur. Nohut ruhu ile iltihaplanan bölgeye masaj yapmak ya da kantaronu çay şeklinde demleyerek içmek bu hastalık üzerinde oldukça faydalıdır. İşte bu kantaron çayının hazırlanışı;

  • Kantaronun içine ballı baba bitkilerinden bir miktar karıştırılır.
  • Daha sonra 1 su bardağı suya, 1 kaşık bu karışımdan eklenir.
  • Demlenerek günde 1’er bardak tüketilir.

Omurilik Enfeksiyonu (Omurilik İltihabı) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Spinal sinir denilen ve kol ile bacaklara giden sinirler, omurilikten çıkıp, omuriliğin yanlarındaki delikleri izlerler. Dolayısıyla omurilik iltihapları etrafındaki dokulara hasar verebileceği gibi bu sinirlere de zarar verebilir. Bu durumda da kol, bacak ya da enfeksiyonun tutunduğu bölgeye göre sırt ya da boyun ağrılarına neden olur. Hatta hastalık ilerledikçe eklemlerde yanma, güçsüzlük ya da kasılma sorunlarını ortaya çıkarır. Ne yazık ki bu sorunların birçoğu hayat boyu devam etmektedir.

Hastalığın tedavi edilmesi ne kadar önemliyse, tedavinin tamamlanması da oldukça önemlidir. Tedavisi tam yapılmamış omurilik iltihapları kas kayıplarına, zayıf kemik dokusuna, hatta kemik ve kas erimelerine neden olacaktır. İlerleyen durumlarda tamamen felç durumu söz konusu olabilir ve hasta yatağa bağımlı bir hale gelebilir. Kısacası omurilik iltihaplanmaları tamamıyla kontrol altında tutulmalı, iyileşene kadar tedaviye devam edilmelidir. Hatta iyileşme görüldükten sonra dahi hasta sık sık kontrollerine gitmelidir. Ayrıca bu rahatsızlığı yaşamış olan hastaların, evde yapmaları gereken egzersizler bulunmaktadır. Her hasta, iyileşme sürecinde ve sonrasında bu egzersizlerini yarım bırakmadan, kesintisiz ve doğru şekilde yapmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.