Jinekolojik Muayene Korkusu Olanlara Öneriler

Alttan Muayene Olamıyorum Ne Önerirsiniz

0 21

Alttan Muayene Olamıyorum Ne Önerirsiniz

Vajinal muayene ve jinekolojik muayene halk arasında alttan muayene olarak bilinir. Bu muayene hamilelik ve diğer nedenler dolayısıyla yapılabilir.

Alttan Muayene Olamıyorum Ne Önerirsiniz?

Kadınların bazıları jinekolojik muayeneye karşı önyargılıdır. Utanma, acı çekeceğini zannetme vb. nedenlerle vajinal muayene olmaktan kaçarlar. Oysa alttan muayene ağrıya yol açmaz.

Esasen vajinal muayenede acı hissedilmez. Fakat tabii ki cinsel organının -doktor da olsa- bir başkası tarafından görülecek olması çoğu kadında utangaçlık hissi meydana getirir. Herkesin bu konudaki tavrı farklıdır. Bazıları gayet rahat davranırken bazı insanlar çekingenlik gösterir. Eğer alttan muayene olmak sizi korkutuyorsa bunu hekiminizle paylaşmanız gerekmektedir. O aklınızdaki tüm soruları cevaplandırarak sizi aydınlatacak; kaygınızı yenmeniz hususunda size destek olacaktır. Ayrıca hassasiyetinize saygı göstererek muayeneyi oldukça nazik bir şekilde gerçekleştirecektir.

Jinekolojik muayene korkusu birkaç muayeneyle birlikte ortadan kalkar. Hastalar bunun korkutucu bir şey olmadığını iyice öğrenir ve bu fobiden kurtulur.

Şayet kaygınızı doktorunuza anlattığınız takdirde bu korkuyu aşamıyorsanız, doktorunuzdan anestezi altında muayene olmayı talep edebilirsiniz.

Alt taraftan muayene olmaya kendinizi psikolojik olarak hazır hissediyorsanız; endişe, stres, korku vb. nedenlerle kaslarınızı sıkmıyorsanız muayene hem uzun sürmez hem de ağrıya sebep olmaz. Bunun için muayeneden önce hastalara gerekli bilgiler verilerek rahatlaması, bunun kendisine zarar vermeyeceğine ikna olması sağlanmalıdır. Eğer hekime itimat ediliyorsa alttan jinekolojik muayene zorlayıcı ve acı verici bir işlem olmaz. Bilakis çok kolay bir hâle gelir. Ancak hasta kendisini serbest bırakmazsa doktor sağlıklı bir şekilde muayene yapamaz, hastanın da canı yanar.

Alttan Muayene Nasıl Yapılır?

İlk olarak hastadan şikâyetlerini anlatması istenir. Daha sonra jinekolojik muayene masasına uzanması talep edilir. Bu sırada doktorun asistanı, ona kıyafetlerini çıkarıp masaya yatarken yardım eder. Belinden aşağı kısma steril bir örtü serilerek hastaya, bacaklarını muayene masasının yan taraflarında yer alan desteklere yerleştirmesi söylenir.

Önce karın bölgesiyle beraber dış genital organlar incelenir. Daha sonra spekulum ile vajinaya bakılır. Bu; şekil bakımından ördek gagası gibi, iki parçadan oluşan bir araçtır. Vajina ortamı ışık vasıtasıyla aydınlatılır ve böylece o bölge etraflıca değerlendirilir.

Bakirelere Alttan Muayene Yapılabilir mi?

Hasta daha önce biriyle birlikte olmadıysa bile, gerekiyorsa alttan muayene tercih edilebilir. Yalnız bekaretin bozulmaması için skekulum kullanılmaz ve pap smear testi uygulanmaz.

Bazen doktor vajinayı eliyle de kontrol eder. Fakat hasta bakire ise bunun yerine rektumdan veya karından muayeneye ihtiyaç duyulur. Üreme organlarını görüntülemek için karından ultrason yapılır. Vajinal ultrason bakire olanlar için uygun değildir.

Anestezi İle Alttan Muayene Yapılabilir mi?

Evet, anestezi verilerek alt taraftan muayene yapılması mümkündür. Hasta daha evvel gerçekleştirilen bir jinekolojik muayenede çok fazla acı duyduysa ve bu nedenle alttan muayene olmayı şiddetle reddediyorsa yahut vajinismus hastalığı varsa anestezi altında muayene edilir. Bu durumda anestezi uzmanı tarafından kısa süreli, hafif bir anestezi verilir. Lâkin bunun için hastanın muayeneden en az 4-5 saat önce yemeyi-içmeyi bırakması gerekir. Muayenenin ardından bir gece hastanede kalması daha iyi olur.

Regl Döneminde Alttan Muayene Yapılır mı?

Adetliyken jinekolojik muayene belli şartlar dâhilinde yapılabilir. Kanamanın nereden geldiğini belirlemek amacıyla adet döneminde vajinal muayeneye başvurulduğu olur. Ama kültür alma, smear testi ya da profilaktik jinekolojik muayene için menstrüasyon sürecinin bitmesini beklemek lâzımdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.