Kahverengi Saça Kına Yakmak İçin En Güzel Tarif
Kına ile saç boyama, son derece yaygın bir uygulamadır ve kimyasal boyaların kullanımına iyi bir alternatiftir. Özgür tarzımızı doğallıkla yansıtmanın en kestirme yollarından biri olan kına ile saç boyama, kadınlar arasında oldukça popülerdir. Kına ağacından toplanan yapraklar kurutularak öğütülmekte ve ortaya ‘kına’ dediğimiz toz halindeki madde çıkmaktadır. Doğal yapısı ve renkli görünümüyle kına, saçları canlandırır ve ışıltılı bir görünüm verir. Kına yapılırken harcına malzemeler eklenip çıkarılarak renk tonunu ayarlamak mümkündür. Kına her saç tipiyle uyumludur. Siyah saça da kahverengi saça da kına yakılabilir.
Kahverengi Saçlara Kına Nasıl Yakılır?
Malzemeler
- 10 adet ceviz yaprağı ( tazesi olursa daha etkili )
- 10 adet defne tohumu
- 5 adet tane karanfil
- 1 tatlı kaşığı çörekotu
- 1 yemek kaşığı çörek otu yağı
- 4 yemek kaşığı (tepeleme) kına
Büyükçe bir cezveye 2 su bardağı su eklenip içerisine ceviz yaprakları atılır. Su kaynatılır ve kaynamaya başladığı zaman çörek otu, karanfiller ve defne tohumu eklenerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatılır.
Sonra ocaktan alıp demlenmeye bırakılır. Ilıyınca süzülür ve hâlâ ılıkken cam bir kapta kınanın içerisine azar azar ilave ederek karıştırılır. (Kıvamı koyu olmalıdır. Gerekiyorsa biraz daha kına kullanılabilir.) Üstüne bir miktar çörek otu yağı eklenir ve yine karıştırılır. İşte kahverengi saç için kullanacağınız boyayı elde ettiniz!
Uygulanışı
İlk olarak, saçlarınızı defne ve saf zeytinyağı içeren sabun ile yıkayın. Havluyla saçlarınızın suyunu alın. (Boyayı yapmadan evvel saçlarınızı yıkarsanız boyanın hazırlanma aşamasında saçlarınız nemlenme fırsatı bulur.) Uygulamayı yapabilmek için saçlarınızın biraz nemli olması gerekir. Kınalı karışım hazırlandıktan sonra tarak ve saç boyama fırçası ile diplerden itibaren tüm saça uygulanır.
Saçın her yerine sürülmeli, kuru bir yer bırakılmamalıdır. Boyama işleminin ardından saçlar streç film ile kaplanır, üstüne de büyük bir havlu sarılır. 2 saat beklenir ve saçlar yine defneli zeytinyağlı sabun ile yıkanıp duralanarak havlu yardımıyla fazla ıslaklığı giderilir. Ardından kendi haline bırakılıp yavaş yavaş kuruması sağlanır.
Bu uygulama yaklaşık 2 ay arayla yeniden yapılır. Hem böylelikle saçlar, ihtiyacı olan besinleri almış olacaktır. Saçınız daha önceden kimyasal boyayla boyandıysa, doğal kına ile saç boyama yönteminin tam olarak işe yarayabilmesi ve rengin oturması için birkaç kez uygulama yapmanız gerekecektir.
Saçınızda fazlaca beyaz varsa, elde edeceğiniz renk tonu da biraz daha açık olabilir. Saçları ağaç veya kemikten üretilen taraklar ile taramak daha doğrudur. Saçlarının kepeklenmesinden ve sertleşmesinden muzdarip olanlar lavanta veya biberiyeyle demledikleri çayı soğumaya bırakıp daha sonra friksiyon yapabilir.