Kalp Stenti Nedir Kalbe Stent Takılması Ne Kadar Sürer?
Kalbe stent takılması cerrahi bir işlem değildir. Kol ya da kasık bölgesine uygulanan kesiden içeri girilir ve kalp damarına takılarak sonlandırılır. Hastanın özel bir durumu yoksa narkoz verilmesine gerek duyulmaz. Operasyon, yarım saat ile iki saat arasında tamamlanmaktadır. Kalbe stent takılarak, tıkanan ya da daralma gösteren koroner arterlerin (kalbe temiz kanın taşınmasını sağlayan damarlar) açılması sağlanabilir. Bu sayede kalbe daha fazla kan akışının olması sağlanır.
Kalp Stenti Nedir?
Kalp stenti operasyonları, koroner arterlerdeki daralma ya da tıkanmaların tedavisinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bu uygulama ile kan akışına engel olan sorunlar giderilir ve kalbe daha fazla kan gitmesi sağlanır. Stentler, çelikten üretilir ve görünüş olarak kafese benzerler. Yerleştirildikten sonrasında damar duvarına yapışır ve damarların açık kalmasına yardımcı olur. Bu sayede kan, damarlardan rahatça geçerek kalbin beslenmesini sağlar. Stentler çelikten üretildiği için pıhtı oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden hastaların operasyon sonrasında Clopidogrel etken maddeli ilaç (kan sulandırma özelliği bulunan bir ilaç) ve aspirin kullanmaları gerekir. İlaçların düzenli kullanımı ile pıhtı riski büyük oranda azaltılmış olur.
Kalbe Stent Takılması Sonrası Neler Yaşanır?
Operasyondan sonraki ilk birkaç gün boyunca, kateter girişi siyaha dönük mor renkli olabilir. Bölgede fındık boyutlarında bir yumrunun oluşması, şişlik ve pembe renkli olması da tıpkı morluk oluşması gibi tamamen normal durumlardır.
- Uygulama bölgesinde bulunan bandaj ertesi sabah çıkarılabilir. Hasta bunu yapmakta zorlanıyorsa ilk duşunu alırken çıkarabilir.
- Bandaj çıkarıldıktan sonra kateter girişinde yara bandı kullanılması gerekir.
- Kateterin giriş yeri, gün içerisinde 1 defa sabunlu su ile yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sırasında bölgeyi ovmaktan kaçınılmalıdır.
- Yıkama işlemi sonrasında bölgenin kuru ve temiz kalması gerekir.
- Doktorun tavsiye ettiği merhem, krem ve losyonlar düzenli olarak sürülmelidir.
- Stent yerleştirme operasyonu kasık bölgesinden yapıldıysa iç çamaşırları ve kıyafetler rahat olmalıdır.
Kalbe Stent Takılması Sonrası Neler Yapmalı?
Kalbin işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için sigara alışkanlığının bırakılması, reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması, düzenli egzersiz yapılması ve beslenme programında uygun düzenlemelerin yapılması gerekir.
Kateterin giriş kısmında kanama olmaması için ilk 3- 4 gün boyunca ıkınmamaya özen gösterilmelidir.
Operasyondan sonraki ilk hafta içerisinde deniz, küvet, havuz ve jakuziye girilmemesi gerekir.
Uyandıktan sonra 5 ila 10 dakika kadar odada yürüyüş yapılması tavsiye edilir.
Kalp stenti takıldıktan sonraki ilk 7 gün içerisinde 10 kilodan daha ağır olan yüklerin kaldırılmaması, çekilmemesi ve itilmemesi gerekir.
İlk 5 gün içerisinde koşu, bowling, tenis ve golf gibi yorucu aktivitelere katılmamak gerekir.
Merdiven inerken ya da çıkarken yavaş tempoda hareket edilmesi önerilir.
Stent takıldıktan sonraki ilk haftanın ardından aktivite yoğunluğu yavaş yavaş artırılmalıdır.
Cinsel hayata dair merak edilen konular için hekime danışılmalıdır.
Taburcu olmadan önce ilaçlar hakkında hekimizle görüşmeyi unutmayın. Stent takılmadan önce kullanılan ilaçların içilip içilmeyeceğini sormayı ihmal etmeyin. Stent yerleştirildikten sonra farklı ilaçların kullanılması önerilebilir. Bu durumda yeni ilaçları nasıl kullanacağınızı dikkatlice öğrenmeniz gerekir.