Kanda Gebelik Testi Yanlış Çıkar mı?
Adeti geciken kadınların bulantı, memede hassasiyet ve halsizlik gibi şikayetler yaşaması durumunda gebelik testi yaptırması iyi olur. Bunun için evde yapılabilen gebelik testlerini kullanabilirsiniz. Bu yazımızda evde yapılan gebelik testlerinin nasıl sonuç verdiğini ve güvenilirliğinden bahsedeceğiz.
Rahimde döllenen yumurta rahime tutunduktan sonra HCG (human chorionic gonadotropin) isimli hormon salgılanmaya başlar. HCG hormonu kişinin beklenen adet kanamasından 1 hafta sonra idrarda çıkmaya başlar. Bu sayede kişi evde yapacağı idrar testi ile gebe olup olmadığını anlayabilir. 1 hafta beklenmediği durumlarda kişi laboratuvarda yapılacak kan testi ile kişinin gebe olup olmadığı anlaşılır.
Hamilelik Testi Pozitif Çıkıp Hamile Olmamak Mümkün mü?
Dr. Ahmet Emanetoğlu’nun cevabı
Hamilelik testi nadiren de olsa kişi gebe olmadığı zaman pozitif gözükebilir. Bunun sebepleri ise şunlar olabilir: idrarda protein veya kan varlığı, kişinin birtakım idrar söktürücü ilaç kullanması ve tarihi geçmişveya bozuk hamilelik testi kullanmak.
Hamilelik Testi Pozitif Çıkıp Hamile Olmamanın Nedenleri Nelerdir?
Hamilelik testinin yanlış pozitif sonuç vermesi çok nadirdir. Örnek olarak kişi düşük yaptıktan sonra kürtaj işleminden hemen sonra yapılan hamilelik testinde idrarda hala biraz da olsa HCG hormonu olacağından testte pozitif sonuç çıkabilir.
Hamilelik testinin yalancı pozitif sonucunu vermesinin nedenleri şunlar olabilir:
Kimyasal Gebelik
Kimyasal gebelik terimi çok erken düşükler için kullanılan bir terimdir yani cinsel ilişkiye girildikten çok kısa süre sonra gebeliğin düşükle sonuçlanması kimyasal gebeliktir. Gebeliklerin neredeyse yarısı bu şekilde son bulmaktadır. Ilişkiye girildikten hemen sonra yapılan hamilelik testi vücuttaki yükselen hormon seviyelerine bağlı olarak pozitif sonuç verebilir.
Talimatlara Uymamak
Hamilelik testi uygulandıktan sonra talimatta yazılan süreye uyulmazsa yalancı pozitif sonuç görülebilir. Ayrıca eğer idrar test çubuğuna damlatıldıktan sonra aşırı beklenirse de doğru sonuç alınmayacaktır.
Doğum Tedavileri
Gebelik tedavileri de içinde HCG hormonu içermesi nedeniyle yalancı pozitif sonucunun çıkmasına yol açabilir.
Gebelik testlerinin yanlış olarak pozitif veya negatif çıkması kişiyi psikolojik veya fiziksel travmaya sokabilir. Bu yüzden gebelik test çubukları kullanılırken çok dikkatli olunmasına özen gösterilmelidir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Dr. Ahmet Emanetoğlu’nun cevabı:
Çoğu gebelik testleri adet gecikmesinin ilk gününden itibaren yapılabilmektedir. Ancak en doğru sonuç adet gecikmesinden sonra 1 hafta beklendiğinde alınacaktır.
Hamilelik Testi Doğruluk Oranı Nedir?
Dr. Ahmet Emanetoğlu’nun cevabı:
Çoğu gebelik testinin doğruluk oranı %99’dur. Bu oran sadece adet gecikmesinden 1 hafta sonrası için geçerlidir. Gebeliğini daha erken yani 1 hafta beklemeden öğrenmek isteyen kişiler hastanelere gidip kan testi yaptırmalıdır.
Hamilelik Olduğu Halde Testin Negatif Çıkması Mümkün mü?
Dr. Ahmet Emanetoğlu’nun cevabı:
Kişi hamile olduğu halde gebelik testinin negatif çıkması mümkündür. Ancak diğer ihtimal daha ağırdır. Yani adet gecikmesinden 1 hafta geçmeden yapılan gebelik testleri, idrarı testte 15 dakikadan fazla bekletilmesi, test yapmadan önce çok su içmek gebelik testinin yalancı pozitif çıkmasına yol açabilir. Gebelik testinin yapılması için en uygun zaman sabah ilk idrarda yapılmasıdır. Eğer test negatif sonuç vermişse kişi 1 hafta sonra test tekrar yapmalıdır.