Karnıbaharın (Karnabaharın) Sağlığa Faydaları Besin Değeri
Karnabahar sayısız miktarda sahip olduğu sağlığa yararlarıyla dünyanın birçok bölgesinde üretilen harika sebzelerden birisidir. Karnabaharın bilimsel ismi Brassica Oleracea Botrytistir. Brassicaceae ailesinden Brassica türüne aittir. Bu harika sebzenin Asya’ya özgü olduğuna inanılmaktadır, fakat artık dünyanın her tarafında geniş çaplı bir şekilde evsel ve ticari amaçlı olarak yetiştirilmektedir.
Karnabaharın içinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve besin türlerinden dolayı, sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
Karnabahar Suyu Nasıl Yapılır?
300 gram taze karnabaharı 3 su bardağı kaynamakta olan suya katın. Ağzı kapalı vaziyette beş-altı dakika kadar kısık ateşte bekletilir. Ilımaya bırakıp süzülür. Haşlanarak elde edilen bu suyun yarısı sabah, diğer yarısı ise akşam içilir. Aç veya tok karna içebilirsiniz.
Karnabaharın ve Karnabahar Suyunun Sağlığa Faydaları Maddeler Halinde
- Karnabahar antioksidanlar ve bağışıklık güçlendirici besinler bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalanmayı önler. Mevcut hastalıkların çabuk atlatılmasını sağlar.
- Karnabaharda bulunan potasyum, vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur, sinir sistemini güçlendirir.
- Karnabahardaki glukoraphanin ve sülfoman ismindeki antioksidan ve antienflamatuar maddeler kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Buna ek olarak, karnabahardaki lif ve omega-3 yağ asitleri, LDL kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur ve damarların sertleşmesini önler.
- Karnabahar cilt sağlığı için de çok faydalıdır. Yapılan araştırmalarda karnabaharın cildi güneşin zararlı etkilerinden koruduğu görülmüştür.
- Karnabahar iltihap hasarından eklemleri ve kemikleri koruyan, kolajenin üretiminde önemli bir rol oynayan C vitamini içerir. Ayrıca, karnıbahar hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik kaybını önlemeye yardımcı olan K vitamini içerir.
- Karnabahar, sindirime yardımcı olan ve vücudu toksinlerden temizleyen diyet lif açısından zengindir. Kabızlık, şişkinlik gibi mide bağırsak rahatsızlıklarını önler.
Karnabaharın Besin Değerleri
Karnabahar birçok vitamin, mineral ve diğer yapı bileşenlerini içerir. Karnabaharın içerdiği bazı vitaminler, A, C, E, K vitaminleri, Folik asit, tiyamin, niyasin, prioksidin, pantotenik asit ve riboflavindir. Karnabahar ayrıca omega-3, 6 yağ asitleri, lif, sodyum, potasyum içerir ve bunların sağlığa birçok faydası vardır. Bunların dışında karnabahar ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir, protein, çinko, bakır ve selenyum içerir. Karnabaharın en iyi özelliği ise hiç kolestrol içermemesidir.
Karnabaharın Faydaları
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Karnabaharın içerisinde bulunan, lipid çözünebilen, Di-indolyl-methane bileşiği sayesinde yüksek miktarda antibakteriyel ve virüs önleyici etkileri vardır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli karnabahar tüketimi, soğuk algınlığı, grip, öksürük, ateş gibi hastalıkları önlemektedir. Ayrıca karnabahar fazla miktarda içerdiği C vitamini sayesinde, akyuvar üretimi sağlayarak vücudu virüs, bakteri gibi dış etkilerden korur.
Kanser Riskini Önler
Karnabaharın bol miktarda içerdiği sülforafan gibi birkaç antioksidan sayesinde sağlığınıza çok büyük yararları vardır ve çeşitli kanserleri önler. Serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı olur ve sağlıklı hücrelere oksidatif zarar vermesini önler. Bu serbest radikaller kalınbağırsak, prostat, meme, rahim, yumurtalık gibi kanser çeşitlerine sebep olurlar. Ayrıca içerdiği C vitamini sayesinde serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önler.
Kemik Sağlığını Güçlendirir
Karnabahar kalsiyum açısından çok zengindir ve kalsiyum kemik sağlığı için olmazsa olmazdır. Kalsiyum kemiklerinizin ana maddesidir ve kemiklerinizin yoğunluğunu belirleyerek, eğer yeterince tüketirseniz yaşlılığınızda bile sağlam kemiklere sahip olmanızı sağlar. Araştırmacılar karnabahar tüketmenin, içerdiği K vitamini sayesinde kemik erimesine karşı büyük bir koruma sağladığını bulmuşlardır. K vitamini hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik yoğunluğunun azalmasını önler. Ayrıca karnabaharın iltihap önleyici özellikleri vardır ve bu sayede kemiklerdeki iltihaplanmayı azaltır.