Karragenan Ne Demek Sağlığa Zararları Nelerdir?
Karragenan tükettiğimiz birçok işlenmiş gıdada, paketlenmiş üründe bulunan bir katkı maddesidir. Karragenan işlenmiş gıdaların kıvamını ve yapısını geliştirmek ve korumak için eklenir. Kırmızı yosundan elde edilen bir içerik olan karragenan onlarca yıldır, paketlenmiş gıdalarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılmaktadır, ilk olarak 1940 yılında, sütlü bir tatlının içinde bu madde kullanılmıştır. Karragenan’ın diğer adı E407
Karragenan yiyecek ve içecekleri korumak, kıvamlı hale getirmek ve emilsiyonlaştırmak için kullanılan bir katkı maddesidir. İrlanda yosunu olarak da bilinen kırmızı yosundan elde edilen doğal bir içeriktir.
1960ların sonundan beri karragenanın sağlık etkileriyle ilgili tartışma vardır. Bazı kanıtlar karragenanın sindirim sisteminize hasar veren iltihaplanma ve mide-barsak ülserini tetiklediğini iddia eder. İnsanlar karragenan içeren ürünlerin paketlerinde uyarıcı şekilde etiketlenmesi veya tamamen kaldırılması için dava açmışlardır. Bu yaygın kullanılan katkı maddesiyle ilgili daha fazla bilgi ve neden kaçınmak isteyebileceğinizi öğrenmek için makaleyi okumaya devam ededebilirsiniz.
Karragenanın Yan Etkileri ve Tehlikeleri
Karragenan olan ürünler “doğal” olarak etiketlenebilir ancak kısıtlı çalışmalar karragenanın şunlara neden olabildiğini göstermiştir:
- İltihaplanma
- Şişkinlik
- Kolon kanseri
- Glükoz intoleransı
- Besin alerjileri
- Hassas bağırsak sendromu
Artan iltihaplanma başka hastalıklara yol açabilir, bunlar:
- İnflamatuvar barsak hastalığı
- Eklem iltihabı
- Tendonit
- Kronik safra taşı veya safra kesesi iltihabı
Bu sonuçlara rağmen karragenan katkı maddesi olarak Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu tarafından hala onaylanmaktadır ve birçok gıda ürününde yaygın şekilde kullanılmaktadır. 2015’te Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü karragenanın 1000mg’a kadar kullanıldığında sağlık açısından bir zararı olmadığını duyurmuştur. Fakat Avrupa Birliği kullanımını yasaklamıştır.
Hangi Besinlerde Karragenan Vardır?
Karragenan vegan ve vejetaryen ürünlerinde bulunabilir. Bir bitki olduğundan üreticiler hayvan bölümlerinden yapılan jelatinin yerini alması için kullanır.
Karragenan şu besinlere eklenebilir;
- Çikolatalı süt
- Süzme peynir
- Krema
- Dondurma
- Badem sütü
- Vegan peyniri veya süt ürünü olmayan tatlılar gibi süt ürünü alternatifleri
- Hindistan cevizi sütü
- Krema
- Kenevir sütü
- Pirinç sütü
- Soya sütü
Karragenan Ne İçin Kullanılır?
“Karragenan nedir” sorusunu cevaplarken 2 ana amaç için yaygın şekilde kullanıldığını bilmek yeterlidir.
Gıda Katkı Maddesi: Karragenan hiçbir besleyici değer veya lezzet katmasa da, eşsiz kimyasal yapısı diş macunu gibi sağlık bakım ürünleri ve birçok besinde bağlayıcı, kıvam arttırıcı ajan ve sabitleyici olarak kullanılır.
Geleneksel tıp: Karragenan öksürükten bağırsak problemlerine kadar tedavi amaçlı kullanılan solüsyonlarda etkin bir içeriktir. Ağrı ve şişliği azalttığı bilindiğinden peptik ülseri tedavi etmek için ve laksatif olarak yaygın şekilde kullanıldığı bildirilmiştir.
Karragenan Nasıl Üretilir?
Karragenan doğal kaynaklı olmasına rağmen besinlere katmak için hazır hale gelmesi için bazı basit aşamalar geçirmelidir. Karragenan üretmek için yaygın şekilde kullanılan iki yöntem vardır:
1) Filtreleme yönteminde, karragenan yosundan sıvı solüsyona çıkarılır, filtrelenir ve kurutulur.
2) Alkali yöntemde, yosun karragenan ve selülozu arkasında bırakarak alkali solüsyonla işleme girer. Daha sonra ürün kurutulur ve yarı-rafine karragenan (SRC) olarak satılır.
Karragenan Tüketmek Güvenli midir?
Evet. Kobaylarla ve insanların kanser, sindirim sağlığı, üreme sağlığı vb. dahil sağlık durumları üzerinde karragenanın etkilerine bakarak yürütülen birçok çalışma karragenanın yiyecekler ve içeceklerdeki kullanımının güvenli olduğunu göstermiştir. Kobaylarla yapılan birkaç çalışma sindirim sisteminde iltihaplanma gözlemlenmiştir. Ancak, bu haddinden fazla yüksek dozaj karragenan kullanmışlardır. Bu yüzden bu çalışmalar insanlar tarafından tüketilen yiyecek ve içeceklerle ilgili değildir. Sonuç olarak; gıdalarda önerilen oranın dışına çıkılmadığı takdirde kullanımı, sağlık açısından bir sorun teşkil etmez.
Karragenan haram olduğuna dair din kitaplarında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Aşırıya kaçılmadığı sürece güvenle yenilebilir.