Kedimin Burnu Akıyor Hapşırıyor Tedavisi Nasıldır

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur Nasıl Geçer

0 6

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur Nasıl Geçer

Biz nasıl zaman zaman burun akıntısıyla karşılaşıyorsak, kediler de bunu yaşayabilir. Bazen bu, ciddi bir sorundan kaynaklanmaz ve herhangi bir tedavi uygulanmadan kendi kendine geçer. Fakat kedilerde burun akıntısı önemli bir sağlık problemi yüzünden de ortaya çıkabilir. Bu ise tıbbi destek verilmesini gerekli kılar. Kedinizin devamlı burnu akıyorsa veterinere başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?

Üst solunum yolu enfeksiyonu (viral, bakteriyel, fungal). Bu durumda kedide burun akıntısının yanı sıra hapşırma  da görülebilir.

Kedilerde burun akıntısının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri alerjidir. Kediler de tıpkı bizler gibi alerji riskiyle karşı karşıyadır. Burun akıntısı alerjinin en önemli belirtisidir. Kedinin alerjisi varsa sık aralıklarla hapşırdığı da görülebilir. Alerji bazen mevsim geçişine bağlıdır, belli bir süre sonra yok olur.

Kronik solunum hastalığı

Burun boşluğuna travma

Burun kanalında polip, tümör veya yabancı cisim bulunması

Göz problemleri (göz akıntısı aşırı burun akıntısına neden olabilir)

Ağız ve diş sorunları

Burun boşluğunda bakteri veya mantar enfeksiyonu

Burun boşluğundaki tümörler

Burun boşluğunda yabancı cisimler(toz, kum, saç, kir, çöp, yiyecek vb.)

Kafa travması

Zatürre

Diş kökü apsesi

Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar

Kedi gribi

Burun polipleri

Yarık damak (ağzın çatısında şekil bozukluğu)

Kulak problemleri

Diş hastalıkları

Toksin maruziyeti

Sindirim sistemi sorunları: Asit reflü veya buna benzer mide rahatsızlıkları, yutma güçlüğü kedilerde burun akıntısına sebep olabilir. Aynı zamanda hırıltılı solunum, uyuşukluk, iştahsızlık ve kusma da görülebilir.

Kedinizin Burun Akıntısı Varsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin sürekli burnu akıyorsa fakat başka bir şikâyeti yoksa önce 1-2 gün beklemeniz ve durumunu takip etmeniz önerilir. Birkaç gün sonra burun akıntısı hâlâ geçmemiş olursa veya akıntıyla birlikte farklı semptomlar da ortaya çıkarsa veterinere götürmeniz gerekir.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

Veteriner kedinizi muayene ederek bunun sebebini bulmaya çalışacaktır. Hem ne tür belirtiler olduğunu soracak, hem de kedinizin genel sağlığı, önceden hangi hastalıklarla karşılaştığı gibi konularda bilgi talep edecektir. Tedavi burun akıntısının nedenine göre düzenlenir.

Kedinizin burnunda akıntı üst solunum yolundaki enfeksiyona bağlıysa steroid veya antifungal bir ilaç ya da antibiyotik yazılabilir.

Kedinin burnunda polip mevcutsa veya burun boşluğunda yabancı bir cisim varsa veteriner bunları çıkarmak için cerrahi müdahaleye gerek duyacaktır.

Alerjen maddelerle temas kedilerde burun akıntısının başlıca sebeplerindendir. Veteriner hekim bundan şüpheleniyorsa alerjenin belirlenmesi amacıyla test yapılmasını isteyebilir. Böylelikle kedinizde alerjik reaksiyona yol açan şey tespit edilerek ondan uzak durması sağlanabilir.

Kedilerde burun akıntısı nasıl geçer, ne zaman iyileşir? gibi sorular aklınızı karıştırıyor olabilir. Fakat sabretmeniz ve doktorunun talimatlarına uymanız gerekir. İyileşme süreci kediden kediye farklılık gösterir. Bakteri ya da mantar enfeksiyonu gözlemlendiyse mantar önleyici ilaçlar veya antibiyotikler verilecektir. Bunları düzenli kullanırsanız kısa zamanda sağlığına kavuşacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.