Kemik İliği Biyopsisi Sonucu Ne Zaman Kaç Günde Çıkar

Kemik İliği Biyopsisi Nedir Neden Nasıl Yapılır Ne Kadar Sürer

0 95

Kemik İliği Biyopsisi Ne Demek

Kemik iliği biyopsisi, ince biyopsi iğneleri ile kemik iliğinden örnekler alınmasına denir. Kemik iliği biyopsisinde kemik iliğindeki hücreler, az miktarda kemik iliği örnekleri alınıp incelenir. Kan hastalıklarının teşhisinde ve kemik hastalıklarının belirlenmesinde bu yöntemden yararlanılır.

Kemik İliği Biyopsi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Kemik iliği biyopsi sonuçlarının çıkması 1 hafta-3 hafta arasında çıkar. Sonuçların çıkması 1 ayı bile bulabilir.

Kemik İliği Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Adı korkutucu gelmiş olabilir fakat kemik iliği biyopsisi tecrübeli bir uzman tarafından kısa zamanda kolayca uygulanabilir ve hafif ağrıdan başka bir şey hissettirmez.

Kemik iliği biyopsisinin yapılışı şöyledir: Özel bir iğne kullanılarak kemiğin içerisine girilir. (Bu iğnenin içi boştur.) Kemik iliğinden doku silindiri biçiminde ve yaklaşık 2 cm. uzunluğunda bir örnek alınır. Bu metot hastaya anestezi (narkoz) verilerek gerçekleştirilmektedir.

İşlem çoğunlukla pelvis adlı leğen kemiğinden (kalça kemiğinden) veya göğüs kemiğinden yapılmaktadır. Göğüs kemiğinden örnek alınacaksa hasta sırt üstü yatırılarak ikinci kaburga hizasındaki kemikten girilir. Eğer kalça kemiğinden bir numune gerekiyorsa hasta yüzükoyun veya yan tarafına yatırılmalıdır.

Operasyon esnasında hastanın derisi, deri altı ve kemik yüzeyi bir ilaç kullanılarak lokal anesteziyle uyuşturulur. Böylece ağrı duyulması önlenir.

Kemik iliği örneğinin alınmasıyla beraber işlemin uygulandığı bölgeye steril gazlı bez yardımıyla birkaç dakika bastırılır. Bu şekilde fazla kanama olması engellenir ve oraya steril gazlı bez kapatılarak flaster ile sabitlenir. Bu kısım en az 1 gün boyunca temiz ve kuru tutulmalıdır. Kemik iliği biyopsisi ortalama 15-20 dakika sürer. Yapıştırılan flaster en fazla 24 saat kaldıktan sonra çıkarılır.

Kemik İliği Biyopsisi Neden Yapılır?

Kemiğin orta yerinde süngerimsi bir doku vardır. Buna kemik iliği denir. Kemik iliğiyle ilgili hastalıkların teşhisinde Kemik iliği biyopsisinden faydalanılır.

  • Lösemiyi (Kan kanserini) teşhis etmek için
  • Kan hastalıklarının teşhisi için
  • Kemik iliğinde görülen kanserlerin evrelerini belirlemek için
  • Lenfoma hastalığının teşhis edilmesi
  • Myelom hücrelerinin belirlenmesi

Kanda bir problem olduğu düşünüldüğünde hekim tarafından kemik iliği biyopsisi istenir. Böylece enfeksiyon, lenfoma, lösemi ve anemi gibi kanserli veya kansersiz bozuklukların tanısı koyulabilir. Bu test sayesinde vücudun farklı bir yerinde bulunan kanser hücrelerinin kemikleri de etkileyip etkilemediği belirlenebilir.

Kemik iliği biyopsisi kemik iliğinin taşıdığı hücre çeşitlerinin sağlığı ve sayısı hakkında bilgi verir. Bazı hücre tiplerinin az veya çok sayıda olması anlamlı bir bulgudur ve hastalık şüphesi doğurur. Testin sonucunda pıhtılaşma ve buna benzer kan fonksiyonlarıyla ilgili verilere de ulaşılır.

Kemik İliği Biyopsisinin Zararları Yan Etkileri Riskleri Nelerdir?

Dr. Fahri Şahin bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Kemik iliği biyopsisinin ardından bazı istenmeyen durumlar gelişebilir. Fakat bunların görülme riski çok düşüktür. Girişimin yapıldığı bölgede birkaç gün sonra morarma oluşabilir. 1 hafta boyunca cilt yüzeyinde ağrı ve sızı duyulabilir. Bu semptomlar çoğunlukla geçicidir fakat ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Biyopsinin alındığı yerde kanama olması da nadiren vuku bulabilecek diğer bir problemdir. Kimi zaman girişimin gerçekleştirildiği kısımda enfeksiyon meydana gelebilir. Bu enfeksiyonun belirtileri ise ağrı, sıcaklık artışı ve kızarıklık şeklindedir. Vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulursa bu sorunların kolayca tedavi edilmesi mümkündür.

Lokal anestezi bölgeyi uyuşturur. Fakat işlem uygulandıktan 2-3 saat sonra ağrı başlayabilir ve hastaya ağızdan ağrı kesici verilebilir.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.