Kıkırdak Nedir?
“Kıkırdak vücudun birçok bölgesinde bulunan bağlayıcı bir dokudur. Sert ve esnek bir madde olmasına rağmen kolaylıkla zedelenebilir. Kıkırdağın kemikleri bir arada tutma ve diğer dokuları destekleme gibi birçok işlevi vardır. Kıkırdak zedelenmesi teşhisi MRI ve artroskopi gibi tıbbi görüntüleme yöntemleri ile yapılır. Kıkırdak zedelenmesi genellikle steroid yapıda olmayan ve iltihap karşıtı ilaçlarla tedavi edilir.”
Kıkırdak insan ve hayvan vücudunda bulunan katı ancak esnek bağlayıcı dokudur. Örneğin, kemikler arasındaki eklemlerde, göğü kafesinde, burunda, kulakta, bronş kanallarında, dizde ve bilekte kıkırdak bulunur. Bir kastan daha sert ve daha az esnekliktedir ancak kemikler kadar da katı ve sert değildir.
Kıkırdağın İşlevleri
- Sürtünmeyi azaltır ve eklemler arasında minder görevi görür. Koştuğumuzda, esnediğimizde ve eğildiğimizde eklemleri desteklemeye yardımcı olur.
- Kıkırdak kemikleri bir arada tutar, örneğin göğüs kafesini. Darbeye dayanıklı hale getirir.
- Büyümekte olan çocuklarda kemik oluşumuna katkı sağlar. Küçük çocuklarda kol ve bacakların uzun kemik uçları büyüdükçe kemiğe dönüşecek ve gelişecek olan kıkırdaktan oluşur.
- Kıkırdak gelişmesi asla durmayan tek dokudur! Burun uçları ve kulakları daha büyük olan yaşlıları fark etmiş olmalısınız. Bu durum o bölgelerde kıkırdak bulunmasından kaynaklanır. Yaşlandıkça burun ve kulaklar büyür, bunun nedeni kıkırdağın büyümesinin hayat boyu devam etmesidir.
- Eklemlerde minder görevi görür. Kemiklerin birbirine sürtmesini engellemesi kıkırdağın temel işlevlerinden biridir. Örneğin, diz ve dirseklerdeki kıkırdaklar eklem ağrısını önlemeye yardımcı olur ve kemikler arasında minder vazifesi görür. Kulaklarımızın dış kısmı gibi vücudumuzun bazı bölümleri tamamen kıkırdaktan oluşmuştur.
Kıkırdak Çeşitleri Nelerdir?
Üç tür kıkırdak vardır: Bunlar, elastik, fibröz (fibrokartilaj) ve hiyalin kıkırdaktır.
- Elastik kıkırdak elastin lifleri bulundurduğundan en esnek kıkırdaktır. Yapının ve esnekliğin dengesi bu kıkırdak tarafından sağlanır. Kulağın dışında, gırtlakta ve östaki borusunda bulunur.
- Hiyalin kıkırdak kaburga kemikleri arasında, soluk borusu etrafında ve eklemlerin arasında bulunur. Tip 2 kolajen liflerinden oluşmuştur.
- Fibrokartilaj en güçlü ve katı kıkırdak türüdür çünkü diğer türlere kıyasla daha fazla kolajen içerir. Omurların arasında ve leğen ve kalça kemikleri arasında bulunur.
Kıkırdak Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?
- Zedelenme olan bölgede ağrı
- Zedelenmeden dolayı eklem sıvısının artması nedeniyle eklemlerde şişlik meydana gelmesi
- Eklemlerde kitlenme ve kramp
- Eklemlerde kızarıklık
- Zedelenme olan yerde ısı artışı
- Zedelenen kıkırdakta hareket ettikçe ağrı hissetme
Kıkırdak Zedelenmesi Aşınması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ortopedi doktoruna gidilir.
Kıkırdak Zedelenmesi Aşınması Yıpranması Tedavisi
Kıkırdak zedelenmesi genellikle iltihap karşıtı ilaçlar, steroid nitelikli olmayan ilaçlar ve bazen steroid enjeksiyonlarla tedavi edilir. Egzersizler fizik tedavi ya da evde uygulanabilecek bir programı içerir. Fizik tedavi uzmanı kişinin eklem etrafındaki kaslarını güçlendirmeye uygun egzersizler önerebilir.
Ameliyat
İlaç tedavisinin başarılı olmadığı hastalar ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Hastanın yaşı, hareketlilik düzeyi, lezyonun büyüklüğü ve zedelenmenin zamanına bağlı olarak birçok cerrahi seçeneği bulunur.
Kıkırdak Onarıcı Güçlendirici vitamin ve minareller
- Glucosamine Chondroitin
- Omega-3
- A Vitamini
- C Vitamini
- D Vitamini
- K Vitamini
Kıkırdağı Onarmaya Yardımcı Besinler
- Baklagiller
- Portakal
- Nar
- Yeşil Çay
- Esmer Pirinç
- Fındık
- Brüksel Lahanası
Kıkırdak Zedelenmesi Aşınması Bitkisel Tedavisi
Zerdeçal
Doğal bir şifa bitkisi olan zerdeçal kıkırdakta görülen aşınmaların tedavisinde son derece yararlıdır. Yemeklerde toz zerdeçal kullanmak ve zerdeçal çayı içmek eklemlerdeki problemleri yok eder ve kıkırdakları güçlendirir.
Zencefil
Zencefil Çin ve Hindistan gibi ülkelerde kıkırdak aşınmalarının bitkisel tedavisinde kullanılır. İltihap karşıtı özellikleriyle kıkırdaktaki iltihaplanma ve bozulmaları engeller.