Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Nedir
Diskromatopsi renk körlüğünün tıbbi adıdır. Renk körlüğü bir körlük türü değildir ancak renkleri görme şeklinizdeki bir eksikliktir. Renk körlüğünde mavi ve sarı veya kırmızı ve yeşil renkleri ayırt etmekte güçlük çekersiniz.
Renk körlüğü kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen kalıtsal (genetik) bir durumdur. Renk körlüğü (renk görme eksikliği) yaklaşık olarak dünyada her 12 erkekten 1’ini ve her 200 kadından 1’ini etkilemektedir.
Kırmızı-yeşil renkleri görememe renk körlüğünün en yaygın karşılaşılan türüdür.
Renk körlüğü mavi sarı renkleri görememek şeklinde de ortaya çıkabilir. Mavi-sarı renkleri ayırt edememe, görememe genellikle kadınları ve erkekleri eşit şekilde etkiler. Yani her iki cinste de görülebilir.
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Belirtileri Nelerdir?
Renk körlüğü belirtileri sıklıkla çocuklar küçükken ebeveynleri tarafından gözlemlenir. Renk körlüğünün yaygın belirtileri şunlardır:
- Renk ayırt etme güçlüğü
- Aynı rengin farklı tonlarını seçememe
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Neden Olur?
Renk körlüğü genellikle genetik (kalıtsal) bir durumdur. Kırmızı/yeşil ve mavi renk körlüğü ebeveynlerinizden geçer. Bu durumdan sorumlu gen X kromozomu üzerinde taşınır ve bu erkeklerin kadınlardan daha fazla etkilenmesinin, erkeklerde renk körlüğünün daha sık karşılaşılma sebebidir. Eğer genetik renk körlüğünüz varsa durumunuz hayatınız boyunca aynı kalacaktır – iyileşmeyecek veya kötüleşmeyecektir.
Renk körü olan birçok kişi bununla doğar. Bu kalıtsal durum olarak adlandırılır. Kalıtsal renk görme kusuru genellikle anneden oğula geçer. Ancak renk körlüğü her zaman kalıtsal değildir. Renk körlüğünün diğer sebepleri birçok görme probleminden kaynaklanabilir, bunlar: Sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati, glokom hastalığı veya kataraktır. Renk görlüğüne yol açan diğer nedenler şunlardır;
Göz yaralanması
Yaşlanma
Bazı kişiler diyabet ve multipl skleroz gibi diğer hastalıkların sonucu olarak renk körü problemi de ortaya çıkabilir. Yaşlanma veya ilaçların yan etkilerinden de renk körlüğü oluşabilir.
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Kimlerde Görülebilir, Risk Faktörleri Nelerdir?
Belirli durumlara sahip olmak sonradan meydana gelen renk körlüğü yaşama riskinizi arttırabilir, Renk körlüğü şu kişilerde görülebilir;
- Alzheimer hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Glokom hastalığı
- Diyabet
- Sarı nokta hastalığı
- Kronik alkolizm
- Lösemi
- Orak hücreli kansızlık
- Belirli ilaçlar da renk körlüğü edinme riskinizi arttırabilir. Hydroxychloroquine (Plaquenil) ilacı renk körlüğüne neden olabilir. Romatizmal eklem iltihabını tedavi etmek için kullanılır.
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Olanlar Hangi Renkleri Göremez?
Çoğu renk körü insan nesneleri diğer insanlar kadar açık şekilde görür ancak kırmızı, yeşil veya mavi ışığı tam olarak göremez. Renk körlüğünün farklı türleri vardır ve kişilerin hiçbir rengi göremediği ekstra nadir vakalarda karşılaşılan bir durumdur.
Renk körlüğünün en yaygın şekli kırmızı/yeşil renk körlüğü olarak bilinir ve birçok renk körü kişi bundan şikayetçidir. Aşağıdaki örnekte 1. resimde ortadaki kalem mor sağdaki mavidir. Renk körü olan kişi 2. resimdeki gibi görür.
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Testi Nedir, Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Nasıl Teşhis Edilir?
Renk körlüğünüz olup olmadığına karar vermek için göz doktorunuz basit bir teste başvuracaktır. Test çok renkli noktalardan oluşmuş bir deseni size göstermeyi içerir. Eğer renk körlüğünüz yoksa noktalar arasındaki sayıları ve şekilleri görebileceksiniz. Eğer renk körüyseniz, desendeki şekli ve sayıyı bulmakta zorluk çekeceksiniz. Desende herhangi bir şey de görmeyebilirsiniz.
Renk körlüğü olup olmadığını saptamak için yapılan çok sayıda test vardır. Online olarak ulaşılabilen birçok test vardır ancak bunlar renk körlüğünüzün derecesini bildirmekte kısıtlıdır. Renk körü olup olmadığınıza karar vermenin en iyi yolu göz doktorunuza danışmak olacaktır.
Diskromatopsi (Renk Körlüğü) Nasıl Tedavi Edilir?
Doğuştan gelen renk körlüğünün tedavisi yoktur. Renk körü olmak genellikle herhangi önemli bir soruna neden olmaz. Ancak, renk körlüğü tedavisi yardımcı olabilen özel lensler ve gözlükler vardır.
Göz doktorunuz doğuştan değil de sonradan meydana gelen renk körlüğünü tedavi edebilir. Altında yatan koşula veya probleme bağlı tedavi uygulayacaktır.
Renk körlüğü olanlar sürücü belgesi alabilir.
Kırmızı-yeşil renk körü olanlar 2 normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere kör olanlar hiçbir şey göremez.