Kostokondrit İçin Hangi Doktora Gidilir Hangi Doktor Bakar?

Kostokondrit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 650

Kostokondrit Ne Demek Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kostokondrit , kaburgayı göğüs kafesine bağlayan kıkırdakların iltihaplanmasına denir. Kostokondrit  göğüs ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Yapılan araştırmalar, göğüs ağrısı nedeniyle başvuran hastaların yaklaşık% 30’una bu rahatsızlık tanısı konduğunu gösteriyor. Eğer ağrıya göğüs bölgesinde gözle görülür bir şişlik eşlik ederse, bu duruma Tietze sendromu denir. Koztokondrit en sık kadınlarda ve 40 yaşın üzerindeki insanlarda görülür.

Kostokondrit Belirtileri Nelerdir?

Koztokondritin en yaygın belirtisi göğüste ağrı ve hassasiyettir. Diğer belirtiler şunlardır;

  • Göğüs duvarınızın önünde, sırtınıza veya midenize yayılabilen keskin ağrı hissetme
  • Derin nefes alırken veya öksürürken ağrının artması
  • Kaburganın göğüs kemiğine bağlandığı bölgeye dokunulduğunda ağrı ve hassasiyet duyma
  • Hareket etmeyi bırakıp sessizce nefes aldığınızda daha az ağrı hissetme

Kostokondrit Nedenleri Nelerdir?

Kostokondritin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdaki durumlar bu sağlık sorununa yol açabilir;

Yaralanma: Göğüse darbe alınması, göğüsteki yaralanma, kostokondrit gelişimine neden olabilir.

Enfeksiyonlar: Solunum yolu enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonlar , bakteriyel, viral enfeksiyonlar ve mantarlar kostokondrite neden olabilir.

Tümörler: Kanserli olmayan ve kanserli tümörler kostokondritise neden olabilir. Kanser, eklem, meme, tiroid veya akciğer gibi vücudun başka bir bölgesinden metastaz yapıp göğüse de sıçramış olabilir.

Fiziksel zorlanma: Kostokondrit, ağır kaldırma, yorucu egzersiz ve hatta şiddetli öksürük nedeniyle meydana gelebilir. Koztokondritin en yaygın nedeni fiziksel efordur. Örneğin, tekrarlanan ya da yorucu egzersiz ya da ağır mobilyaların kaldırılması ya da taşınması gibi alışmadığınız ani bir hareket fiziksel zorlanmaya neden olabilir ve bu soruna yol açabilir.

Artrit: Osteoartrit, romatizmal artrit veya ankilozan spondilit gibi artrit hastalıklar kostokondrit oluşumunu tetikleyebilir.

Eklem enfeksiyonu: Tüberküloz, frengis ve aspergilloz’a yol açan enfeksiyonlar kaburga eklemine hasar verip kostokondrite neden olabilir.

Şiddetli öksürük: Göğüs bölgenizi zorlayıp kostokondrite neden olabilir.

Hamilelik: Kadınlarda, hamilelik, özellikle ikinci ve son üç aylık dönemde, kostokondrit için risk faktörüdür. Bunun nedeni, bu dönemlerde bebeğin büyümesi ve göğüs kafesine baskı yapmasıdır.

Koztokondrit Nasıl Teşhis Edilir?

Koztokondrit ağrısı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, gastrointestinal problemler ve osteoartritin neden olduğu ağrıya çok benzeyebilir. Koztokondrit tanısını doğrulayacak bir laboratuvar veya görüntüleme testi bulunmamakla birlikte, doktorunuz diğer koşulları ekarte etmek için, yani göğüsteki ağrının koztokondritten olup olmadığını tespit etmek için elektrokardiyografi, X-ışını, BT veya MRI gibi bazı testleri isteyebilir.

Koztokondrit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna gidilir.

Koztokondrit Nasıl Geçer?

Koztokondrit genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine geçer.  Ancak bazı kişilerde 1-2 ayda sürebilir. Tedavide amaç koztokondritin neden olduğu ağrıyı kesmektir. Bunun için şu yöntemler kullanılır;

İlaç Tedavisi

İbuprofen ve diklofenak gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve parasetamol gibi ağrı giderici ilaçlar bu hastalığın neden olduğu ağrıyı geçirebilir.

Sıcak Su Torbası

Göğsünüzde ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutmak ağrının dinmesine yardımcı olacaktır.

Soğuk Kompres

Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve bunu göğüs bölgenize tutun.

Narkotik İlaçlar

Ağrınız şiddetliyse, doktorunuz hidrokodon / asetaminofen (Vicodin, Norco) veya oksikodon / asetaminofen (Tylox, Roxicet, Percocet) gibi kodein içeren ilaçlar verebilir.

Antidepresanlar. Amitriptilin gibi trisiklik antidepresanlar,özellikle geceleyin uykusuz kalmanıza neden olacak kadar şiddetli kronik ağrıları önlemek için reçete edilebilir.

Nöbet önleyici ilaçlar. Epilepsi ilacı olan gabapentin (Neurontin), kronik ağrılarının tedavisinde başarılı olduğu görülmüştür.

Kortikosteroid enjeksiyonları (Kortizon İlaçları)

Kortikosteroidler yani kortizyon ilaçları ağrının ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilecek güçlü ilaçlardır. Koztokondrit hastalığının belirtilerinin geçmesi için kostokondral ekleminize ve etrafına bu ilaçlar enjekte edilebilirler, şiringayla bu bölgelere kortizon ilacı verilebilir.

Ağrınız şiddetliyse veya anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)  uygun değilse veya etkisizse, kortikosteroid enjeksiyonları önerilebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.