Kulak Memesinde Boncuk Gibi Şişlik Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Memesinde Beze Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

0 5.255

Kulak Memesinde Beze Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

Kulak memesinde beze, boncuk gibi şişlik olması sık karşılaşılan bir durumdur ve genellikle aterom dediğimiz kulak memesinde yağ birikintisinden kaynaklanır. Kanser değildir.

Kulak Memesinde Beze ve Boncuk Gibi Şişlik Neden Olur?

Kulak memesinde yağ bezesi oluşabilir ve bunlar çoğunlukla zararsızdır. Sizin kulağınızda çıkan şey de büyük ihtimalle böyledir. Kızarıklık ve şişlik olursa tedavi edilmesi gerekir.

Yağ bezesi: Kulak bezesinde yağ bezesi seyrek olarak görülür. Her 3 kişiden 1’i bu durumla karşılaşmaktadır. Yağ bezelerinin bu türü çoğunlukla 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Fakat kulak memesindeki bazı yağ bezelerinin lazerle, şırınga gibi yöntemlerle tedavisi gerekebilir.

Kulakta retansiyon kisti

Kulak deldirme: Kulak deldirdikten sonra hijyene dikkat edilirse beze meydana gelmez. Bilhassa bu işlem sırasında hijyen kurallarına çok hassasiyet göstermelidir. Ayrıca kalitesiz küpeler kullanılmamalıdır. Bazı küpelerin yapısında altın ve gümüşten farklı maddeler vardır. Bunlar kulak memesinin enfeksiyon kapmasına ya da çeşitli alerjik semptomlara yol açmaktadır.

Aterom dediğimiz yağ birikintisi

Kulak memesinde sivilce çıkması

Alerjik reaksiyonlar: Kaliteli olmayan küpeler, bazı makyaj ürünleri başta olmak üzere pek çok faktör alerjik etkiye sebebiyet vererek kulak memesi bezesine yol açabilir. Bazen de o bölgede geçici kistler gözlemlenebilir.

Kulak enfeksiyonları: Kulak memesi çeşitli nedenlerle enfekte olabilir. Kimi enfeksiyonlar beze oluşumunu beraberinde getirirken, birtakım enfeksiyon türleri de kist gelişimi ile kendini gösterir.

Kist: Kulak memesi kistinin nedenleri de çeşitlidir. Fakat hepsinin ortak tedavisi, kistin içerisini boşaltmaktır. Bu, cerrahi müdahale ile yapılır.

Dış kulak iltihabı: Kulağın su ve nem gibi etkenlere maruz kalması dış kulakta iltihap ile sonuçlanabilir. Bu problemde kulağın dış çevresi ve kulak memesi zarar gördüğünden beze ile karşılaşılabilir.

Apse: Savunma sistemimiz, bakterilerle mücadele etmek için beyaz kan hücrelerini harekete geçirir. Bu durum kulak memesinde apseye neden olabilir. Enfeksiyon, antibiyotik ilaçlarla ortadan kaldırılır.

Kulak Memesinde Beze Nasıl Geçer?

Kulak memesinde sertlik, beze ve kist gibi şikâyetler kulak-burun-boğaz yani KBB biriminin ilgi alanına girmektedir. Gereken tetkikler uygulanarak sorunun neyden kaynaklandığı belirlenecek ve bu yönde bir tedavi planı oluşturulacaktır. Çoğu zaman antibiyotik reçete edilir ancak bazen ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.