Lağım Faresi Nasıl Yakalanır Neye Gelmez Klozetten Çıkar mı

Lağım Faresi Nasıl Öldürülür Nasıl Kurtulurum Ne Yer Zehiri

0 394

Lağım Faresi Nasıl Yok Edilir?

En tehlikeli fare cinslerinin üst sıralarında lağım faresi yer almaktadır. Kimi zaman küçük bir köpek boyutuna bile ulaşabilen korkunç görünümlü bu fare cinsi tehlikeli olabileceğinden kesinlikle küçümsenmemelidir. Son derece hızlı üremeleri ile bilinen lağım fareleri başınıza büyük bir bela olabilirler. Kemirgen familyasının en tehlikeli üyesi olan lağım fareleri kendilerine hedef olarak belirledikleri canlıyı uyuşturabilir ve uyuşturduğu bölgeyi canlı farkına bile varmadan ciddi şekilde tahrip edebilir. Son derece saldırgan olan bu fare türü insanlar ve hayvanlar için büyük bir tehdit unsurudur.

Genel olarak pis ve kirli ortamlarda barınan lağım fareleri canlıyken olduğu kadar ölüyken de büyük bir tehdit saçmaktadır. Dolayısıyla bir lağım faresi öldüğünde hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmalıdır.

Lağım Faresinin Zararları Nelerdir?

Yiyecek bulmayı umdukları hemen her bölgeye girebilen lağım fareleri, insan organlarını da besin listesinde bulundurmaktadır. Organlara cidden zararlar verebilen lağım fareleri insanlar için son derece tehlikelidir.

Önlerine çıkan her şeyi kemirebilirler. Bilhassa yerleşim birimlerindeki elektrik kablolarını kemirerek birçok yangına sebebiyet vermişlerdir.

Üstelik bu varlıklar sadece kemirmeleriyle tehdit saçmamaktadır. Son derece kirli yerlerde barınan bu fareler üzerilerinde gezdirdiği birçok virüs ve mikrop ile büyük bir sağlık riskini de beraberlerinde taşırlar.

Lağım Fareleri Nerede Yaşarlar?

Genellikle lağım kanallarını kendine mesken edinen lağım fareleri adını da bu vesile ile almıştır. Lağım kanalları ile yerleşim bölgelerine girebilen bu tehlikeli tür çoğu zaman binaların kömürlüklerini, bodrum katlarını ve otoparkları kendilerine yuva edinirler. Her ne kadar zemin katlarda yuva kursa da acıktıklarında üst katlara doğru yönelebilirler. Lağım fareleri, binanın kaç katlı olduğu fark etmeksizin hemen her kata çıkabilirler.

Yerleşim bölgelerinin haricinde kalan yaşama alanlarına su birikintileri, toprak altları ve çöplükler örnek gösterilebilir. Fıtratlarının ortaya çıkarmış olduğu devamlı besin arama içgüdüsü, yiyeceğin bulunduğu her yere girebilmesine yol açmaktadır. Dolayısıyla bu tür, özellikle insanlar için büyük bir tehlike teşkil etmektedir. Size ve sevdiklerinize ciddi zararlar verebilecek bu fareleri ilaçlama gibi yöntemler ile başınızdan def edebilirsiniz.

Lağım Fareleri Kaç Tane Yavrularlar?

Dişi bir lağım faresi 12 ay içerisinde 2 ila 6 kez doğum yapabilir. Keza her doğumda da 8-9 yavruyu dünyaya getirir. Yaklaşık olarak 1 yıl gibi bir ömrü olan lağım farelerinin hamilelik süresi 3 hafta civarı olmakla birlikte doğan yavruların 2-3 ay içerisinde erişkin olması mümkündür.

Lağım Fareleri Nasıl Yok Edilir, Lağım Fareleri Hangi Kokuyu Sevmez, Neye Gelmez?

Kapan Kurma

Diğer kemirgenler ile kıyaslandığında lağım fareleri oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu varlıkları yakalamak için büyükçe bir kapan gerekecektir. Kocaman ayıların bile bir kafesle yakalanabildiği göz önünde bulundurulursa bir lağım faresini yakalamakta imkansız olmayacaktır. Ancak mühim bir konu vardır ki oda doğru kapan seçimidir. Basit yapılı normal fare kapanları pek bir işinize yaramayacaktır. Bu nedenle büyükçe ve kaliteli bir kapan temin ederek lağım fareleri ile kesin bir mücadele verebilirsiniz.

Fare Yapıştırıcılar

Bu tür yapıştırıcılar kurumayı önleyici malzemelerle üretilir. Bu nedenle tuzağınızı kurduğunuzda fare yakalanana kadar işlevini yitirmez. Tuzağı hazırlamak için bir fayans yada farenin kolayca kurtulamayacağı sert bir malzemenin üzerine yapıştırıcı daire şeklinde dökülür. Dairenin en ortasına da farelerin karşı koyamayacağı bir besin koyulur ve tuzak hazır hale getirilir. Hazırlanan bu kapan farelerin sıklıkla geçtiği bölgelere koyulur. Genelde tuzakların duvar diplerine koyulması önerilir. Çünkü fareler gün içerisinde sıkça buralarda gezinmektedir.

Fare Zehirleri

Fareleri etrafına toplayabilecek herhangi bir gıdanın üzeri söz konusu zehre bulanarak farelerin sıkça dolaştığı yerlere bırakılır. Fakat bu yöntem bir miktar sakıncalıdır. Bu yiyecekleri farklı hayvanların yemesi veya zehri yiyen farenin nerede öleceğinin kestirilememesidir. Dolayısıyla ölen fareyi bulmak güçleşebilir ve fare çürüyüp kokmaya başlar. Bu da birçok farklı sağlık sorununa neden olabilir. (özellikle ev içi uygulamalarında)

İlaçlama

Fareler ile mücadelede en etkili ve kesin çözümlerden biriside ilaçlama işlemidir. Bunun için profesyonel bir şekilde ilaçlama yapan firmalardan yardım talep edebilirsiniz. Böylelikle kısa sürede bu baş belalarından kurtulabilirsiniz. Ancak iletişim kuracağınız firmaların Sağlı Bakanlığının onay verdiği ilaçları kullandıklarından emin olmalısınız.

Naftalin

İçerisinde bulunan maddeler sebebiyle naftalin bulunan bölgeye fareler yaklaşmayacaktır. Hatta kıyafetlerinizi sakladığınız alanlara pul naftalin serperek etkili bir koruma sağlayabilirsiniz.

Nane, Fesleğen, Karanfil, Kekik

Naftalin gibi kimyasal maddeler yerine nane, fesleğen karanfil ve kekik gibi doğal fare kovuculara başvurabilirsiniz. Farelerin hassas burunları bu keskin kokuları aldığı vakit derhal oradan uzaklaşacaktır.

Soğan

Farelerin nefret ettiği bir diğer koku ise hiç şüphesiz soğan kokusudur. Soğan kullanarak da doğal bir fare kovucu elde edebilirsiniz. Bazı bölgelere bir miktar soğan koyduğunuz takdirde fareleri hanenizde uzak tutmuş olacaksınız.

Elektronik Fare Kovucular

Ürettiği elektromanyetik dalgalar sayesinde bu güzide cihaz fareleri bulunduğu bölgeden uzak tutacaktır. Ayrıca fare konusunda olduğu kadar haşeratlar konusunda da son derece etkilidir.

Kedi Besleyin

Belkide kedi ile insanoğlunun birlikte yaşamaya başlamalarının en önemli nedeni farelerden iki gurubunda nefret etmesidir. Eğer eviniz müsaitse, kediler sizi farelerden uzak tutacaklardır. Bir fareyi yakalayacak çeviklikte olan kedilere bu konuda güvenebilirsiniz.

Lağım Faresi Ne Yer, Neyi Sever?

Farelerin karşı koyamadığı besinlerin başında çikolata ve kaşar peynirinin geldiği aşikardır. Ek olarak çeşitli tahıllar ve her türlü et yemeği fareler için vazgeçilmez bir besindir. Aslında onlar hemen her şeyi yiyebilecek yapıda küçük canavarlardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.