Lazer Göz Ameliyatı Nedir, Zararları Neledir?
Dünyada milyonlarca insan tarafından tercih edilen bir işlem olan lazer göz ameliyatı kişinin daha iyi görmesini sağlayan ve kolaylıkla uygulanabilen bir işlemdir. Lazer göz ameliyatının diğer adı göz çizdirmedir. Ameliyat esnasında bir sorun oluşma olasılığı yaklaşık olarak %4 olarak bilinmektedir ki bu da oldukça düşük bir risk olduğuna işaret eder.
Bu ameliyatın alanında yeterince uzman olmayan kişiler tarafından yapılmasının oldukça riskli ve tehlikeli bir durumlara yol açabileceği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Yıllar boyunca miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz hastalıkları sebebiyle gözlük kullanan kişilerin daha fazla gözlük takmaması amacıyla gerçekleştirilen göz lazer ameliyatları FDA onaylı olup, son derece güvenle yapılan işlemlerden sayılmaktadır.
Günümüzde oldukça yaygınlaşan ve sıklıkla tercih edilen göz lazer ameliyatlarının da her ameliyatta olduğu gibi bazı yan etkileri ve riskleri bulunmaktadır.
Lazer Göz Ameliyatı (Göz Çizdirme) Nasıl Yapılır?
Lazer göz ameliyatı yapılmadan önce, işlem yapılacak göze uyuşturucu özelliğe sahip olan damlalardan damlatılarak kişinin işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi sağlanmaktadır. Tek gözün ameliyat edilmesi yaklaşık olarak 5 dakika sürdüğü için hasta ameliyatın nasıl geçtiğini anlamadan kolaylıkla bu süreci atlatabilmektedir. İşlem bittikten sonra lasik tedavisi uygulanırken gözlerde 5 ila 6 saat boyunca batma, yanma, sulanma, bulanık görme gibi durumların ortaya çıkması normal olarak karşılanmaktadır. Göz lazer ameliyatı yaptıran kişiler ameliyattan bir gün sonra günlük aktivitelerine kolaylıkla eskisi gibi devam edebilmektedirler. Lazer sonrası numaralar 3 ay içinde sabitlenir ve bundan sonra da artık değişmez.
Kişiye göz lazer ameliyatı uygulanmadan bir gün önce gözlerin sağlık durumu ileri tetkik cihazlar ile ölçülerek, gözlerin bu işlem için uygun ve hazır olup olmadığının tespit edilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Lazer Göz Ameliyatı (Göz Çizdirme) Zararları Nelerdir?
Göz lazer ameliyatı esnasında oluşması muhtemel olan durumlardan birisi gözde korneadaki duyu sinirleri yanlışlıkla kesilerek zarar görmesidir. İşlem esnasında korneadaki duyulardan birisi kesildiği zaman kornea bu sinirlerin geri onarımını sağlayamayabilir. Bu durum ortaya çıktığı zaman da göz direkt olarak mikroplara karşı savunmasız hale gelmektedir.
Göz lazer ameliyatı uygulandıktan sonra uzun vadede oluşabilecek diğer bir komplikasyon ise kornea erimesidir. Bu durum oldukça tehlikeli olup, gözlükten kurtulmak amacıyla bu ameliyatı yaptıran kişilerin göz numarasının daha çok artmasına sebebiyet verebilmektedir. Kornea erimesinin giderek ilerlemesi ve uzun süre boyunca tedavi edilmemesi durumunda kişiye kornea nakli yapılması bile gerekli olabilmektedir.
Göz lazer ameliyatı sonrasında ortaya çıkması muhtemel olan diğer bazı yan etkiler şunlardır:
- Gözlerde aşırı kuruluk oluşabilir.
- Göz kapakları düşebilir.
- Ameliyatın yapıldığı günü takiben gece görme bozukluğu durumu ortaya çıkabilir.
- Bu ameliyatın kişinin göz numarasını sıfırlamayı %100 olarak garantilemediğini bilmekte fayda vardır.
Lazer Göz Ameliyatı (Göz Çizdirme) Sonrası Neler Yapmalıdır?
Her ameliyat ve tedavi sürecinde olduğu gibi, göz lazer ameliyatından sonra da ne yapılması ve yapılmaması gerektiği kişiye doktoru tarafından açıklanmaktadır. Doktorun verdiği talimatlara uyulduğu sürece kişinin herhangi bir problemle karşılaşması oldukça düşük bir ihtimaldir.
Göz lazer ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Ameliyat sonrasında gözlerin bandajlanarak kapatılması gerekli görülmemektedir.
- Ameliyat sonrasında doktor tarafından reçete edilen damlaların düzenli ve doğru bir şekilde uygulanması iyileşme sürecinin hızlanması açısından büyük önem taşımaktadır.
- Ameliyat sonrasındaki 24 saat boyunca işlem uygulanan göze ya da gözlere ellerin temas etmesi ve banyo yapılması mikrop kapma riskini artıracağından dolayı bunlardan kaçınılmalıdır.
- İşlemden 24 saat sonra normal günlük aktivitelere dönülmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
- Ameliyattan sonraki ilk birkaç saat boyunca gözlerde hafif sulanma ve batma hissi oluşması oldukça normal bir durumdur.
- Ameliyat uygulandıktan sonra düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gidilmesi ameliyatların başarısının artmasını sağlamaktadır.