Malnütrisyon Ne Demek Nasıl Tedavi Edilir?

Malnütrisyon Nedir Belirtileri Nedenler Tedavisi

0 12

Malnütrisyon Nedir Belirtileri Nedenler Tedavisi

Malnütrisyon yetersiz beslenme demektir. Vücut sağlığı için alınması gereken protein, vitamin ve mineral gibi bileşenlerin yeterli miktarda alınmamasından kaynaklanan rahatsızlıkları ifade eder.

Malnütrisyon Neden Olur?

Malnütrisyon adlı klinik duruma yol açan en önemli faktörlerden biri besin alımının yetersiz oluşudur. Ailenin kalabalık nüfusa sahip olması, ekonomik imkanların kısıtlılığı, bebeklikte gerekenden daha az veya daha çok anne sütü almış olmak, ek gıdaya doğru miktarda ve doğru zamanda başlanmaması, iştah sorunları, çocuğun beslenmesinde annenin yanlış tutum ve davranışları malnütrisyona neden olmaktadır.

Depresyon gibi ruhsal veya nörolojik hastalıklar yaşayan kişilerde de beslenme yetersizliğinin görülme olasılığı yüksektir. Yapılan bir araştırma, depresyona sahip olan kişilerin diğer insanlara nazaran %4 daha fazla risk altında olduğunu ortaya koymuştur.

Malnütrisyon, çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişebilir. Bunların bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Gıda alımının yetersiz oluşu malnütrisyonun başlıca nedenlerinden biridir.
  • Kıtlık ve buna bağlı olan besin azlığı malnütrisyon oluşumuna yol açabilir.
  • Yemeyle ilgili hastalıklar malnütrisyonu beraberinde getirebilir.
  • Sindirim problemleri malnütrisyonu tetikleyebilir.
  • İştahsızlık sorunu malnütrisyon ile doğrudan ilişkilidir.
  • Bireyin kendi başına beslenemiyor oluşu malnütrisyona sebep olabilir.
  • Kanser ve iştahın kapanmasına yol açan diğer hastalıklardan dolayı malnütrisyon meydana gelebilir.
  • Malabsorbsiyon yani besinlerin emilim bozuklukları, malnütrisyon durumunu ortaya çıkarabilir.
  • Kişinin yemek yemesine engel olan birtakım rahatsızlıklar da malnütrisyonun sebepleri arasındadır.

Malnütrisyon Belirtileri

Malnütrisyon, altta yatan hastalığa göre farklı belirtiler verir. En yaygın belirtilerden bazıları; kilo kaybı, baş dönmesi ve halsizliktir.

Malnütrisyonun belirtileri kimi zaman çok seyrek olabilir veya hiç olmayabilir. Fakat şiddetli malnütrisyonlar, yaşamsal olarak büyük risk taşımaktadır. Bundan dolayı malnütrisyonu incelerken geniş bir perspektiften bakılmalıdır.

Malnütrisyon Tedavisi

Gıda alımının veya sindiriminin yetersiz olmasına malnütrisyon denir. Bu problemin çözümünde ilk olarak sebebin doğru teşhis edilmesi esastır, daha sonra buna göre bir tedavi gerçekleştirilir. Aynı zamanda diğer belirtilerin iyileştirilmesi için çeşitli tedaviler ve alınmayan gıdalar için besin takviyesi yapılabilir. Beslenme problemlerinin giderilebilmesine yönelik hastaya özgü bir beslenme planı oluşturulabilir.

Malnütrisyonun tedavi edilmesinde asıl amaç, gerektiği kadar vitamin, mineral (maden), protein ve enerji desteği sağlamaktır. Kalori ve protein takviyesiyle beraber vitamin-mineral yetersizliği de tedavi edilir. Beslenme eksikliğinin şiddetli olması durumunda, daha hafif bir başlangıç yapılarak öncelikle sindirimi kolay, sıvı gıdalar önerilir. Ayrıca bazen çeşitli sebeplerle hastaneye müracaat eden kişilerde beslenme yetersizliğinden kaynaklı ya da mevcut hastalığa bağlı malnütrisyon varlığı tespit edilebilir. Bu ise, uygulanacak tedaviden verim alma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.

Malnütrisyon Nelere Neden Olur?

Global çapta malnütrisyon, bilhassa çocukların sağlığını tehdit eden önemli bir sağlık problemidir. Çünkü malnütrisyon, çocukların beyin gelişimine büyük ölçüde zarar vermektedir. Aynı zamanda başka organların gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Çocukluğunda malnütrisyon geçiren bir kişi, sonraki dönemlerde bu rahatsızlığı atlatsa dahi, gelişim döneminde yaşadığı bozukluklardan dolayı ömür boyu çeşitli hastalıklar ile karşılaşmaya devam etmektedir.

Malnütrisyon Ölüme Neden Olur mu?

Malnütrisyon ilk dönemlerinde bireylerin hayatını kaybetmesine yol açmamaktadır. Ancak beslenme yetersizliğinin ilerlemesi durumunda vücudun tüm doku proteinleri tükenmektedir. Bunun sonucunda kaslardaki proteinler de tükenmeye başlamakta, bu ise ölümle sonuçlanmaktadır. Zîrâ soluk alıp vermek için kullandığımız diyafram ve yaşamsal faaliyetlerimizden sorumlu olan kalp de kaslardan meydana gelmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.