Kanda MCV Yüksekliği Ne Demek?
MCV kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların ortalama büyüklüğünü gösteren bir kan testi ölçüsüdür. MCV kan testi eritrositler diye de bilinen kırmızı kan hücrelerinizin ortalama boyutunu ölçer. Kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerlerinizden vücudunuzdaki bütün hücrelere taşır. Hücrelerimiz sağlıklı kalmak için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kırmızı kan hücreleriniz çok küçük veya çok geniş olursa bu durum kansızlık, A vitamini eksikliği veya diğer sağlık sorunlarından kaynaklanabilir.
Normal MCV Değerleri Nedir?
Normal MCV değerleri kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Ayrıca laboratuvardan laboratuvara MCV değerlerinde küçük farklılıklar yaşanabilir.
MCV değeri ortalama bir kırmızı kan hücresinde şöyle olmalıdır:
- 18 yaş üstündeki yetişkinlerde: 78-98 fL
- 12-18 yaş arasındaki erkekler: 78-98 fL
- 12-18 yaş arasındaki kızlar: 78-102 fL
- Bebekler (6 aylık-2 yaş): 70-86 fL
- Yeni doğan bebeklerde: 95-121 fL
MCV Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer Hastalığı
Karaciğeriniz vücudunuzun içindeki en büyük organdır. Vücudunuzun besini sindirmesine, enerji depolamaya ve zehirleri ortadan kaldırmaya yardım eder. Karaciğer hastalığı genetik veya karaciğere zarar veren virüsler ve alkol kullanımı gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Belirtiler, kendini çok halsiz ve güçsüz hissetmek, cinsel istek ve kilo kaybına yol açabilen iştah kaybı, gözlerde sararma, ciltte sararma, kaşınan cilt veya hasta hissetmektir.
Alkol Kullanımı
Hipotiroidizm.
Tiroit yetmezliği veya tiroit düşüklüğü olarak da adlandırılan hipotiroidizm tiroit bezlerinin yeterli tiroit hormonu üretmediği endokrin sistemi bozukluğudur. Soğuğa dayanıksızlık, yorgunluk hissi, kabızlık, depresyon ve kilo alma gibi çok sayıda belirtiye neden olabilir.
Miyelofibroz
Miyelofibroz (MF) vücudun kan hücreleri üretme yeteneğini olumsuz etkileyen bir kemik iliği kanseri türüdür. Miyelofibrozlu kişi yıllarca hiçbir belirti göstermeyebilir. Hastaların 3’te 1’i hastalığın erken aşamalarında belirti göstermezler. Ancak hastalık süresinde şu belirtiler yaşanabilir; Gece terlemesi, sık enfeksiyon, ateş, kaşıntı, anormal kanama, karaciğer büyümesi, kilo kaybı veya eklem ağrısı
Retikülositoz
Retikülositler olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleridir.
B12 Vitamini Eksikliği.
B12 Vitamini vücutta kırmızı kan hücresi üretimi için gerektir ve eksikliğinde anemi, sinir sistemi bozuklukları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda kırmızı kan hücresi oluşumunda, vücut hücreleri onarımında ve DNA sentezinde gereklidir. B12 eksikliği belirtileri şunlardır; Hızlı ve kısa aralıklarla nefes alma, zayıf kalp ritmi ve anormal kalp ritimler, sık baş ağrıları, yorgunluk, baş dönmesi, ağızda acılık, iştah ve kilo kaybı, ishal ve kabızlık, parmaklarda uyuşma, depresyon.
MCV Yüksekliğinin Diğer Nedenleri Şunlardır;
- Folik asit eksikliği anemisi
- B12 eksikliği anemisi
- Kötü beslenme
- Hamilelik
- Bağırsak hastalıkları
- Tümör
- 6MP ve Azathioprine gibi tiopurin ilaçları
- Kemoterapi
- Karaciğer hastalığı (örneğin siroz)
- Hemolitik anemi
- Hipotiroidi
- Aşırı alkol tüketimi
- Aplastik anemi
- Miyelodisplastik sendromu
- Bazı ilaçların yan etkileri. anti-konvülsanlar, AIDS tedavisi ve Zidovidune gibi.
- Genetik bozukluktan kaynaklanan anemi
- Megaloblastik anemi B12 veya folik asit eksikliğinden meydana gelir.
- Akut hemarojik durumlar
- Hepatik bozukluk
- Böbrek nakli sonrası
- Sitotoksik ilaç kullanımı
- Hipoksik akciğer hastalığı
- Miyelodisplazi
Yeni doğan bebekler de ortalama 120 fL’den başlayarak ilk haftaları boyunca yüksek MCV’ye sahiptir. Bu 1 yıla kadar aşamalı şekilde bu seviye düşer normale döner.
MCV Yüksekliği İçin Hangi Doktora Gidilir, MCV Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
MCV testi yaptırmak için bir Dahiliye (iç hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız. MCV testi kişiden kan alınarak yapılır. Doktor MCV’nizin yüksek çıkması durumunda bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.