Metroraji Ne Demektir
Ortalama adet döngüsü yaklaşık 28 gün sürer, ancak bireyler arasında farklılık gösterir ve daha uzun veya daha kısa olabilir. 2 adet dönemi arasında rahimden gelen sıra dışı kanamaya metroraji denir. Bu durum, özellikle menopoza yaklaşan kadınlarda ve ergenlik çağında yaygın görülebilen bir sorundur.
Metroraji Neden Olur?
- Hormon dengesizliği (dengesizlik bazen doğum kontrol hapları gibi hormon ilaçlarının bilinçsizce kullanılmasından kaynaklanır)
- Stres.Metroraji duygusal ve fiziksel stres zamanlarında ortaya çıkabilir.
- Rahim ağzında (rahim ağzı) veya rahim içinde büyüyen polipler; polipler genellikle kansersizdir.
- Rahimde kanserli olmayan büyümeler olan miyomlar
- Yetersiz beslenme. Metroraji, rahimde sıradışı kanama ve hatta adet döngüsünün tamamen durması, bir kişi yetersiz beslendiğinde ve / veya zayıf olduğunda ortaya çıkabilir. Bu durum, Atkins veya Keto diyeti gibi belirli yiyecek gruplarını kısıtlayan kişilerde görülebilir.
- Rahim, serviks veya vajinanın enfeksiyonu veya iltihabı
- Serviks erozyonu (serviksin yüzey derisinin kaybı)
- RİA (rahim içi araç, spiral) veya doğum kontrol haplarının kullanımı
- Dış gebelik (rahim dışında büyüyen rahim dokusu)
- Rahim içindeki yapışıklıklar (yara dokusu)
- Servikal iltihap (servisit)
- Vajinal iltihap (vajinit)
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Fallop tüp torsiyonu
- Rahim fibroidleri veya polipleri
- Tiroid hastalığı
- Hipofiz bezini ve / veya böbrek üstü bezlerini etkileyen durumlar
- VonWillebrand Hastalığı gibi pıhtılaşma bozuklukları
- Lösemiye bağlı kanama bozuklukları
- Rahim yapısı, boyutu veya pozisyonundaki bozukluklar (büyümüş veya geriye dönük rahim gibi)
- Menopozdan sonra östrojenin azalmasından kaynaklanan vajina kuruluğu
- Kronik tıbbi sorunlar (örneğin, tiroid sorunları, diyabet ve kan pıhtılaşma sorunları)
- Kan inceltici gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak
- Stres
- Rahim ağzı kanseri veya rahim ve vajinanın diğer kısımlarının kanseri
Metroraji Nasıl Teşhis Edilir?
Endometriyal biyopsi: Doktorunuz rahmin içinden bir doku örneği alır. Doku daha sonra mikroskop altında incelenir.
Ultrason taraması: Rahim, yumurtalıklar ve pelvisin fotoğraflarını çekmek için ses dalgaları kullanılır. Ultrason probu karnınızın alt kısmına veya vajinanızın içine yerleştirilebilir.
Histeroskopi: Doktorunuz vajina ve rahim ağzından rahim içine ince bir kamera ile ince bir metal tüp yerleştirir. Bunlar sayesinde rahmin içini görmesini sağlar.
Sonohisterogram: Bir tüp aracılığıyla rahminize sıvı enjekte edildikten sonra yapılan ultrason taramasıdır. Bu test, miyomlar gibi rahim astarı ile ilgili sorunları teşhis eder.
Metroraji Nasıl Tedavi Edilir?
Metroraji probleminiz varsa kadın doğum doktoruna gitmelisiniz. Metroraji tedavisi bu durumun nedenine bağlı olarak değişir. Hormon dengesizliklerini, enfeksiyonları ve kronik tıbbi durumları tedavi etmek için ilaçlar kullanılabilir. Polip, çikolata kisti veya rahimde fibroidleri tedavi etmek için ameliyat olmanız gerekebilir. Bu durum kanserden kaynaklıysa, ameliyat, kemoterapi, radyasyon veya tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Spiral varsa spiralin çıkarılması gerekebilir. Düşük veya dış gebelik yaşayan kadınların acil tıbbi tedaviye ihtiyacı vardır. Düşükten sonra kalan dokuyu çıkarmak için bir dilatasyon ve kürtaj uygulanabilir. Diğer tedavi yolları şunlardır;
Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya naproksen sodyum gibi NSAID’ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID’lerin ağrılı adet kramplarını (dismenore) geçirmeye de yardımcı olabilir.
Oral progesteron. Progesteron hormonu, hormon dengesizliğini düzeltmeye ve menorajiyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Hormonal RİA (Liletta, Mirena). Bu rahim içi cihaz, uterus zarını incelten ve adet kan akışını ve krampları azaltan levonorgestrel adı verilen bir tür progestin salgılar.
Oral kontraseptifler (Doğum kontrol hapları). Doğum kontrolünü sağlamanın yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngülerini düzenlemeye ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması olaylarını azaltmaya yardımcı olabilir.