Miksödem Ne Demektir?
Troid bezinin az çalışmasına hipotiroidi denir. Hipotiroidi hastalığının tedavi edilmemesi yahut yeterince tedavi edilmemesi durumunda meydana gelen sağlık sorununa ise miksödem denir.
Miksödem Belirtileri Nelerdir?
Miksödemli bir kişi yüzünde, bacaklarında veya dilinde şişlik fark edebilir. Cildi de kuruyabilir ve soluklaşabilir. Miksödemin diğer belirtileri şunlardır;
- Kabızlık
- Depresyon
- Yorgunluk
- Ses kısıklığı
- Soğuğa tahammülsüzlük
- Kas ağrıları
- Saç incelmesi
- Karpal tünel Sendromu
- Kas-iskelet ağrısı
- Soğuğa duyarlılık
- Ciltte kalınlaşma
- Zayıflık (güç kaybı)
- Kilo almak
- Azalan tat ve koku duyusu
- Boyunda dolgunluk (guatr adı verilen boyunda kitle çok nadir görülen bir semptomdur)
- Kaşlar dahil saç incelmesi
- Yavaş konuşma
Miksödem Neden Olur?
Miksödem, teşhis edilmeyen veya başarıyla tedavi edilemeyen şiddetli hipotiroidizm yani tiroid bezlerinin az çalışması nedeniyle oluşur. İlaçlarını almayı bırakan bir kişi bu komplikasyona neden olabilir.
Miksöden genellikle yetersiz tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan bir glandüler hastalık olan Hipotiroidizm nedeniyle ortaya çıkar. Ancak hipotiroidizm tedavisinin ihmal edildiği durumlarda daha sık görülür. Bu hastalık genellikle tiroid seviyeleri uzun süreler boyunca fark edilir derecede düşük olduğunda ortaya çıkar. Miksödemin ayrıca Hashimototiroiditi gibi altta yatan rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygın olduğu görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hashimototiroiditi bu hastalığın en sık görülen nedenidir.
Miksödem, bir kişi tiroid bezinin ablasyonunu (cerrahi olarak çıkarılmasını) içeren bir ameliyat prosedürü olan Tiroidektomi geçirdikten sonra da ortaya çıkabilir.
Miksödem İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Bir dizi faktör miksödem gelişme riskini artırır. Risk faktörleri olan her insan miksödem almaz. Miksödem için risk faktörleri şunları içerir:
- 50 yaş üstü olmak
- Otoimmün bozukluklara sahip olmak (bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına yabancı madde olarak saldırdığı hastalıklar)
- Mevcut veya önceki hipotiroidizm hastalığı
- Kadın olmak
- Tiroid bezinin ameliyatla alınması
- Tiroid bezi aktivitesinin terapötik baskılanması
Miksödem Nasıl Tedavi Edilir?
Miksödemin tedavisi Hipotiroidizmin tedavisiyle mümkündür. Hipotiroidizm için ilaç kullanınca bu hastalıkta gerileyip geçmeye başlar.
Uygun dozlarda uygulandığında, ilaçlar durumun tamamen ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir.
Hipotiroidizm, levotiroksin adı verilen T4 tiroksin hormonunun sentetik bir versiyonuyla tedavi edilir. Bu, T4 hormon seviyelerini geri yükler ve ilişkili semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Levotiroksin (Synthroid, Levoxyl, Levotabs) gibi tiroid hormonu replasmanları düşük dozda reçete edilir ve hormon seviyeleriniz normal aralıkta sabitlenene kadar arttırılır.
Varis çorapları – Bu çoraplar hastalıktan kaynaklanan şişliğin azaltılmasında da faydalıdır.
Topikalkortikosteroidler (Kortizonlu kremler) – Bu kremler, hastalığın sebep olduğu cilt kalınlaşması nedeniyle oluşan iltihabı azaltmak için kullanılabilir.
Tiroidreplasman hormonları
Tiroid hormonu takviyesi, enflamasyonu ve miksödemden ve altta yatan hipotiroidizmden kaynaklanan diğer semptomları etkili bir şekilde azaltabilir. Bununla birlikte, ilaçların kullanımı bozukluğun altında yatan nedene bağlıdır. Bununla birlikte, terleme, kalp çarpıntısı ve hızlı kilo kaybı gibi hipertiroidizmsemptomlarına neden olabileceğinden aşırı tiroid hormonu replasmanından kaçınmak için özen gösterilmelidir.
Miksödem Komplikasyonları Nelerdir?
Miksödem tedavi edilmezse şu sorunlara sebep olabilir;
- depresyon
- kalp krizi
- kalp yetmezliği
- böbrek sorunları
- kardiyak aritmiler
- hipotermi
- preeklampsi, düşük ve ölü doğum gibi gebelik komplikasyonları
- koma
- ölüm
Miksödem koması, miksödemin nadir fakat ciddi bir komplikasyonudur. Ölüm oranı yüzde 25-60 olan hayatı tehdit eden bir komplikasyondur ve yaşlı yetişkinleri etkileme eğilimindedir.
Miksödem koma semptomları, diğer hipotiroidizm semptomlarının yanı sıra vücut ısısında ciddi bir düşüş, solunumda azalma ve merkezi sinir sistemi yetmezliğini içerir.