Sperm Morfolojisi Nedir Sperm Morfoloji Bozukluğu İle Hamile Kalanlar Var mı?
Sperm morfolojisi spermin görünümünü (şekil ve boyut) tasvir etmek için kullanılan bir terimdir. Anormal sperm şekli ve morfolojisi erkek kısırlığına yol açabilir. Anormal şekilli sperm oluşumuna neden olabilen birçok faktör vardır. Bunlar genetik, kimyasallara maruz kalmak, artan testis sıcaklığı ve enfeksiyon olabilir. Bütün erkekler genellikle toplam spermin %4, %15 arası bir miktarda anormal sperme sahiptir. Yüksek yüzdeli sperm morfolojisi bozukluğu erkeklerde baba olmayı zorlaştıracaktır. Yani ne kadar yüksek oranda anormal sperme sahipseniz, o oranda baba olmanız güçleşir. Ne kadar sağlıklı sperm varsa o kadar da baba olma şansınız yükselir. Ancak nadiren de olsa sperm morfoloji bozukluğu ile (anormal sperm oranı yüksek olup da) çocuk sahibi olan çiftler de vardır.
Sağlıklı ya da normal sperm morfolojisi değeri %4’ten %14’e kadar değişiklik gösterebilir. Çok görünmese de sperm değeri bu şekilde olduğunda üretkenlik başarısı iyi olarak düşünülecektir. %4’ten az sperm yüzdesi hamileliğin başarılmasının normalden zor olacağı anlamına gelir.
Morfoloji sperminizin şekline ya da mikroskop altında nasıl göründüğüne işaret eder. Sperm başının görünümü ve spermin boyutuna bakar. Sperm başı önemlidir çünkü spermin yumurtanın dış yüzeyindeki çözülümünü ve yumurtayı döllemesini etkiler.
Sperm morfolojisini değerlendirmek için sperm mikroskop altında incelenir ve anormal şekilli sperm yüzdesi hesaplanır.
Sperm Morfoloji Testi Nedir?
Sperm analizi erkek kısırlığının teşhis ve tedavisinde önemli bir adımdır. Sperm morfolojisi testi hastadan sperm örneği almak ve örneği mikroskop altında incelemektedir. Laboratuvar teknisyenleri meniden bir parça alıp kurumasını bekleyerek toplam örnekteki normal sperm yüzdesine karar verir.
Normal, Sağlıklı Bir Sperm Nasıl Olmalı?
Normal sperm 5 mikrometre uzunluğunda oval bir başa ve 2.5-3.5 mikrometre genişliğinde tek uzun bir kuyruğa sahiptir.
Spermin orta parçası (baş ve kuyruk arasındaki tabaka) başıyla neredeyse aynı uzunlukta ancak daha ince olmalıdır.
Baş ya da kuyruk kusurları olmamalıdır
Anormal Sperm Morfolojisi
Anormal sperm morfolojisi numunedeki spermlerin birçoğunun anormal şekilde olduğu anlamına gelir . Örneğin birden fazla kuyruk ya da eğri başa sahip olabilirler. Bu önemlidir çünkü anormal şekil yumurtaya nüfuz etmeyi zorlaştırabilir. Anormal sperm morfolojisi erkek kısırlığına yol açabilir.
Sperm Morfolojisinin Doğurganlığa Etkileri Nelerdir?
Erkeklerde kısırlığın en yaygın sebebi düşük sperm sayısıyken sperm şekli de rol oynamaktadır. Morfoloji doğurganlığı etkileyebilir çünkü sperm yumurtanın dış tabakalarına nüfuz etmek için belirli bir şekle ihtiyaç duyar.
Anormal sperm morfolojisi olan birçok erkek baba olabilmektedir ancak hamile bırakmak uzun sürebilir ya da doğum uzmanından yardım almak gerekebilir.
- %14’ün üzerinde spermin normal morfolojisi– yüksek doğurganlık olasılığı
- %4-14 – nispeten azalmış doğurganlık şansı
- %0-3 – oldukça düşük doğurganlık şansı
Sperm Şekli Düzeltilebilir mi?
Bir erkek vücudu her zaman yeni sperm üretir. Yaşlandıkça spermler daha az sağlıklı hale gelir. Birçok erkek için sperm üretimi 40 yaşından sonra düşmeye başlar. Bu durum beslenme ve yaşam şekline göre değişir. Sperm sağlığını geliştirmek için:
- Düzenli egzersiz yapmak
- Kendi başına steroid kullanımından, tütün kullanımından ya da illegal ilaç kullanımından kaçınmak
- Kafein tüketimini azaltmak
- Gerekliyse kilo vermek
- Jakuziden kaçınmak
- Stresden uzak durmak
- Bol, koton iç çamaşırı giymek
- Her gün antioksidan bakımından zengin besinler ya da takviyeler tüketmek
Anormal Sperm Morfolojisi Tedavi Seçenekleri
Anormal sperm morfolojisi tedavisinde birkaç farklı seçenek vardır:
Intrauterin Inseminasyon (IUI) – IUI rahim boynunu geçip gebe kalma şansını arttırarakspermi doğrudan kadının rahmine yerleştirmektir.
In Vitro Fertilizasyon(IVF) – IVF başarılı hamilelik şansını oldukça arttıran laboratuvar ortamında yumurtanın döllenmesi sürecidir.
Intra Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) – ICSI başarılı dölleme için laboratuvarda spermin yumurtaya doğrudan enjekte edilmesi sürecidir.