Nörodermatit (Liken Simpleks Kronikus) Nedir?
Liken simpleks kronikus olarak da bilinen nörodermatit, bir böcek ısırığı veya duygusal stres gibi çeşitli nedenlerden ciltte sinir uçları tahriş olduğunda ortaya çıkan bir egzama türüdür. Nörodermit; ciltte kırmızımsı, pürüzlü oluşumlara neden olan şiddetli kaşıntı ile belirti göstermektedir. Zamanla, cilt kalınlaşır ve kararır. Bu durum kadınlarda daha sık görülür ve çoğu vaka ise orta yaşlarda (30-50 yaş) gelişir. Sedef hastalığı veya alerjik kontakt dermatiti olan kişiler nörodermatit yaşamaya daha yatkındır.
Nörodermatit, ciltte şiddetli kaşıntı ve döküntü olarak belirtiye neden olan bir cilt hastalığıdır. Bu kaşıntı cildin her yerinde oluşabilir ancak yaygın olarak kol, bacak ve ensede görülmektedir. Aynı zamanda anal ve genital bölgelerde de görülür. Genital bölgede ortaya çıktığında, genellikle testis torbası veya vulvada görülmektedir.
Nörodermatit Belirtileri
Kaşıntı: Nörodermatit, vücutta kaşıntıya yol açar.
Nörodermatit, ciltte kaşıntı ile başlar ancak sonraları bu kaşıntı daha da yoğunlaşır. Bu kronik kaşıntı cildin daha da kalın ve kabuklu olmasına sebep olur.
Açık yaralar kanar: Sürekli kaşımak ciltte yara oluşumuna sebep olur ki bunun sonunda da kanama kaçınılmazdır. Kanama olduğunda ise enfeksiyon gelişme riski daha da artar.
Saç dökülmesi: Ciltte kaşıntı (örneğin kafa kaşıntısı) bölgedeki saç ve tüy dökülmesine yol açabilir.
Cilt kalınlaşır ve kabuklanır: Sürekli kaşımak cildin daha da sertleşmesine yol açacaktır. Cilt renginde kahverengiye dönüş görülecektir. Cilt üzerinde lekeler oluşacaktır.
Acı: Bazı kişilerde nörodermatit durumunda acı da görülür. Yapılan bir çalışma göstermiştir ki saç derisinde görülen nörodermatit hem kaşıntıya hem de acıya sebep olacaktır.
Enfeksiyon: Enfeksiyon belirtileri arasında bal renkli lekeler ve bölgeden sıvı akıntısı vardır.
Yara izi: Yaralar çok derinse bu ciltte yara izine sebep olacaktır.
Nörodermatit Sebepleri Nelerdir?
Nörodermatitin asıl sebebi bilinmemektedir ancak böcek ısırığı, sıkı kıyafetler ve stres nörodermatit oluşumunda tetikleyicidir. Nörodermatitte, ciltteki sinirler kaşıntı olduğunda beyni uyarır. Bazı vakalarda ise nörodermatit ciltte alerji ile birlikte ortay çıkar.
Nörodermatit riskini arttıran bazı faktörler şunlardır:
Yaş ve cinsiyet: Kadınlarda nörodermatit yaşanma ihtimali erkeklerden daha yüksektir. Bu durum sıklıkla 30 ila 50 yaşlar arasında görülmektedir.
Diğer cilt problemleri: Kişisel veya aile öyküsü, sedef hastalığı veya benzeri cilt rahatsızlıkları olan kişilerin nörodermatit yaşama ihtimali daha yüksektir.
Anksiyete bozuklukları: Anksiyete ve stres nörodermatit ile ilişkili kaşıntıyı tetikleyebilir.
Nörodermatit tetikleyen şeyler şunlardır:
- Sinir yaralanması
- Yoğun stres veya duygusal travma dönemi
- Böcek ısırığı
- Sıkı giysiler (özellikle yünlü giysiler veya suni ipek veya polyester gibi sentetik kumaşlar)
- Kuru cilt
- Trafik egzozu, alerjenler, ter, ısı ve zayıf kan akışı da tetikleyici olabilir.
Nörodermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Belirtilerin yoğunluğuna bağlı olarak doktor şu ilaçları verebilir:
Kortikosteroidler: Reçetesiz steroid kremler yeterli değilse, doktorunuz bu ilaçların daha güçlü versiyonlarını reçete edebilir.
Antihistaminler: Bu anti-alerjik ilaçlar nörodermatitli birçok insanda kaşıntıyı hafifletebilir.
Anti-anksiyete ilaçları: Anksiyete ve stres nörodermatit belirtilerini tetikleyebildiğinden, anti-anksiyete ilaçları sıklıkla nörodermatit ile ilişkili kaşıntıyı önlemeye yardımcı olabilir.
Antibiyotikler: Bakteriyel bir enfeksiyon geliştirirseniz, doktorunuz antibiyotik veya oral antibiyotikler reçete edebilir.
Nörodermatit Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Nörodermatitin kesin nedeni hala bilinmemektedir. Böcek ısırığından tutun da iklim değişiklikleri, ciltte kuruluk ve sıkı kıyafetlere kadar birçok tetikleyici faktörü vardır. Cilt tahriş olduğunda kaşıntıya sebep olur. Stres ve sağlıksız beslenmek de bu durumu daha da kötü hale getirebilir.
Soğuk Kompres
İnce bir havlu alın ve bunu soğuk suya batırın. Sonrasında ciltte kaşınan bölge üzerinde 1 saat kadar bekletin. Cildin soğuğu emmesine izin verin. Soğuk kompress, kızarıklığı ortadan kaldırıp kaşıntıyı azaltacaktır.
Aloe Vera Jel
Cildi yatıştırmak için kullanılacak en iyi yöntemlerden biri aloe vera jelidir. Biraz aloe vera jeli ile 1 yemek kaşığı saf gliserin ve 10 damla çay ağacı yağını karıştırın. Bu karışımı ciltte kaşıntı olan bölgeye sürün, kaşıntının azaldığını fark edeceksiniz.
Bu karışım, nörodermatit tedavisinde güçlü çift etkiye sahiptir. Çay ağacı yağında antiseptik, gliserinde ise nemlendirme ve aloe vera jelinde ise cilt yatıştırıcı özellikler bulunmaktadır. Bütün bu özellikler bu karışım nörodermatit tedavisinde oldukça etkili kılmaktadır.