Oligomenore Nedenleri Belirtileri Ve Tedavisi

Oligomenore Nedir Neden Olur Tedavisi Nasıldır? Bitkisel Çözüm

0 12.982

Oligomenore Ne Demek Nedenleri Belirtileri Ve Bitkisel Tedavisi

Oligomenore; kadınlarda adet düzensizliği yada adet olmama durumudur.  Bu durum kadınların çocuk doğurabildiği dönemde yani doğurganlık çağında meydana gelir.  Bazen adet düzensizlikleri normal olabilir ancak eğer bu durum 35 günden fazla ya da yılda 9 adet dönemi kadar sürüyorsa bu oligomenore durumuna işarettir. Kadınlarda normal adet dönemi her 21 ila 35 gün de bir olur.  Eğer bir kadın 90 günden fazla adet görmüyorsa bu da oligomenore belirtisidir.

Oligomenore adet düzensizliklerin yaşanmasıdır ve kadınlarda çocuk doğurma yaşlarında görülür. Adet dönemlerindeki bazı değişiklikler normalken eğer 36 günden fazla adet olunmuyorsa bu oligomenore olarak adlandırılır.

Normal adet günleri 21 ila 35 günde bir olur ve genellikle 2 günden 7 güne kadar sürer. Normal şartlarda bir kadın yılda 11 ila 13 adet dönemi yaşarken oligomenoredurumunda 6-7 kereden az adet dönemi yaşanır.

Oligomenore, adet dönemlerinin her biri arasındaki süreler, sürdüğü gün sayısı ve adet süresi boyunca anormal kan kaybı (normalden daha az veya daha fazla) ile tanımlanır.

Yeme bozukluğu, ciddi kilo kaybı veya alımı, kansızlık, menopoz, tiroid bozuklukları, hormonal dengesizlik, karaciğer hastalığı, tüberküloz, irritabl bağırsak sendromu, diyabet, yakın zamanda doğum veya düşük yapma, polikistik yumurtalık sendromu gibi bir dizi faktör Oligomenore sorununa neden olabilir.

Yaşam tarzının değiştirilmesi, egzersiz, sigara, alkol kullanımı, kafein, seyahat, stres, bazı ilaçlar ve doğum kontrol hapları da bu probleme yol açabilirr. Ayrıca, 2005 tarihli bir Avrupa araştırması, astım ve saman nezlesinin adet düzensizliklerine de bağlı olabileceğini göstermektedir.

Adet dönemleri; adetin başlamasından sonraki ilk birkaç yıl boyunca ve bir kadın adet  yılı sonunda, menopoza yaklaşırken düzensiz olma eğilimindedir.

Oligomenore Sebepleri Nelerdir?

Oligomenorenin birçok sebebi olabilir.

  • Oligomenore’nin başlıca nedenlerinden biri vücuttaki hormonal dengesizliklerdir.
  • Oligomenore’nin diğer yaygın nedeni, yan etki olarak Oligomenore’e yol açan hormonal doğum kontrolünün kullanılmasıdır. Bazı kadınlar, doğum kontrol hapları almaya başladıktan sonra, yaklaşık üç ila altı ay boyunca daha az adet dönemlere sahip olurlar. Baazı kadınlarda adet tamamen durur.
  • Oligomenore, ağır egzersiz veya spor yapan genç kadınlarda da gelişebilir.
  • Bulimia ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları da oligomenore neden olabilir.
  • Tiroid problemleri veya diyabet gibi diğer tıbbi sorunlara da  oligomenore neden olabilir.
  • Oligomenore, aynı zamanda, ergen kızlarda ve menapoz öncesi dönemindeki kadınlarda,  hormon seviyelerindeki dalgalanma nedeniyle sıklıkla görülür.
  • Anti-epileptikler ve antipsikotikler gibi bazı ilaçlar da oligomenore neden olabilir.
  • Kanlarında  prolaktin seviyelerindeki artış oligomenore neden olabilir.

Oligomenore Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kadın Doğum Uzmanı Doktora Gidilir. Doktor size bu durumun tedavisi için oral hormonal ilaç reçete edebilir.

Oral İlaçlar – Ağızdan alınan ilaçlar vücuttaki hormon düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Bu hormon seviyeleri dengelendiğinde, adet döngüsü normale dönecektir. Bu, birkaç aylık bir süre alır. Oligomenore için bir tedavi olarak, bazı doktorlar hormonal dengesizlikleri tedavi etmek için doğum kontrol hapları verir. Bu haplarda bulunan sentetik hormonlar, kadınların üreme sisteminin işleyişini kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Doğum kontrol hapları alımı tamamlandığında, adet düzeni  normale dönecektir.

Oligomenore Doğal, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Civarperçemi

Civanperçemi adet dönemini düzenleyen, oligomenoreyi tedaviye yardımcı olan en etkili bitkilerdendir. Civanperçemi çayı hazırlanıp her gün içilir.

2 su bardağı suyu tencerede kaynatın, aktardan ister sarı çiçekli ister beyaz çiçekli 4-5 gram civan perçemi satın alıp kaynattığınız suyun içine atın, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ocaktan alıp 5 dakika demlendikten sonra süzüp soğuk olarak için.

Zencefil

Zencefil, adet dönemlerinin düzenlenmesi ve adet ağrısının giderilmesinde oldukça faydalıdır.  Adeti destekler ve bu nedenle adet dönemlerindeki gecikme tedavisi için iyidir.

  • 1.5 tatlı kaşığı taze öğütülmüş zencefil 1 bardak suya 5 ila 7 dakika kaynatın.
  • Biraz şeker ekleyin.
  • Yemeklerden sonra günde 3 kez bunu tüketin.
  • Yaklaşık bir ay veya daha fazla süre bu uygulamayı tekrarlayın.

Tarçın

Tarçın adet dönemlerini düzenlemek ve adet kramplarını azaltmak için yararlı olarak kabul edilir. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücut üzerinde bir ısınma etkisine sahip olduğuna inanılmaktadır.

Ayrıca, insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan ve adet düzenlilik üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğu düşünülen hidroksikonikon içerir. Polikistik over sendromlu kadınlarda tarçının adet dönemlerime etkisini inceleyen bir çalışma halen devam etmektedir.

  • 1 bardak süt için sadece yarım tatlı kaşığı toz tarçın ekleyin. Bunu birkaç hafta boyunca günlük olarak tüketin.
  • Ayrıca tarçın çayı içebilir, yiyeceklerinize tarçın serpebilir veya tarçın çubuklarını düzenli olarak çiğneyebilirsiniz.

Kişniş Tohumu

Emperjan özellikleri nedeniyle, kişniş adetin düzenli gelmesine yardımcı olur.

  • 2 bardak suya 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu ekleyip suyun miktarı 1 bardağa inene kadar kaynatın. Tohumları  süzün. Bu çayı adet döneminden birkaç gün önce günlük olarak tüketin. Bu çayı birkaç ay tüketin.
  • Ayrıca, birkaç ay boyunca günlük olarak kişniş suyu içebilirsiniz.

Zerdeçal

Şifalı bitkilerden olan zerdeçal  adet kanamasını ve hormonları dengelemekte yardımcı olur. Emmenagogue özellikleri adet akışını teşvik eder. Ayrıca,  spazm ve iltihap sökücü özellikleri adet ağrısını azaltır.

  • 1 bardak süt, 1 tatlı kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı  toz zerdeçal tüketin. Birkaç hafta boyunca veya iyileşme görene kadar zerdeçalı günlük olarak alın.
  • Ayrıca ek olarak zerdeçal kapsülleri de alabilirsiniz; uygun doz için doktorunuza danışın.

Rezene

Rezene adet dönemlerindeki düzensizlikleri tedavi etmek için etkili bir bitkidir. Güçlü bir adet düzenleyici olmakla birlikte,  adeti teşvik eder ve aynı zamanda antispazmodik özellikleri nedeniyle premenstrüel sendrom ile ilişkili krampları giderir. Ayrıca, kadın seks hormonlarının yeniden dengelenmesine yardımcı olur.

  • 1 bardak suya 2 yemek kaşığı rezene tohumu atıp bir gece bekletin.
  • Sabahları bunu tüketin.
  • Adetiniz düzene girene dek bu çayı günlük olarak için.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.