Plevral Kalınlaşma Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Plevra Nedir Ne İşe Yarar Plevral Sıvı Ne Demektir

0 132

Plevra Ne Demektir

Plevra, akciğerlerin dışını ve göğüs boşluğunun içini kaplayan ince zara denir. Bu zarın görevi vücutta solunum gerçekleşirken akciğerlerin en iyi şekilde genişleyip daralmasını sağlamaktır. Dolayısıyla plevranın sağlıklı solunumdaki önemi büyüktür.

Plevra Ne İşe Yarar?

Akciğer ve göğüs kafesinin iç duvarını kaplayan ince dokulu tabaka plevra olarak adlandırılmaktadır. Plevranın yapısı çok ince fakat işlevi çok önemlidir. Akciğerleri korumakla görevlidir. Bu zar sıvı salgılayıp akciğerlerde kayganlaştırıcı etki oluşturduğu için nefes alma esnasında göğüs boşluğunda akciğerlerin sağlıklı olarak hareketini gerçekleştirir.

Plevral Sıvı Nedir?

Plevral sıvı ise plevranın yapısındaki katmanların arasında plevral boşlukta bulunan bir tür sıvıdır. Plevra zarı akciğerlerin çevresini sarar ve iki katmana sahiptir. Sağlıklı bir yetişkin akciğerinde plevral boşluktaki sıvı miktarı azdır. Şunu belirtmek gerekir ki, plevral sıvının asıl görevi plevrayı nemli tutmak ve bu sayede nefes alıp verme esnasında zarlar arasındaki sürtünmeyi azaltmaktadır. Vücutta bazı hastalıklar meydana geldiğinde akciğerlerdeki plevral boşluktaki sıvının miktarı artar ve bu durum plevral efüzyon (su toplanması) olarak adlandırılır. Plevral efüzyon durumunda akciğerlerin şişmesi sağlıklı olarak gerçekleşmediği için kişinin nefes alması çok zorlaşır.

Plevral Kalınlaşma Nedir?

Plevral boşluk dahil normal plevra kalınlığı 0.2-0.44 mm’dir. Ancak akciğer zarı ya da plevra kalınlaşması durumunda plevra kalınlaşma gerçekleşir. Bu durumda kişi göğüs ağrısı ve nefes almada zorlanma gibi problemler yaşamaktadır.

Plevral kalınlaşmasının sebebi asbest kimyasalına maruz kalmaktır. Çünkü asbest kimyasallar akciğerlerde dokuların zarar görmesine yol açan zararlı maddelerdir ve bu durumda plevral astar kalınlaşır.

Plevral Kalınlaşma Nedenleri Nelerdir?

  • Kronik zatürre
  • Tüberküloz
  • Enfeksiyon nedeniyle plevrada irin birikmesi olan ampiyem
  • Göğüs yaralanması nedeniyle plevrada kan birikmesi olan hemotoraks
  • Koroner arter baypas greftleme ameliyatı
  • Radyasyona maruz kalma

Plevral Kalınlaşma Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes darlığı
  • Derin bir nefes almada zorluk
  • Hafif eforla bile nefes darlığı
  • Derin bir nefes alırken göğüs ağrısı
  • Öksürürken ağrı
  • Donuk, kronik göğüs ağrısı

Plevral Kalınlaşma Nasıl Teşhis Edilir?

Plevral kalınlaşma çoğunlukla MRI ya da BT taraması sonucunda teşhis edilmektedir. Bu tür görüntüleme çalışmalarıyla akciğerlerin izlenmesi oldukça kolaydır.

Plevral Kalınlaşma Nasıl Tedavi Edilir?

Plevral kalınlaşma aşırı ciddi bir vaka değildir ve dolayısıyla tedavisi de acil değildir. Hatta plevral kalınlaşma için takip edilen özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise akciğer zarında meydana gelen hasarın geri alınması mümkün değildir. Bu durum hastalığın ilk aşaması için geçerlidir ve ilerlemiş vakalarda kişinin yaşadığı belirtiler şiddetlenir. İleri plevral kalınlaşma vakalarında hastaya pulmoner rehabilitasyon uygulanabilir ya da hastanın sigarayı bırakması gerekebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.