Poliomyelitis Nedir?
Poliomyelitis; sinirleri olumsuz etkileyen, kısmi veya tam felce yol açabilen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Poliomyelitis sakatlığa hatta ölüme bile yol açabilir. Merkezi sinir sistemini etkileyen ve özellikle bacakta geçici veya kalıcı felce neden olabilen enfeksiyöz bir viral hastalıktır. 5 yaşından küçük çocuklarda bu virüsü kontrol etmek daha kolaydır.
Poliomyelitis Nedir ve Sebepleri Nelerdir?
Poliomyelitis; poliovirüsün sebep olduğu bir tür enfeksiyondur. Enfeksiyon ise; oral yolla enfekte olmuş bir kişiyle temas yoluyla bulaşır. Virüs vücuda ağız veya solunum sistemi yoluyla girip boğazda ve bağırsakta çoğalır. Kan yoluyla geçebilir ve merkezi sinir sistemine (omurilik ve beyin) girerek kas güçsüzlüğüne, felce ve hatta bazı durumlarda ölüme bile neden olabilir. Vücut, virüsü dışkıdan atar.
Virüs şu şekilde yayılabilir:
- Doğrudan kişiye temas
- Burun veya ağızdan enfekte olmuş mukus veya balgam ile temas
- Enfekte olan kişinin dışkısı ile temas
- Polio; poliovirüsünün sebep olduğu bir tür hastalıktır. Enfekte olmuş kişinin dışkısıyla veya enfekte olmuş bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman balgam veya mukusla temas yoluyla yayılır. Polio, virüsü içeren fekal madde ile kirlenmiş nesneleri elle tutarak ve daha sonra elleri ağıza sokarak da bulaşabilir. Gıda veya su kaynaklarının virüsle bulaşmasına yol açan hijyen eksikliği veya sağlıksız koşullar da polioya sebep olabilmektedir.
Poliovirüsüyle enfekte olan bir kişi, belirtilerin ilk ortaya çıkmasından 1 ya da 2 hafta sonra bulaşıcı kalabilir. Enfekte bir kişi virüsü taşıyabilir ve hasta görünmese bile başkalarına bulaştırabilir.
Tüm yaşta insanlarda görülse de 5 yaş altındaki çocuklarda poliomyelitis riski daha yüksektir.
Poliomyelitis Belirtileri Nelerdir?
Virüs ağız ve burundan içeri girer, boğazda ve bağırsak yolunda çoğalır ve ardından kan ve lenf sistemi yoluyla emilir ve yayılır. Virüs bulaşması hastalığın gelişmesi belirtilerine kadar geçen süre (inkübasyon) 5 ila 35 gün arasında değişmektedir (ortalama 7 ila 14 gün). Çoğu insanda belirti görülmez. Poliovirüs bulaşmış olan çoğu insan (yaklaşık% 72) herhangi bir belirgin işaret göstermeyecektir.
Enfeksiyon kapmış kişilerin % 25’i de dahil olmak üzere grip ile benzer belirtiler yaşayacaktır:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Yorgunluk
- Boğaz ağrısı
- Kol ve bacaklarda ağrı
- Boyunda tutulma
- Kusma
Bu belirtiler genellikle 2 ila 5 gün sürer ve sonra ortadan kaybolur.
Bununla birlikte, daha az sayıda insanda görülse omurilik ve beynin tutulumun durumlarında şiddetli belirtiler gelişebilir.
Bu belirtiler ise şunlardır:
- Parestezi: Bacaklarda veya kollarda uyuşma ve karıncalanma
- Menenjit: Beyin ve omurilik etrafındaki dokularda enfeksiyon
- Felç: Bacaklar, kollar ve solunum kaslarını hareket ettirememek
- Poliovirüs bulaşmış 200 kişiden yaklaşık 1’i felç geçirmektedir ki bu da vücutta kalıcı bir hasara veya ölüme neden olabilir.
Poliomyelitis Nasıl Tedavi Edilir?
Ne yazık ki poliomyelitis için herhangi bir çare bulunmamaktadır. Ancak uygulanacak tedavinin amacı ise belirtileri kontrol altına alıp komplikasyonları engellemektir.
Polio enfeksiyonu çıktıları enfeksiyonun ciddiyetine bağlıdır. Omurilik ve beyin tutulmazsa tam iyileşme olasılığı yüksektir.
- İbuprofen gibi ağrı kesiciler ağrı ve ateşin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Sıvı tüketimi ve yatak istirahati hafif grip benzeri belirtilerin yok olmasında yardımcıdır.
- Sıcak Su Torbası: Sıcak su torbasının kullanımı, genellikle kas ağrısı ve spazmları için etkilidir.
- Polio hastaları fizik tedaviden faydalanabilir ve diş teli veya düzeltici ayakkabı kullanabilirler. Bu gibi yöntemler kas gücünü ve işlevini kurtarmaya yardımcı olabilir. Bazı hastalarda ortopedik cerrahi uygulanması gerekebilir.
- C vitamini, dünya çapında önerilen poliomyelitis için en etkili doğal üründür. Yüksek günlük C vitamini dozu almanın poli hastalığı riskini ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır. Poliomyelitisi tedavi etmek için günlük 20.000 ila 40.000 mg C vitamini alımı gereklidir.
- Zencefil poliomyelitis için doğal bir ilaçtır. Günde birkaç kez küçük parçalar halinde çiğ zencefil tüketin.
- Meyan kökü, poliomyelitis için bilinen bir bitkisel ilaçtır. Meyan kökü ekstresi kapsüllerini günde iki kez alın.
- Kedi pençesi poliomyelitis ile savaşmak için etkili bir bitkisel ilaçtır. Kedi pençesi özü kapsüllerini günde 2-3 kez alabilirsiniz.
- Ameliyat: Ciddi polio vakalarında, ortapedik ameliyat uygulanması kas güçlülüğü ve fonksiyonları için etkili olabilir.