Vajina Kisti Çeşitleri Koku Kanama Yapar mı Kanser midir?

Vajinada Kist Belirtileri Nedenleri Bitkisel Tedavisi Ameliyatı

0 1.634

Vajinada Kist Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina kistleri, vajinal dudaklarında ve vajina çevresinde meydana gelen, genellikle iyi huylu yani kansersiz olan içi sıvı dolu keselere denir. Bu kistlerin boyutu fındık boyutundan portakal boyuna kadar olabilir. Kistler genellikle çok küçüktür ve vajina duvarının arka tarafında bulunur.

Vajiinal Kist Çeşitleri

Bartholin bezi kistleri, Bartholin bezlerinde oluşan sıvı dolu keseciklerdir.

Gartner kanalı kistleri vajinanın yan duvarlarında gelişir. Gartner kanalı, anne rahminde bebek varken oluşan bir yapıdır. Bu yapı genellikle doğumdan sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Geride bu kanalın parçaları kalırsa, sıvı toplamasına yol açar ve daha sonra bir vajinal duvar kisti haline gelebilir.

Mullerian kistleri, bebek anne karnında oluştuğunda geride kalan yapılardan meydana gelir.

Vajinal kist nadiren oluşmakta olup ve çoğu zaman hiçbir rahatsızlığa neden olmamaktadır. Çoğu zaman, bu kistler rutin bir pelvik muayene esnasında görülmektedir.

Vajinal kist için tedavi gereksizdir. Kişide kist büyüklüğüne bağlı rahatsızlık, ağrı veya enfeksiyon varsa tedaviye ihtiyaç duyulur. Böyle bir durumda vajina duvarında yumuşak bir yumru, vajinadan bir çıkıntı, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ve tampon takılmasında zorluk gibi durumlar yaşanabilir.

Vajinal kist tedavisi için doğal birçok yöntem vardır. Bu yöntemler her türlü enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır.

Vajinal Kist Belirtileri Nelerdir?

Vajinal kist genel olarak herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. Yalnızca vajina duvarında yumuşak bir yumru, vajinadan bir çıkıntı, cinsel ilişki esnasında rahatsızlık ve tampon takılmasında zorluk gibi durumlar yaşanabilir. Vajina kisti kötü kokuya neden olabilir.

Vajinal Kist Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal kist gelişimleri ve değişimleri kontrol edilmesi için rutin muayeneler boyunca takipte tutulmalıdır. Eğer kist büyürse veya ciddi belirtilere sebep olursa doktorunuz kistin alınması için ameliyat önerebilir. Eğer kist apse veya enfeksiyona sebep olursa, doktorunuz antibiyotik yazabilir.

Vajinada Kist İçin Doğal Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Aspirin

Vajinal kist için aspirin kullanabilirsiniz. Aspirinde bulunan antiseptik ve iltihap sökücü özellikler ağrı ve iltihabı azaltmada yardımcı olduğu gibi enfeksiyon riskini de azaltmaktadır.

  • Birkaç tane aspirini ezerek toz haline getirin.
  • Ardından biraz su ekleyerek macun kıvamına getirin. Su yerine hintyağı (hintyağı iltihabı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır) da kullanabilirsiniz.
  • Bu karışımı vajinal kist üzerine sürün.
  • 5 dakika bekletin ve ardından ılık su ile durulayın.
  • Bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayın.

Elma Sirkesi

Vajinal kist için etkili ve kolay, doğal bir yöntem ise elma sirkesidir. Elma sirkesinin asidik yapısı vajinal kistlerin şişliği ve boyutunu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Elma sirkesi vajinadaki pH seviyesini dengelediği gibi, enfeksiyon riskini azaltır ve daha fazla kist oluşumunu önler.

  • 2 tatlı kaşığı elma sirkesini yarım bardak ılık su içine karıştırın. İçine biraz pamuk batırın ve vajinada kist üzerine 1 dakika kadar bekletin. Bu işlemi birkaç gün boyunca günde 3-4 kez tekrarlayın. Bu pamuğu kistler yumuşayana dek günlük olarak 20 ila 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu karışımı eğer dayanırsanız eşit oranda sirke ve suyu karıştırabilirsiniz. Sonrasında cildi yatıştırmak için hindistancevizi yağı da uygulayabilirsiniz.
  • Diğer bir yöntem ise 1 bardak elma sirkesini ılık duş suyunuza ekleyebilirsiniz. Bu suda vücudun aşağısını 15 dakika kadar bekletebilirsiniz. Bu işlemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
  • Aynı zamanda 1 tatlı kaşığı elma sirkesini 1 bardak su içine katıp bunu günde 2 kez tüketin.

Aloe Vera

Vajinal kistlerin tedavisinde faydalı ve etkili bir diğer yöntem ise aloe veradır. Aloe vera içinde bulunan iyileştirici ve iltihap sökücü özellikleri iyileşmeyi hızlandırır ve iltihabı azaltır.

  • Aloe vera yapraklarından jelini çıkarın ve direkt olarak vajinada kist olan bölgeye sürün. 15-20 dakika bekletin ve sonrasında ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde 3 veya 4 kez tekrarlayın.
  • Diğer bir yöntem ise 1 yemek kaşığı aloe vera jelini yarım tatlı kaşığı toz zerdeçalı pürüzsüz bir karışım elde edinceye dek karıştırın. Sonrasında bu karışımı vajina kisti üzerinde 20 ila 30 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Bu işlemi günlük olarak tekrarlayın.

Sarımsak

Sarımsak; içeriğinde bulunan antibiyotik özellikleri sayesinde vajinal kist için çok etkili bir doğal yöntemdir. Kist çevresinde bulunan bakterileri öldürerek enfeksiyon riskini azaltır.

  • Birkaç tane sarımsağı ezin ve kist üzerinde 2 dakika kadar bekletin. Sonrasında ılık su ile durulayın. Ardından hindistancevizi yağını cilde sürerek sarımsağın verdiği etkiyi azaltabilirsiniz. Bu işlemi günde 1 veya 2 kez tekrarlayın.

Yoğurt

Vajinal kist tedavisi için kullanabilecek diğer besin ise yoğurttur. Yoğurtta bulunan laktobillus bakterisi vajinadaki pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olurken aynı zamanda enfeksiyona yol açan organizmaları etkisiz hale getirir. Yoğurt vajinal kokuyu da azaltır.

  • Biraz yağsız yoğurt içine pamuk batırın ve bunu vajinada birkaç saat bekletin ve durulayın. Bu işlemi ünde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
  • Aynı zamanda günlük olarak 1-2 kâse yoğurt tüketimi faydalı olacaktır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.