Priapizm Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi
Priapizm, penisin uzun süreli ereksiyonuna denir. Priapizm genellikle peniste şiddetli ağrıya, acı hissine neden olur. Kalıcı ereksiyon saatlerce devam edebilir. Priapizm, cinsel uyarılma olmadan veya veya cinsel uyarılmanın sona ermesine rağmen penisin saatlerce ereksiyon halinde kaldığı bir durumdur. Priapizm,penisin içindeki kanın sıkışmasına ve penis damarlarından rahatça dolaşamamasına neden olur. Kalıcı doku hasarı riski nedeniyle ciddi bir durumdur. Priapizm doğumdan itibaren her yaştan erkekte ortaya çıkabilir. Ereksiyon bozukluğu ilaçları, kan inceltici ilaçlar, antidepresanlar ve bazı kan basıncı ilaçları, yan etki olarak priapizme neden olabilir. Priapizm nadir görülen bir durumdur, genellikle 30 yaşlarındaki erkekleri etkiler.
Daha kötü sonuçlara neden olmamak için priapizm derhal tedavi edilmelidir. Priapizm genellikle kendiliğinden geçmez, bu yüzden tıbbi yardım kesinlikle gereklidir.
Priapizm Nedenleri Nelerdir?
Uyuşturucu Kullanımı
Esrar, kokain ve ecstasy dahil olmak üzere çeşitli uyuşturucular, kanın yoğun bir şekilde penise akmasına yol açıp priapizme neden olabilir.
Kan Hastalıkları
Nadiren bazı kan hastalıkları priapizme neden olabilir. Özellikle talasemi, kronik lösemi ve multipl miyelom priapizme yol açtığı bilinen kan hastalıklarıdır.
Priapizmin Diğer Nedenleri Nelerdir?
- Orak hücreleri anemi. Oraklı hücreleri anemi bir tür kan hastalığıdır. Bu hastalığı olan erkeklerin %42’sinde priapizm meydana gelebilir.
- Alkol ve kokain bağımlılığı
- Omurilik travması
- Genital bölgeye darbe almak
- Desyrel ve Thorazine içeren ilaçların kullanımı. Desyrel gibi ilaçlar depresyon tedavisinde kullanılır, Thorazine bazı akıl hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır
- Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar ve tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların tümü priapizme neden olabilir
- Nadir durumlarda, bazı penis kanseri türleri priapizme neden olabilir
- İktidarsızlığı tedavi etmek için tasarlanmış penis enjeksiyonları da priapizme neden olabilir
Priapizm Belirtileri Nelerdir?
4-6 saatten uzun süren ve orgazmla hafiflemeyen ağrılı bir ereksiyon
Acı olmasa bile birkaç günden daha uzun süren kısmi bir ereksiyon
Ereksiyon ağrılıysa ve cinsel uyarılmadan kaynaklanmıyorsa
Priapizm Teşhisi Nasıl Olur?
Doktor tıbbi geçmişinizi soracak ve sizi muayene edecektir. Uyuşturucu, alkol vb zehirleri kullandıysanız doktorunuza mutlaka bunu bildirin. Doktor sizden kan testi ultrason veya anjiyogram isteyecektir.
Priapizm Nasıl Tedavi Edilir?
Priapizm tedavisi, Priapizmin şiddetine göre değişir. Düşük akışlı priapizminiz varsa, doktorunuz fazla kanı penisinizden çıkarmak için şırınga kullanabilir. Bu, ağrıyı hafifletebilir ve istem dışı ereksiyonları durdurabilir.
Diğer bir tedavi yöntemi ise penise ilaç enjekte etmeyi içerir. İlaç, penisinize kan taşıyan kan damarlarını daraltacak ve penisinizden kan taşıyan kan damarlarını genişletecektir. Artan kan akımı ereksiyonu azaltabilir.
Bu terapilerden hiçbiri işe yaramazsa, doktorunuz penisinizden kan akışını sağlamak için ameliyat önerebilir.
Yüksek akışlı priapizminiz varsa, acil tedavi gerekli olmayabilir. Bu tür bir priapizm genellikle kendiliğinden geçer. Doktorunuz tedavi uygulamadan önce durumunuzu kontrol edebilir. Buz paketleri ile yapılan soğuk terapi, istemsiz bir ereksiyondan sizi kurtarabilir. Bunun için buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve bunu penisinize tutun. Bazen, doktorlar penise kan akışını durdurmak veya penisin zarar görmesi nedeniyle hasar görmüş arterleri onarmak için ameliyat önerirler.
Şayet orak hücreli anemi gibi bir kan bozukluğu veya kanser gibi nedenler priapizme yol açarsa, priapizmin gelecekteki oluşmasını önlemek amacıyla altta yatan problem için tedavi olun.
Orak hücre hastalığı priapizme neden olduğunda, tedavi genellikle intravenöz (damar içine) verilen sıvılar, oksijen ve orak olmayan kanın transfüzyonu ile başlar. Bu tedavi etkili değilse, yukarıda tarif edildiği gibi aspirasyon tedavisi veya cerrahi gerekebilir.
Priapizm erken tedavi edilirse sonuç genellikle mükemmeldir. Bununla birlikte, tıbbi müdahale ertelenirse, sorun kalıcı iktidarsızlığa neden olabilir.
15 yaşındayım sağ tarafında ki daha büyük sol taraftaki yarısı doktara gitmem gerekiyor mu