Probe Kürtaj Nedir, Probe Kürtaj Sonrası Kanama

Probe Küretaj Nedir Nasıl Neden Yapılır?

0 644

Probe Küretaj Nedir Nasıl Neden Yapılır?

İstenmeyen gebelik durumlarında rahim içindeki cenini tıbbi müdahale ile alma işlemine kürtaj denilmektedir. Bu açıdan kürtaj tüm rahmin temizlenmesini sağlamaktadır. Ancak kürtajın başka yapılma amaçları da bulunmaktadır. Örnek olarak düşük yaşayan kişilerde eğer anne karnında plesanta parçaları varsa bunların temizlenmesi için de kürtaj uygulanabilir. Bu işlemin adı Retansiyon(rest) küretajdır. Ek olarak uzun süreli kanama yaşayan hastalarda teşhis ve tedavi için de kürtaj yapılabilmektedir. Bu kürtaj işlemine ise Probe Küretaj denilmektedir. Probe küretaj sonrası lekelenme tarzı birkaç günlüğüne kanama gelebilir.

Probe Küretaj Nedir?

Rahimde kanama problemleri, menopoz sonrası kanamalar gibi durumların olması durumunda hem tedavi hem de teşhis için yapılan işleme probe küretaj denilmektedir. Bu işlemde küretaj için rahimdeki kalınlaşmış bölüm kazılarak alınır. Bu sayede kanama problemleri ortadan kalkar ve kazınan materyal patoloji laboratuarına incelenmek üzere gönderilir. Bu sayede kanamanın nedeni anlaşılır. Bu yüzden probe küretaj hem teşhis hem de tedavi için yardımcı olmaktadır.

Probe küretaj kadınlarda yaşanan kanama problemleri ve çoğunlukla menopoz sonrası meydana gelen kanamaların sebebini ve tedavisini gerçekleştirmek için uygulanır. Probe küretaj işleminde küret isimli bir özel alet ile rahim içinde kanamaya yol açan yer küret ile kazınır. Bunda amaç hem kanamayı durdurmak hem de kanamanın sebebini anlamaktır. Probe küretaj işlemi sayesinde kadınlardaki endometrial hiperplazler, rahim kanserleri, rahimde yaşa bağlı zayıflama (atrofi) gibi hastalıkların teşhisi konulabilmektedir.

Probe Küretaj Neden Yapılır?

Probe küretaj yapılma nedenleri aşağıdadır:

  • Probe küretaj, menopoz dönemi sonrasında kanama yaşayan kadınlarda  yapılabilir.
  • Probe küretaj, kadınlarda uzun süreli rahim kanamaları için uygulanabilir.
  • Probe küretaj, kadınlarda sebepsiz ve çok sık aralıklarda yaşanan kanama problemlerinin nedenlerini anlamak teşhis etmek için yapılabilir.
  • Probe küretaj, düşük geçiren kadınlarda yaşanan kanamaların sebebini anlamak ve tedavi uygulamak için yapılabilir.
  • Probe küretaj, rahimde iyi huyludan kötü huylu hücre değişikliklerinden şüphelenildiği durumda yapılabilir.
  • Probe küretaj,  tüberküloz gibi bazı spesifik hastalıkların teşhisini kesinleştirmek için yapılır.

Probe Küretaj Nasıl Yapılır?

Probe küretaj; rahim boşluğu ve serviks (rahim ağzı kanalını) örten örtünün aşağıya doğru geniş olarak açılması için yapılan bir işlemdir. Bu sayede rahimden alınan parça patolojik olarak incelenerek rahimdeki problem anlaşılabilmektedir.

Probe küretaj işleminde rahim ağzı genişletildiğinden hastaya anestezi uygulanmaktadır. Bu işlem için rahmin yerini, şeklini ve boyutunun anlaşılması için doktor öncelikle iki el ile muayene eder ve sonrasında bir alet ile serviksin yani rahim ağzının ön dudağı aşağı doğru çekilir. Sonrasında histerometri aleti ile rahim boşluğunun boyu ölçülür. Ardından bu alet ile rahim içi incelenir. Yaşı ilerleyen hastalar ve kanser şüphesi olan kişilerde bu işlemler daha hassas yapılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.