Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Nedir? Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Kadınlarda rahmin alındığı ameliyata Histerektomi denilmektedir. Bu ameliyat kadınlarda özellikle ileri yaşta sıklıkla yapılmaktadır. Bu ameliyat ile vücuttaki rahim alındığından kişi bir daha adet olamaz ve gebe de kalamaz. 4 farklı türü olan Histerektomi ameliyatı doktorun yapacağı detaylı muayene sonrasında hastaya göre en uygunu hangisi ise hasta ile birlikte düşünülerek o tür ameliyata kararlaştırılmaktadır.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Yapıldıktan Sonra Hastanede Kalmak Zorunda Mıyım?
Rahim ameliyatı ardından hastanın birkaç gün hastanede kalması gerekebilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süresi, hastanın genel sağlık durumu ve olunan histerektomi tipi hastanede kalınacak süreyi değiştirebilir. Bu yüzden kesin bir süre söylemek doğru olmayacaktır. Bu konuda doktor gerekli gördüğü kadar hastanede yatış isteyebilir. Ameliyattan hemen sonra hastanın yürümesi gerekmektedir. Bu yürüyüş sayesinde bacakta pıhtı oluşmasının önüne geçilmektedir. Ayrıca bacakta pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı ve ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Beni Neler Bekliyor?
Rahim ameliyatı sonrasında her ameliyatta olduğu gibi ilk birkaç gün ağrı olacaktır. Bunun dışında birkaç hafta vajinal kanama ve akıntılar olması da normaldir. Rahim ameliyatı sonrasında idrar yapamama ve kabızlık gibi problemler de geçici olarak yaşanabilir.
Diğer ameliyatlardan farklı olarak rahim ameliyatı kadınlarda çocuk sahibi olmayı ve adet görmeyi sonlandıracağından psikolojik olarak da çok zorlayıcı olabilmektedir.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Rahim ameliyatı olan kişiler ameliyat sonrasında mutlaka doktorunun tüm tavsiyelerine uymalıdır. Ayrıca yeterince istirahat edilmelidir. Bu istirahat yalnızca yatarak yapılmamalıdır. Çünkü kanda oluşabilecek pıhtılaşma hafif ve sık hareket ederek önlenebilmektedir. Bu açıdan kısa hafif yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır. Doktor izin verene dek hasta ağır cisimleri kaldırmaktan uzak durmalıdır. Ayrıca ameliyat sonrasındaki ilk 1,5 ay vajinaya bir şey uygulanmamalıdır ve bu sürede cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Ameliyattan sonra iyileşme sonrasında hasta düzenli olarak kadın doğum kontrolüne gitmeyi ihmal etmemelidir.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
1. Gün:
Ameliyat sonrasında en yoğun ağrı ilk gün olacaktır ve bu ağrıyı geçirmek için hastaya ağrı kesiciler verilmektedir. İlk gün hastanın tuvalete çıkması zor olduğunda idrar sondası takılmaktadır. Ameliyat günü hastanın ağızdan beslenmesi yasaktır. Beslenme ancak hastada bağırsak normal çalışmaya başladığı zaman sıvı şekilde olmaktadır. Hasta ameliyattan 8 saat sonra ayağa kaldırılır.
2. Gün:
Ameliyattan 2 gün sonra ameliyat yerindeki ağrı yavaşça azalmaya başlar fakat karında bağırsak gazı nedenli ağrılar görülebilir. Bu ağrılar da hastanede verilen diyete uyulduğunda ve biraz hareket edildiğinde geçecektir. Gaz sebepli yaşanan ağrılar bazen ameliyat yerindeki ağrıları unutturacak kadar yoğun olabilir. Hasta ameliyattan 2 gün sonra ameliyat yeri bant ile kapalı vaziyette duş alabilir.
3. Gün:
Ameliyat sonrasında bağırsak sebepli karında yaşanan gaz problemi 3. gün de devam edebilir. Hastalar genellikle bugün de taburcu edilmektedir. Eğer olacaksa ameliyat yerindeki cilt enfeksiyonları ameliyat sonrasındaki 3 ila 5. günlerde görülmektedir. Bu durumda hastaya düzenli pansuman yapılarak ameliyat yerinin temiz kalması sağlanmaktadır.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Komplikasyonları Nelerdir?
Histerektomi ne kadar güvenilir bir ameliyat olsa da her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatın da riskleri vardır. Bunlar;
- Ateş ve enfeksiyon
- Ameliyat esnasında veya sonrasında yoğun kanama
- İdrar yoluna yakın organlarda hasar
- Anestezi sebepli solunum veya kalp sorunları
- Bacak toplar damarda biriken kan pıhtılarının akciğere geçmesi
Rahim Alma Ameliyatının Ölüm Riski Var Mıdır?
Histerektomi sonrası ölüm çok nadir görülmektedir. Bu ameliyat uzman hekimler tarafından uzun süredir yapıldığından ölüm riski düşüktür.
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Hangi Durumlar Doktora Gitmeliyim?
- Ağrı kesicinin ağrılara fayda etmemesi durumunda
- Vücuttaki ateşin 38 C’nin üzerindeki olması veyahut 37,5 – 37,9 ateşin 24 saatten uzun sürmesi
- Bacaklarda ağrı, şişme veya kızarıklık
- İdrar yapmada zorlanma
- Büyük tuvalet yapmada zorlanma
- İdrarda bulanıklık veya kan
- Karnın alt tarafında ağrı
- Göğüs ağrısı
- Öksürük
- Nefes alıp vermede güçlük
- Sıcak basması
- Aşırı terleme
- Kalp atışında hızlanma
Rahim Ameliyatı (Histerektomi) Sonrası Kilo Alınır mı?
Rahim alma ameliyatı sonrası herhangi bir kilo alımı olmamaktadır. Kişinin doktorun verdiği beslenme planına uyması, günlük en az 1,5 litre su içmesi ve düzenli yürüyüş yapması halinde kilo vermek bile mümkün olabilmektedir.