Rahim Ağzında Yanma Ve Ağrı Kaşıntı İçin Ne İyi Gelir?

Rahimde Yanma Neden Olur Nasıl Geçer Tedavisi Nasıl?

0 1.419

Rahimde Yanma Hissi Nedenleri Ve Tedavisi

Rahimde yanma hissinin sebebi; iltihaptan tutun da idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu makalemizde rahimde yanmaya, ağrıya sebep olan durumlardan ve tedavi şekillerinden bahsedeceğiz.

Rahimde Yanma Neden Olur?

Bakteriyel Vajinozis

Bakteriyel vajinozis; bir tür bakteriyel enfeksiyon olup rahimde yanma, tahriş, iltihap, kaşıntı ve kötü kokuya yol açmaktadır.

Rahim İltihabı

Rahim iltihabı; rahim içi iltihabı ya da endometrit olarak bilinir ve rahimde yanma ve kaşıntıya yol açabilir. Kişide rahim iltihabı olduğunda kabızlık gibi bağırsak problemi görülmektedir. Verem ve gonore ve kilamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim iltihabına sebep olabilmektedir. Rahim iltihabı; kürtaj,rahim içine yerleştirilen araçlar (örneğin spiral), rahim içinden zar örneği alınması, endometrial biyopsi, histeroskopi (rahim içinin histeroskop cihazıyla görüntülenmesi) rahim iltihabı riskini yükseltmektedir.

Rahimde Tümör Olması

Rahim yanmasının sebeplerinden birisi de rahimde kötü veya iyi huylu tümörlerin varlığıdır. Eğer tümörler kötü huylu ise kişide rahim kanseri olmaktadır ve görülen rahim yanması çok basit bir belirtidir. Çünkü rahim kanseri çok ciddi bir hastalıktır. Eğer tümörler iyi huylu ise de cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi ile kolayca iyileşme sağlanmaktadır.

Mantar Enfeksiyonu

Rahimde yanmaya sebep olan durumlardan birisi de mantar enfeksiyonudur. Bu durum birçok kadının hayatında en az bir kere yaşadığı bir problemdir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Rahimde yanmanın bir diğer sebebi ise klamidya, genital siğil, bel soğuklığı, trikomoniyazis ve genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardır.

Menopoz

Menopoz da rahimde yanmaya sebep olabilmektedir. Menopoz dönemine giren kadınlarda vajina dokularında değişim meydana gelir. Bu da idrar yağarken yanmaya sebep olabilir

Kimyasal Vajina Temizlik Ürünleri

Genital bölgeyi temizlemek için kullanılan ürünler (kokulu tuvalet kağıtları, kokulu kremler, prezervatifler, antiseptik sular ve köpüklü sular) rahimde yanmayı tetiklemektedir.

Kan Dolaşım Sorunları

Vücutta kan pıhtılaşmasını etkileyen bazı problemler olan kişilerde rahimde yanma yaşanabilmektedir. Hatta bazen kan sulandırıcı ilaçlar da rahimde yanmaya sebep olabilir.

Rahimde Yanmanın Diğer Nedenleri

Rahimde yanma yaşanan kişilerde şu gibi problemlerin farkında olmak büyük önem taşımaktadır:

  • Round ligament ağrısı: Gebeliğin ilk 6 ayında yaşanan round ligament ağrısının sebebi rahmi destekleyen yuvarlak bağ dokularının gerilmesi sebepli meydana gelmektedir.
  • Rahim fibroidi: Rahimde meydana gelen kansersiz doku oluşumları olan rahim fibroidi; rahimde yanmaya sebep olabilmektedir. Asıl sebebi bilinmese de vücutta hormon dalgalanmaları ve genetik faktörler sebepli meydana geldiğine inanılmaktadır.
  • Cinsel ilişki esnasında endometriyoz: Bu durum rahimdeki iç dokuların benzerlerinin rahim dışında da çıkmasıdır. Bu durum yaygın görülmekte olup; kişide cinsel ilişkide ağrı, adetlerin şiddetli yaşanması ve rahimde yanmaya yol açabilmektedir.
  • Tiroid sorunları
  • Pelvik konjesyon sendromu
  • Rahim kalınlaşması (endometrial hiperplazi)
  • Yumurtalıkta meydana gelen iltihaplar
  • Osteitis pubis
  • Pelvik tabanda (leğen kemiği civarında) ağrıya neden olabilen diğer problemler
  • Reiter sendromu

Rahimde Yanma Hamilelik Belirtisi Midir?

Gebe olan kadınlarda da rahimde yanması görülebilmektedir. Bunun en yaygın sebebi rahmin genişlemesi ve vücuttaki hormon değişiklikleridir. Fakat yine de doktora danışılmalıdır.

Rahimde yanma olması erken hamilelik belirtisi değildir. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında yaşanabilen bir problemdir.

Rahimde Yanma Nasıl Geçer?

Rahimde yanma çoğu zaman tedavi olunmadan geçse de bazen antibiyok gibi ilaç tedaviler kullanımı kullanılması gerekebilir. Ayrıca kişinin bazı ciddi önlemler alması gerekebilir.

Rahimde yanma için kullanılacak tedavi yöntemleri şunlardır:

Antibiyotik Tedavisi

Rahimde yanma ve hafif iltihap olma durumunda yani iltihabın başka dokulara yayılma riski olmadığı durumlarda gentamicin ve clindamycin gibi antibiyotiklerin kullanılması yeterli olacaktır. Bazı durumlarda ise vücuttaki hormon dengesinin sağlanması için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.

Sıcak Kompres Uygulama

Rahimde yanma ve kramp yaşanması durumunda sıcak kompress uygulamak çok yardımcı olacaktır. Ayrıca eğer rahimdeki yanma hafif sebeplerden dolayı oluşmuşsa ahududu yaprağı da çok faydalı olacaktır.

Rahmin Alınması

Ciddi vakıalarda ise rahimin alınması gerekecektir.

Ancak rahimde yanma vakıaların çoğu kendiliğinden geçmektedir. Ancak eğer iyileşme sonrasında tekrarlıyorsa ve yanma miktarı artıyorsa üstüne kişide iyileşme görülmüyorsa hemen doktora gidilmelidir. Doktor gerekli tetkikleri yapacak ve tedavi olarak şu yöntemleri kullanabilir:

Rahimde yanmanın sebebi;

  • cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise antibiyotik tedavisi,
  • mantar enfeksiyonu ise mantar karşıtı ilaçlar,
  • menopoz ise östrojen kremi veya hapları.

Bu yöntemler yalnızca doktor tarafından uygulanabilmektedir. Kişi asla rastgele uygulamamalıdır. Evde yoğurt yöntemi faydalı olabilir. Yoğurt içindeki probiyotiklerle rahimde yanma olan bölgeye sürüldüğünde oldukça etkili olmaktadır. Yoğurt ayrıca vajina mantarı için de çok etkilidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.