RDW Nedir, RDW Düşüklüğü Neden Olur Nasıl Yükseltilir?
RDW, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” demektir. Bu test, kandaki kırmızı kan hücresini hesaplamak için kullanılır. Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği yani RDW kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutunu veya yoğunluğunu ölçmek için bir parametredir. Bu kan testi vücutta olan bazı hastalıkların teşhisinde kullanılır. Aynı zamanda RDW testi kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutundaki farklılıklar sebebiyle vücutta bazı hastalıkların sebeplerini bulmak için de oldukça yardımcıdır.
Kandaki normal RDW seviyesi %11,5 ila %14,5’tir. Çocuklarda RDW seviyesi biraz daha farklıdır. Çocuklarda normal RDW seviyesi %12 ve %14 arasında yaşa bağlı olarak değişmektedir. Yüksek RDW düzeyi, kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük olduğu anlamına gelir ve bu durum anemi, besin eksikliği veya diğer hastalıkların belirtisi olabilir. RDW düşüklüğü ise kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu anlamına gelir.
Kırmızı kan hücreleri, oksijeni akciğerden alıp vücudun diğer bölgelerine taşımakla görevlidir. Kan hücrelerinin dağılım genişliğinde veya yoğunluğunda en küçük bir bozukluk vücutta muhtemel bir sorunun belirtisi olup vücuda yayılan oksijeni de etkileyecektir.
Kan Testinde RDW Düşüklüğü Nedenleri
RDW düşüklüğü pek çok nedenden kaynaklanabilir. Yapılan kan testinde RDW değeri %10.2’den azsa bu duruma RDW düşüklüğü denir. Bu durum birçok hastalıkla ilgili olabilir ancak en yaygın nedeni makrositer anemidir. Makrositer anemi; bir çeşit kan hastalığıdır ve kırmızı kan hücrelerinin vücut için yeterli olmaması durumudur.
RDW sonuçlarındaki anormalliklerin sebebi çoğu zaman anemiyle ilgilidir. Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliğindeki yükseklik veya düşüklük anemi olduğunuzu gösterebilir. Eğer demir eksikliği anemisi hastalığınız varsa MCH (her bir kırmızı kan hücresindeki ortalama hemoglobin miktarı) değeriniz de düşüktür.
RDW düşüklüğü (%10.2 altında) kımızı kan hücrelerinin çok küçük boyutlarda değiştiği anlamına gelir. RDW düzeyinin düşük olmasının bir nedeni makrositer anemidir. Makrositer anemi yeterli sayıda kırmızı kan hücresinin üretilmemesine neden olan bir kan hastalığıdır ancak makrositer anemide kırmızı kan hücreleri normale göre daha büyüktür. RDW düzeyinin düşük olmasının bir diğer sebebi ise mikrositer anemidir. Mikrositer anemide kırmızı kan hücreleri anormal derecede küçüktür. Bu iki anemi türünde de kırmızı kan hücreleri boyut olarak çok fazla çeşitli değildir. Çünkü her ikisinde de ya hep küçük ya da hep büyük kan hücreleri vardır. Bu da RDW düzeyinin düşük olma sebebidir.
RDW düzeyinin düşük olması mikrositer anemiyle ilgiliyse bu durumda kırmızı kan hücreleri anormal derecede küçüktür. Bu da RDW (kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği) düzeyinin düşük olmasına sebebiyet verir.
RDW düzeyinin düşük olmasına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Demir eksikliği anemisi, demir emiliminin az olması ve ciddi kan kayıpları
- Eklem iltihabı
- B6 Vitamin eksikliği
- Kronik anemi
- Hemoglobin E trait (E Hemoglobin hormonunun anormal olması)
- Hetorozigot talasemi
RDW Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
RDW düşüklüğü belirtileri; nefes darlığı, ishal, kaslarda güçsüzlük, glosit (dilin şişmesi), ciltte aşırı solukluk, bulantı, hızlı kalp atışları, iştahsızlıktan kaynaklı kilo vermedir.
MCHC, MCV ve RDW Düşüklüğü Sonuçları Ne İfade Eder?
RDW tam kan sayım testinde yer alan ve MCHC testi ile birlikte yapılan bir testtir. MCHC teşhis konusunda daha doğru ve net bir testtir.
RDW düşüklüğü, MCHC yüksekliği ve diğer değerlerin normal olması ne anlama gelir?
MCHC = Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu. MCHC düşüklüğü, demir eksikliği anemisine işaret edebilir. Biraz yüksek olmasında sorun yoktur. Ölçülen değerlerden hesaplandığı için; diğer göstergeler normalse, MCHC çok yüksek olmayabilir.
Genelde, MCHC biraz yüksek veya biraz düşük ise bu endişe edilecek bir durum değildir. İnsanların %95’nde değe RDW, MCV Düşüklüğü neden olur?
RDW ve MCV düşüklüğünün nedenleri şunlardır;
- Kronik bir hastalığa bağlı anemi
- Heterozigot talasemi
- Hemoglobin Er normaldedir. Bu da demektir ki kalan %5’i normal değerin biraz dışındadır.
RDW Düşüklüğü, MCV Yüksekliği neden olur?
- Mikrositik anemi
- Makrositik anemi
RDW Düşüklüğü, MCV Düşüklüğü neden olur?
- Mikrositik anemi
RDW Düşüklüğü Tedavisi
RDW düşüklüğünden muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. RDW düşüklüğünün tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin RDW düşüklüğü demir eksikliğinden meydana geldiyse doktor size kan ilacı reçete edebilir. Eklem iltihabı söz konusu ise kortizon ilaçları ile bu durum kontrol altına alınabilir.