RDW Kan Tahlili Kanda Kan Testinde Hemogram RDW Değeri Nedir?

RDW Nedir Ne Demek RDW Yüksekliği Düşüklüğü Neden Olur Tedavisi

0 845

RDW NEDİR?

RDW, “kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği” demektir. Bu tam kan sayım testi içinde uygulanan standart bir testtir. RDW, kırmızı kan hücrelerinin boyut olarak çeşitliliğini ölçer. Kırmızı kan hücreleri kandaki oksijenin taşınmasına yardım eder. Kırmızı kan hücrelerinin normalden büyük olması yani RDW yüksekliği vücutta bir sorun olduğunun habercisidir. Kandaki normal RDW seviyesi %11,5 ila %14,5’tir. Çocuklarda RDW seviyesi biraz daha farklıdır. Çocuklarda normal RDW seviyesi %12 ve %14 arasında yaşa bağlı olarak değişmektedir.

RDW Testi Nedir?

RDW kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyut olarak birbirinden ne kadar farklı olduğunu ölçmek için kullanılan bir testtir. Ve tam kan sayım testi (CBC) içine dahil olup bu test kırmızı kan hücrelerinin boyutunu ve yoğunluğunu ölçmektedir.  Kırmızı kan hücreleri vücuttaki her hücreye oksijen taşımakla görevlidir. Hücrelerin büyüyüp, yenilenip sağlıklı kalabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Eğer kırmızı kan hücreleriniz normalden büyükse, bu bir sağlık probleminin habercisi olabilir.

RDW Testi Ne İçin Kullanılır?

Kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği yani RDW testi tam kan sayımı testinin (CBC) bir parçasıdır ve tam kan sayımı kan akışındaki kırmızı kan hücreleri dahil birçok bileşeni ölçer.  RDW testi genellikle anemi ve kırmızı kan hücrelerinin vücudun geri kalanına oksijen taşıyamamasından kaynaklı hastalıkların teşhisi için kullanılır. RDW testi şu gibi durumların teşhisi için de kullanılır:

  • RDW testi, besin eksikliklerini ölçmek için yardımcıdır. RDW düzeyindeki yükseklikler vücutta demir folat ve B12 vitamini gibi besin eksikliği olduğunun belirtisi olabilir.
  • Bunun yanı sıra RDW kişide kalp yetmezliği ve kalp damar rahatsızlığı gibi durumların teşhisinde de oldukça yararlıdır. Eğer RDW düzeyi yüksekse, kalp yetmezliği ve kalp damar hastalarında özellikle miyokard enfarktüsü durumlarında hastalığın seyri kötüdür. Ölüm riski yüksektir.
  • RDW seviyesi demir eksikliğini talasemiden ayırmak için de kullanılır. Talasemi hastalarında RDW düzeyi normalken, anemi hastaların RDW yüksektir. Doğru teşhis için, ek testler yapılmalıdır.

RDW Testi Neden Yapılır?

Doktorunuz sizden RDW içeren tam kan sayım testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu ya rutin bir testtir ya da şu gibi durumlarda istenir;

  • Halsizlik, baş dönmesi, soluk ten ve soğuk el-ayak gibi anemi belirtileri görülüyorsa.
  • Ailede talasemi, orak hücreli anemi ve diğer kan hastalıklarını yaşayanların olması durumunda.
  • Crohn hastalığı, şeker ve HIV/AIDS gibi kronik hastalıklar varsa.
  • Demir ve mineral olmayan bir beslenme düzeni varsa.
  • Uzun süreli enfeksiyon yaşanıyorsa
  • Yaralanmada veya cerrahi uygulamalarda aşırı kan kaybı yaşanıyorsa

Yüksek ve Düşük RDW Sebepleri

Eğer RDW düzeyi yüksekse bu durum kırmızı kan hücrelerinin boyut olarak çeşitlidir, normalden daha büyüktür demektir. RDW şu gibi durumlar yüzünden yüksek olabilir: B12 ve kötücül anemi, folik asit anemisi, demir eksikliği anemisi, hemolitik anemi, kan nakli veya alkol bağımlılığı. RDW şu gibi durumlarda düşük olabilir: parazit kaynaklı demir eksikliği anemisi, kan kaybı veya düşük demir emilimi, b6 vitamin anemisi veya eklem iltihaplanması.

Kan Testinde RDW Düşüklüğünün Sebepleri

Düşük RDW’nin düşük olmasının sebepleri çok çeşitlidir. Yapılan kan testinde RDW değeri %10.2’den azsa bu durum RDW düşüklüğü denir.

Bu durum birçok hastalıkla ilgili olabilir ancak en yaygını makrositer anemidir. Makrositer anemi; bir çeşit kan hastalığıdır ve kırmızı kan hücrelerinin vücut için yeterli olmaması durumudur.

Ayrıca, vücuttaki kırmızı kan hücreleri büyüktür. RDW düzeyinin düşük olması mikrositer anemiyle de ilgilidir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri anormal derecede küçüktür. Bu da RDW (kırmızı kan hücreleri dağılım genişliği) düzeyinin düşük olmasına sebebiyet verir.

RDW düzeyinin düşük olmasına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

  • Demir eksikliği anemisi, demir emiliminin eksikliği ve ciddi kan kaybı
  • Eklem iltihabı
  • B6 Vitamin eksikliği
  • Kronik anemi
  • Hemoglobin E trait (E Hemoglobin hormonunun anormal olması)
  • Hetorozigot talasemi

RDW Düşüklüğü Belirtileri

RDW düşüklüğü belirtileri şunlardır; nefes darlığı, ishal, kaslarda güçsüzlük, glosit/dil yazgısı (dilin şişmesi), ciltte aşırı solukluk, bulantı, hızlı kalp atışları, iştahsızlıktan kaynaklı kilo verme.

RDW Yüksekliği Neyi Gösterir?

RDW yüksekliği veya düşüklüğünün birçok farklı sebebi olabilir. Eğer RDW oranı yüksekse, bu bambaşka şeyler gösterebilir. RDW yüksekliği %14,5 üzeridir ki bu da kırmızı kan hücrelerinin boyut olarak çok fazla çeşitlilik göstermesidir. Bu farklı sebepler sonucunda olabileceğinden kan örneğinden yapılacak diğer testle MCV (eritrosit ortalama hemoglobin) testi ile karşılaştırılması önemlidir.

RDW Kan Testi Sağlığınız Hakkında Neler Söyler?

Uzmanlara göre, kan testinden alınan RDW sonuçları aneminin teşhisini yapmaya yardımcı olduğundan bu test tedavi yöntemi için de etkili olacaktır. RDW tam kan sayım testine dahildir ve MCV testi ile birlikte yapılan bir testtir. MCV (eritrosit ortalama hemoglobin) teşhis konusunda daha doğru ve net bir testtir.

MCV ve RDW Sonuçları Ne İfade Eder?

Normal RDW ve normal MCV: İkisinin de normal seviyede olması kronik kan kaybından veya kronik hastalıklardan dolayı kişinin anemi olabileceğini gösterir.

Normal RDW ve düşük MCV: Kronik hastalıklardan veya talasamiden dolayı kişinin anemi olabileceğini gösterir.

Normal RDW ve Yüksek MCV: Eğer kişinin RDW seviyeniz yüksek ancak MCV seviyesi düşükse bu karaciğer problemleri yaşandığına veya kanın; alkol, virüs karşıtı veya kemoterapiden etkilendiğini gösterir. Eğer lökosit (beyaz kan hücreleri) düzeyi düşükse kişide aplastik anemi olma ihtimali vardır.

Yüksek RDW ve normal MCV: Demir, B12 eksikliği veya folat seviyesinin çok düşük olduğu anlamına gelir. MCV düzeyinin normal RDW düzeyinin çok yüksek olduğu durumlar kronik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir.

Yüksek RDW ve düşük MCV: Yüksek RDW yanında MCV seviyesi düşükse bu kişide demir eksikliği olabileceğini gösterir.

Yüksek RDW ve yüksek MCV: Eğer her iki değer de yüksekse, bunun sebebi; B12 veya folat eksikliği, anemi veya kronik karaciğer rahatsızlığı olabilir.

RDW Yüksekliği Ve RDW Düşüklüğü Tedavisi

RDW yüksekliğinden veya düşüklüğünden muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.RDW yüksekliğinin, düşüklüğünün tedavisi bu durumun nedenine göre değişir.  Örneğin RDW yüksekliği folat, b12 gibi vitamin eksikliğinden kaynaklıysa doktor size bu takviye vitaminleri reçete edecektir.  Veya RDW düşüklüğü demir eksikliğinden meydana geldiyse doktor size kan ilacı reçete edebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.