Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur: D Vitamini Ve Saç Dökülmesi

D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesi Yapar mı Yaparsa D Vitamini Nasıl Artırılır?

0 3.906

D Vitamini Ve Saç Dökülmesi

Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini, vücudumuzun işlevlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi için gereken en önemli vitaminlerden biridir. D vitamini vücut için en önemli besleyici kaynaklardan biridir. Bağışıklığı güçlendirir, kemikleri güçlendirir, cilde iyi gelir, hücreleri canlandırır ve yeni saç hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. D vitamininin ana kaynağı güneştir, ancak D vitamini içeren vitamin ilaçları ve D vitamini içeren gıdalarla beslenmek de bu vitamin ihtiyacınızı karşılar.

Harvard Tıp Fakültesi uzmanları, eski insanların tarlalarda, bahçelerde çalışarak bol bol güneşlendiklerini ve bu nedenle  D vitamini eksikliği yaşamadığını ancak günümüz toplumunda birçok insan ofis ortamında çalıştığından yeterli ölçüde güneşlenemediğinden dolayı D vitamini eksikliğinin günümüz toplumunda yaygın olarak görüldüğünü bildirmişlerdir. Bunun sonucunda D vitamini eksiklikleri dünyada günümüzde daha yaygın hale gelmiştir.

D Vitamini Eksikliği Saçların Dökülmesine Yol Açabilir Mi, Saç Dökülmesine Neden Olan Vitaminler Nelerdir?

Araştırmalar göstermiştir ki D vitamini eksikliği vücutta saç dökülmesine yol açar. B12 ve demir eksikliği de saç dökülmesine neden olan vitaminlerdendir. D vitamininin bir görevi de yeni ve eski saç köklerini canlandırmasıdır. Vücutta yeterli oranda D vitamini tüketilmediğinde yeni saç çıkışı engellenir.

D vitamini kalsiyumun emilmesi için gerekli olan esas vitaminlerden birisidir. Yaygın inanışa göre sağlıklı kemikler için kalsiyumun gerekli olduğuna inanılır ancak gerçekte kalsiyum sağlıklı ve güçlü saçlar için de gereklidir. Vücutta D vitamini az olduğu zaman bu durumdan vücuttaki kalsiyum miktarı da etkilenecek ve bu da saç dökülmesi gibi birçok probleme yol açacaktır. D vitamini aynı zamanda saç köklerinin olgunlaşmasını sağlar ve içerdiği yağ asitler sayesinde açların güçlenmesine yardımcı olur. Bu yağ asitleri kafa derisindeki doğal yağların üretimini düzenler ve aynı zamanda kelliği engeller. Yani D vitamini eksiklikleri saç dökülmesi ile sonuçlanabilir.

Vücutta D vitamini eksikliği, saçkırana da yol açabilir. Bu durum başta ve vücudun başka yerlerinde kıl dökülmesine sebep olabilir. Hem kadın hem de erkekte saçkıran yaşanabilir. Yapılan araştırmalardan 18 ila 48 yaş arasındaki insanlarda daha çok saçkıran olayı yaşadığı veya D vitamininin eksikliğinden dolayı saç dökülmesi yaşadıklarını göstermiştir.

D Vitamini Kan Testi

D vitamini seviyesi kan testi ile tespit edilebilir.25-hydroxyvitamin D test Olarak bilinen bu yöntem, kandaki D vitamini yoğunluğunu ölçen en uygun tekniktir. Vücutta ideal vitamin D vitamini oranı 50 ila 70 ng/mL’dır.

D Vitamini Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

  • D vitamini içeren gıdaları yeterince tüketmemek.
  • Yeterince güneş ışığına maruz kalmamak D vitamini eksikliğinin en yaygın sebeplerindendir. Kapalı ortamlarda çalışan insanlar ya da sadece yalnızca geceleyin çalışan insanlar yeterince güneş ışığı alamazlar. Bu da D vitamini eksikliği yapar.
  • Sindirim problemleri: Vitamin emilimini etkiler bu da D vitamini eksikliğine yol açabilir.
  • Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları: Vitaminin metabolizmasını etkiler. D vitamini böbrek ve karaciğerde depolandığı için karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları yaşayan insanlarda D vitamini eksikliği yaşanabilir.
  • Yaşlanma: D vitamininin üretimi vücutta yaş ilerledikçe azalır. Büyüdüğümüz zaman kas gelişimi, kemiklerin gelişimi ve dokuların gelişimi için vücut daha çok D vitaminine gerek duyar.
  • Kadınlarda östrojen seviyesinin değişimi D vitaminini seviyesini negatif olarak etkiler.
  • Gebelik ve emziren kadınlar: Fazladan D vitamini ihtiyaç duyarlar. Yetersiz alınması ile D vitamini seviyesi düşer.
  • Bazı ilaçların kullanımı obezite ve genetik problemler de D vitamini eksikliği yapabilir.
  • Güneş koruyucularının çok fazla kullanımı cildin yeterince D vitamini almasını engeller.
  • Esmer ten: Ciltteki melanin seviyesi D vitamini üretimini olumsuz etkiler. Esmerlerde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülebilir.
  • Genetik hastalıklar çoğu zaman D vitamininin bazen D vitamininin ilk sebebi olabilir. Bazı vakalarda vücut güneş ışığını D vitaminine çeviremez.

Saç Dökülmesini Durdurmak İçin D Vitamini Seviyesi Nasıl Arttırılır?

Kandaki normal D vitamini seviyesi 50 nmol/L ve bu oranın üstünde olmalıdır. Eğer kan testinde kandaki D vitamininin 25 nmol/L aşağı olursa bu D vitamini eksikliği bu durum olarak yorumlanır. Tedavinin asıl amacı vücuttaki D vitaminini normal seviyesine getirmektir.

Yetişkinler için günlük olarak alınması gereken D vitamini oranı 400 IU’dır. Daha yaşlılar için –50 yaş üzeri için bu seviye günlük 600 IU’dır. D vitamininin en önemli kaynakları: D vitamini içeren gıdalar, D vitamini içeren vitaminler ve Güneştir.

Güneşlenin

Güneş ışığına maruz kalmak: İnsan vücudu Güneş ışığındaki UVB ışınlarına maruz kaldığında vücut D vitamini üretir. Günde 20 dk güneşlenmenin cilt ve vücutta yeterli oranda D vitamini üretimi için yeterli olduğu düşünülür. Özellikle de gün ortasında (sabah 10 ila öğlen 2 arası) güneş ışınlarının cilt için ve ciltteki D vitamini üretimi için en iyi saatler olduğu bilinir.

Güneş ışığına çıkmak D vitamini eksikliği için asıl tedavi yöntemidir. Günlük yaşantımızda 20 dakika kadar güneş ışığı almak D vitamini eksikliği için doğal yolla çözüm olacaktır.

D Vitamini İçeren Besinler Tüketin

D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek: Bu gıdalar; yoğurt, tereyağı, yağsız süt, hamsi ton balığı gibi yağlı balıklar gibidir.

D Vitamini İlaçları Kullanın

Bunların dışında D vitamini ek takviyeler de alabilirsiniz. Eğer yeterince D vitamini yalnızca beslenerek alamıyorsanız D vitamini takviyeleri kullanmak kandaki seviyesini yükseltmek için yararlı olacaktır. Tıp enstitüsü tarafından önerilen oran yetişkinler için günde 600 D vitaminidir. Ancak yine de ek takviyeler almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.