Safra Kesesi Çamuru Diyeti Safra Kesesinde Çamur Tehlikeli mi

Safra Kesesinde Çamur, Safra Çamuru Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 16.278

Safra Kesesinde Çamur ve İltihap Neden Olur Nasıl Geçer?

Safra kesesi, sağ karaciğerin altında yer alan küçük bir organdır. Yağ ve kolesterol açısından yüksek yemeklerin sindirilmesine yardımcı olan bir sindirim sıvısı olan safrayı depolayan armut biçimli bir organdır. Safra kesesinde çamur oluşumu, safra kolesterol kristalleri, mukus, kalsiyum ve tuz parçacıkları gibi diğer parçacıklar ile birleştiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Tüm bu parçacıklar, mesanede yoğun bir çamur oluşturmak üzere birleşir. Safra çamuruna çoğu zaman iltihap da eşlik eder. Çamur ya kendi kendine temizler, ya da kalır. Çamur kendini temizlerse bir tehlike arz etmek Safra kesesi çamuru yoğunluğu kalın ise, o zaman safra taşı oluşumuna neden olabilir.

Safra Kesesinde Çamur Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, safra kesesi çamuru vücutta biriken yağ ve kolesterol sebebiyle oluşmaktadır. Safra kesesinde çamur oluşmasının birçok sebebi olabilir. Bazı sebepleri şunlardır:

Hızlı Kilo Verme

Sıkı diyetlere girmek ve hızlı şekilde kilo vermek safra kesesinde çamur oluşmasına sebep olabilir. Aniden sıkı açlık veya sıkı diyete giren insanlar safra kesesinde çamur oluşumuna yatkın hale gelir. Bunun nedeni, daha az yemek yeme safra kesesinden safranın daha az atılımı anlamına gelmesindendir. Bu nedenle safra kesesinde safra birikimi safra kesesi içinde çamura sebep olur.

Gebelik

Safra kesesinde çamur oluşmasının bir diğer sebebi gebeliktir. Bunun sebebi ise beslenmedeki değişiklikler ve hormon değişimleri gibi sebeplerdendir. Aslında gebe kadınların birçoğunda safra kesesi çamuru ve safra taşı oluşumu görülebilir.

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar safra kesesi çamuru oluşumunu tetikleyebilir. Bu sebeple, eğer safra kesesi çamur oluşumu belirtileri yaşıyorsanız hemen doktorunuza danışıp ilaç kullanımlarınız hakkında düzenleme yapın. Kullandığınız ilaçları gözden geçirin.

Yüksek Kolesterol İçeren Besinler Tüketmek

Önceden de bahsettiğimiz gibi, safra kesesinde taş ve çamur kolesterol, kalsiyum ve yağ birikimi nedeniyle oluşur. Safra kesesi içindeki safra, kolesterolün yüksek olduğu bir beslenme düzeninden ötürü çok fazla kolesterol birikebilir. Bu da safra kesesinde çamur oluşumuna neden olabilir.

Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı

Alkol veya uyuşturucu alıyorsanız, safra kesesinde çamur oluşma ihtimali yüksektir. Çok fazla alkol, karaciğerinizi daha sıkı çalışmasına zorlar; daha sert ve daha safralı dışkı ve safra çamur oluşumunun ihtimalini arttırır.

Safra Kesesi Çamurunun Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi çamur oluşumu yaşayan insanlar çoğu zaman bir belirti yaşamaz. Vücuttan kendi kendine temizlenebilir veya içeride kalabilir ve safra kanalını tıkayabilir. Tıkanıklık aşağıdaki belirtilerle anlaşılabilir, karın içinde belirli bir rahatsızlık olabilir.

  • Sağ üst tarafta üst karın keskin ve şiddetli ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şişkinlik
  • İshal
  • Bazı insanlarda ayrıca yüksek ateş ve titremeler

Safra Kesesi Çamurunun Teşhisi ve Tedavisi

Daha önce de belirtildiği gibi, eğer vücut otomatik olarak çamuru temizlerse, endişelenecek bir şey yoktur. Bununla birlikte, kalan çamur sadece safra taşlarının oluşumuna yol açmaz, ancak pankreatit, kolesistit ve biliyer kolik gibi sağlıkla ilgili birçok tehdit oluşturabilir. Aslında, safra kesesi sorunları da bir kişiyi kalp sorunları yaşama riski doğurmaktadır. Kendinizde yukarıda belirtilen belirtilerden fark ediyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza danışmalısınız. Bu durumu teşhis etmede yardımcı olabilecek transabdominal ultrasonografi gibi çeşitli testler ve muayeneler yapılacaktır. Şiddetli ağrı yaşarsanız, doktorunuz size ağrı kesici almanızı tavsiye edecektir. Ursodiol gibi bazı ilaçlar reçete edilebilir, böylece safrada bulunan çamuru parçalayarak tedavi edilebilir. Durum gerçekten şiddetliyse, doktorunuz safra kesesinin alınması için ameliyat yapabilir.

Safra Kesesinde Çamurdan Kurtulmak İçin Doğal Yöntemler

Limon Ve Zeytinyağı Kürü

Yarım çay bardağı ölçüde yeni kesilmiş limon ile zeytinyağı içip yatılacak, düzenli buna devam edilirse, çamur tuvalet yoluyla atılır.

Keten Tohumu Yağı Ve Limon

Gece bir kaşık keten tohumu yağıyla bir kaşık limonu karıştırıp 21 gün devam edin

Bol Su Tüketimi

Bolca su içmelisiniz. Doktorlar söylemediğinden su tüketimi hafife alınabiliyor ancak tüketilen su, çamurun kolay seyreltilmesini kolaylaştırabilir ve temizleyebilir. Günde 8-10 bardak su için.

Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağı alımı, safra kesesi çamurunun temizlenmesi için birçok kişiye yararlı olduğunu kanıtlamıştır. Çamur oluşumunun tekrar oluşmasını engellemeye yardımcı olduğu için, çamur temizlendikten sonra bile bu yağın alımına devam edin. Günde 1-2 tatlı kaşığı keten tohumu yağını salatalarınıza ekleyin.

Portakal suyu

C vitamini, safra kesesi rahatsızlıklarının giderilmesinde büyük ölçüde yardımcı olur. Limon suyu, portakal suyu ve greyfurt gibi C vitamini içeren meyveler alımını arttırın. Lahana ayrıca zengin bir askorbik asit kaynağıdır. Safra kesesi çamurunun giderilmesi için günlük beslenmenize lahana suyu, çorba veya sadece çiğ lahana ekebilirsiniz.

Yağ ile Meyve Suları

Safra kesesi çamurunu temizlemenin bir başka yolu da doğal olarak hintyağı ve meyve suyu karışımını içmektir. Bu yağ tatsız bir tada sahip olduğu için, bazı meyve suları ile karıştırıldığında daha lezzetlidir. Hint yağı sistemi temizlemeye yardımcı olur.

Süt ve Süt Ürünleri

Et, tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurtaları tüketimini kesin. Kısacası, kolesterol seviyenizi yükselten gıdalardan uzak durun. Yükselen kolesterol seviyeleri, safra kesesini sindirmek için daha fazla çalışmasına neden olur. Böylece safra kesesi bu aşırı yükü çalıştıramaz ve küçük kum benzeri parçacıklar (çamur) oluşturmaya başlar. Bu nedenle, kolesterol seviyelerini normal tutmak önemlidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.