Sakalda Egzama Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi
Sakalda egzama sakal bölgesinde kepeklenme, kızarıklık, kaşıntı, ciltte kuruluk gibi çeşitli belirtilere sebep olur. Sakalda egzama varsa cildiye doktoruna gidip tedavi olabilirsiniz.
Sakal Egzaması Belirtileri Nelerdir?
Sakalda egzama, sakal bölgesinde kırmızı, kaşıntılı ve pul pul cilt lekeleriyle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır.
- Sakal bölgesinde kızarıklık
- Şiddetli kaşıntı
- Sakal bölgesinde kabuklanma
- Sakal bölgesinde batma veya yanma
- Kuruluk ve pullanma (seboreik dermatit durumunda bu pullar sarı olabilir)
- Pürüzlü veya engebeli cilt
- Sakal traş sonrası ciltte pullanma
- Kanayabilen çatlak cilt (ağır vakalarda)
Sakalda Egzama Neden Olur?
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne (AAD) göre, doktorlar egzamaya neyin sebep olduğu konusunda ortak bir görüşe sahip değildir, ancak bu durumun potansiyel gelişimine katkıda bulunan birkaç faktör var. İşte sakalda egzamaya sebep olabilecek nedenler;
Ailede egzama öyküsü: Ailenizde veya üst kuşaklarda sakalda egzama varsa sizde de bu durum ortaya çıkabilir.
Gıda alerjenleri: Bazı insanlar, belirli yiyecekleri yedikten sonra sakalda egzama sorunu yaşayabilir. Yaygın tetikleyici yiyecekler arasında kabuklu kuru yemişler, kabuklu deniz ürünleri, süt veya yumurta bulunur.
Stres: Stres de sakalda egzamayı tetikleyici durumlardandır, ancak stresten mümkün olduğunca kaçınmak ciltte alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Astım veya alerji teşhisi: Astımınız veya alerjiniz varsa egzamaya yakalanma ihtimaliniz artar.
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Bağışıklık sisteminiz zayıf ve bağışıklık sistemi sorunlarınız varsa, sakalda egzamaya yakalanma riskiniz artabilir, ancak normal işleyen bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde de cilt rahatsızlığı görülebilir
Bulunduğunuz yer: Egzama, kuzey yarımkürede, metropol alanlarda veya hava kirliliği olan yerlerde yaşayan insanlarda daha yaygındır.
Çevresel tahriş edici maddeler ve alerjenler: Bunlar, günlük olarak karşılaştığınız malzemeler, maddeler ve kimyasallardır. Sabunlarınızdaki, şampuanlarınızdaki ve temizlik ürünlerinizdeki bileşenler, parfümler ve kokular, sigara dumanı, metallerle temas gibi durumlar da sakalda egzamayı tetikleyebilir.
Sakalda Egzama Nasıl Geçer?
Sakalda egzamanın tedavisi için öncelikle egzamayı tetikleyen gıdalardan kaçınmalıdır. Cildiye doktoruna gitmelidir. Doktor size kortizonlu krem reçete edecektir. Ayrıca ağızdan alınacak ilaçlar da reçete edebilir.
Araştırmalar, probiyotiklerin egzama semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir. Probiyotikler, egzama tedavisindeki etkileri hala araştırılsa da, topikal steroid kullanma ihtiyacını da azaltabilir. 2021 itibariyle, araştırmacılar hala egzama ile mücadele için ideal bir probiyotik dozu belirlememişler, ancak çalışmalar devam etmektedir. Eczaneden probiyotik ilaç satın alıp düzenli olarak bunu kullanabilirsiniz.