Servikal Disk Bozukluğu Nedir Servikal Disk Bozuklukları Radikülopati İle

Servikal Disk Bozuklukları Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 2.571

Servikal Disk Nedir, Bozuklukları Neden Olur?

Servikal disk boyunda bulunan disklere denir. Boynunuzdaki servikal omurga, tamponlama jeli gibi maddeyle dolu, disklerin ayırdığı omur denilen 7 adet kemikten oluşur. Servikal diskleriniz boynunuzu dengede tutar ve iki yana dönmesini ve ileri geri eğilmesini sağlar. Servikal diskte meydana gelen sağlık sorunlarına servikal disk bozuklukları denir.

Hiçbir şey sonsuza dek sağlıklı kalamaz, özellikle de insan vücudu. On yıllarca eğme, kaldırma, döndürme ve burkma eylemleri sonucu vücut deforme olmaktan kurtulamaz. Tüm bu tekrarlayan hareketler sonucu, her 3 kişiden 2’si hayatlarının belirli bir noktasında boyun ağrısı çekerler. Servikal disk bozuklukları boyun ağrısının ötesindedir.  Bu durum omuzlarınızda, kollarınızda ve ellerinizde uyuşukluk ve güçsüzlük gibi ağrı da yapabilir.

Servikal Disk Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

Servikal disk bozuklukları kollarda veya omuzlarda ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve/veya halsizlik gibi semptomlara ayrıca boyun ağrısına neden olabilir. Uygun olan tedaviler bu semptomlara yöneliktir ve bozulma işlemi için bir tedaviyi temsil etmemektedir.

  • Servikal disk bozuklukları genelde omuz ve boyun çevresinde ağrı ve boyun hareketinde zorlanma gösterir.
  • Boyun ve omuzların etrafındaki kaslar genelde kasılır. Bu da boyun etrafındaki tüm bölgenin ağrımasına ve sertleşmesine neden olur.

Servikal Disk Bozuklukları Neden Olur?

Servikal omurga, boyna verilecek zararı azaltan ve boynun dengeleyen ve boynun düzgün hareket etmesini sağlayan disklerle ayrılmış yedi (7) omurdan oluşur. Tüm diskler zaman içerisinde tahriş olup, omuzlarınızda, kollarınızda ve ellerinizde ağrı, uyuşukluk, karıncalanma veya güçsüzlük gibi belirtilere yol açabilir. Bu semptomlar yaşam kalitenizde büyük düşüşe neden olabilir. Normalde bu diskler diğer omurları ve kasları destekleyici ve dengeleyici işlev görürler, böylece omurganın esnekliğini ve gücünü korurlar. Omurlar arası diskler belirli bir zaman içerisinde ve aşırı kullanım nedeniyle aşınma ve yıpranmadan dolayı zarar görebilirler. Genç bireylerde bazen yaralanmalardan, enfeksiyonlardan veya yanlış spor  hareketlerinden dolayı diskler zarar görebilir.

Servikal diskler zarar gördüğünde veya bozulduğunda güçlerini ve boylarını kaybederler. Bunun sonucunda diskler artık esnemezler ve normal hareketleri etkilerler. Servikal disk bozukluğunda, bozulmuş diskler acı verir ve diğer semptomları gösterebilir.

Servikal Disk Bozukluğu için Risk Faktörleri

Aşağıdaki faktörler bulunduğunda, servikal disk bozukluğu riski artar:

  • Sigara ve tütün ürünleri kullanmak
  • Ağır yük kaldırma veya tekrarlayan hareketleri içeren işler yapmak
  • Devam eden boyun yaralanmaları
  • Obezite yani aşırı kilo
  • Güreş, karate,boks gibi sporlar

Servikal Disk Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi doktoruna gidilir.

Servikal Disk Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Servikal disk bozukluğu omuriliği görüntülemek ve boyun ağrısını tanımlamak için nörolojik testler ve görüntüsel testler (X-raylar, manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve tomografi taramaları (CT)) ile teşhis edilir.

Servikal Disk Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Servikal disk bozukluğu için tedaviler hastanın yaşadığı belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak değişir. Şayet sorun hastayı aşırı rahatsız etmiyorsa ağrı kesiciler ile hayatını devam etmesi önerilir.

Hareketliliği eski haline getirmek ve disklerinizin bozulmasından dolayı oluşan çeşitli belirtileri hafifletmek için öğününüzde ve yaşam tarzınızda değişimler (zayıflama veya hafif egzersizler) önerilebilir.  Fizik tedavi doktoru hastaya yapması için egzersizler verebilir.

Bazı durumlarda disklerin ana problemini bulmak için belkemiği ameliyatı önerilebilir. Nadir durumlarda diskin eski haline getirilebilecek ameliyatlar çözüm olabilir. Ameliyat içermeyen seçenekler de aynı derecede etkili olduğu zaman ameliyatlardan kaçınılmalıdır.

Eğer fizik tedavi, ilaçlar veya iğneler rahatlamaya yardımcı olmuyorlarsa, konvansiyonel anterior servikal diskektomi ve füzyon (ACDF) veya servikal yapay disk ameliyatı için omurga cerrahına yönlendirilebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.