Silikon Kalıpta Kek Nasıl Çıkarılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Silikon kek kalıpları, isminden de anlaşıldığı gibi, silikon içerikli maddelerden yararlanılarak üretilmektedir. Kesinlikle yapışmaması, bu kalıpların en önemli niteliğidir. Ancak silikon denilince bir de sağlık faktörü gündeme gelmektedir. Bazı kişiler, silikon kalıpların sağlıksız olduğunu düşünmekte ve bu nedenle kullanmaktan kaçınmaktadır. Fakat kekinizin yapışmasını istemiyorsanız silikon kek kalıplarının tam size göre olduğunu söylemek mümkündür.
Silikon Kek Kalıbı Kullanımda Püf Noktaları Nelerdir?
Yeni bir silikon kek kalıbı alındığında, yapılması gereken ilk şey, deterjan ve ılık suyla ıslatılmış bir sünger kullanarak iyice temizlemektir. Ardından yalnızca katı yağ ile yağlayıp kek hamurunu boşaltarak fırına verebilirsiniz. Şayet kapları bulaşık makinesinde yıkamadı iseniz, bir sonraki kek yapımında kalıbı yağlamanıza gerek yoktur, hiç yağ sürmeden kullanılabilir. Çünkü silikon, emici bir yapıya sahiptir ve yağı içine çeker. Ancak makinede yıkarsanız silikon, yüksek ısının etkisiyle içerisindeki yağı dışarı atacaktır. Bunun sonucunda, yeniden yağlanması gerekecektir. Unlanması şart değildir.
Kalıp seçimi de lezzetli bir kek hazırlamanın en önemli adımlarından biridir. Silikon kalıp alırken kalitesine özen gösterilmelidir. Yapımı son derece pahalı ve meşakkatli olan silikon kalıplar satın alınırken, ucuz olanları tercih edilmemelidir. Zira ucuz silikon kalıplarda pişirilen kekler, sağlığınızı kaybetmenize sebep olabilir. Silikon kek kalıbı kullanılmadan önce, muhakkak kabın sıcak suya koyulup ortalama 10 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Bu işlem, kalıbın gözeneklerini açacak ve kekin daha güzel pişmesine katkı sağlayacaktır. Daha sonra silikon kalıp, özenle kurulanmalıdır.
Kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması da, silikon kalıpta kek pişirirken dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir.
Şeker ve yumurtayı, beyaz köpük haline gelinceye dek çırpın.
Şayet kalıbınıza yapışacağından endişe ediyorsanız, katı yağla ince bir tabaka biçiminde kalıbı yağlayın. Üstüne toz bulutu şeklinde bir miktar un serpin.
Silikon kek kalıbının içine kek hamurunu koymadan önce, ya sıvı yağla ya da margarinle her tarafını güzelce yağlayın. Bu yağlama yöntemi sayesinde, koyduğunuz malzemeler silikon kabın içerisine yapışmayacaktır. Silikon kalıpta kek pişirirken işinize yarayacak çok önemli diğer bir ipucu da; silikon kalıbı yağladığınızda dibine az miktar un serpmektir.
Silikon Kek Kalıbından Nasıl Çıkarılır?
Kekinizi silikon kalıpta pişirmeye başlamadan önce, kalıbın tamamen yağlanıp yağlanmadığını kontrol edin. Bilhassa ortadaki deliğin çevresine biraz fazla yağ sürün. Kalıptan çıkarmadan önce kekin sıcaklığı uygun seviyeye gelmelidir. Soğumamalı ancak aşırı derecede sıcak da olmamalıdır. Fırından aldığınızda yaklaşık 10 dakika boyunca beklemesi yeterlidir. Ardından kalıptan çıkarılabilir.
Silikon Kek Kalıbı Kullananların Yorumları Nasıldır?
Ben iki senedir silikon kalıp kullanmaktayım. Kullandığım kalıplardan bir tanesi baton olup diğeri ise yuvarlak bir kalıp ve ikisinden de çok memnunum. Dibini unlamıyorum ve yağ da sürmüyorum, buna rağmen kesinlikle yapışmıyor. Tabii ben alırken özellikle kaliteli olanını seçtim, Arştır markasının kaliteli silikon kalıplarını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Mutlaka kullanmanızı öneriyorum, ayrıca asla kötü kokuya sebep olmuyor.
Silikon kek kalıbının kalitesi gerçekten çok mühim. Örneğin benim mutfağımda iki tane silikon kek kalıbı var, birisi biraz pahalıya aldığımız kaliteli bir ürün, diğeri ise ucuz fiyata aldığım bir kek kalıbı. Ucuz olan kalıpta yaptığım kek doğru dürüst pişmedi. Ben de o kalıbı salata için kullanmaya başladım. Pahalıya aldığım üründe ise herhangi bir sorun yok, kekleri mükemmel pişiriyor.
Ben silikon kek kalıbı kullandım ama hiç hoşuma gitmedi. Büküldüğü için yıkarken güçlük çekiyorum. Ayrıca ısıyı tam olarak geçirmediğinden dolayı, silikonda yapılan kekler, bildiğimiz normal kek kalıplarında olduğu gibi iyi kabarmıyor ve pişmiyor…
Silikon kek kalıbını epey zamandır kullananlardanım, ben de mutlaka öneririm…
Ben geçen yıl bu dönemlerde türlü türlü çok sayıda silikon kalıp almıştım. Başlangıçta gerçekten beğenmiştim, hatta kendi kendime “Bu bence müthiş bir keşif.” vs. diyordum. Ancak kullandıkça hiç de öyle olmadığını farkettim. Bu kalıpta kek pişirmek tam bir işkence diyebilirim zira pişirmesi uzun sürüyor. Aceleci ve sabırsız bir karaktere sahip olduğumdan, strese kapılıyorum ve kek pişene kadar zor dayanıyorum. Klasik tepsilerden ya da normal borcamlardan şaşmamak gerekiyor.
Ben silikon kek kalıbını kullanıyorum. Ancak normal kek kalıbından daha avantajlı olduğunu söyleyemem. Kekin pişme süresine çok da fazla etki etmiyor. Etki etse bile size en fazla 2 dakika kazandırabilir. Rengârenk görünümleri ve farklı farklı şekilleri var fakat bana kalırsa hiçbir faydası yok. Aldığım için pişmanım. Üstelik hastalık yapma ihtimali de mevcut, iki dakika daha az pişireceğim diye sağlığınızı tehlikeye atmanın anlamı yok. Bu ürünleri hiç kimseye önermiyorum.
Ben ne zaman kek pişirecek olsam, hep silikon kalıp kullanmayı tercih ederim. Bir sıkıntı yaşamadım ve hoşnutum. Elbette nereden aldığınız da mühim bir husus. Fiyatı biraz yüksek bir ürün alın fakat yeter ki kaliteli olsun. Ben Tupperware markasının ürününü kullanıyorum. Şimdilik çok hoşnutum. Harcın yapışmaması için kabı yağlamama ya da unlamama gerek olmuyor ve pişen keki dağıtmadan, düzgün bir şekilde çıkarabilmek için aşırı uğraşmak zorunda kalmıyorum. Yıkama esnasında da “Aman tefali çizilmesin” yahut “Bu kalıp serttir. Dikkatli olayım da elim acımasın.” şeklinde tedirginlik yaşamıyorum. Kekin harcını, silikon kaba doğrudan boşaltıyorsunuz; kekiniz piştiğinde bir hareketle “şak” diye çabucak çıkarabiliyorsunuz; pamuk gibi yumuşacık kalıbınızı, âdeta bir bardak yıkar gibi 20 saniye içinde kolayca yıkayabiliyorsunuz.
Silikon kek kalıbı, insanların parasını sömürmek için kullanılan bir araç diye düşünüyorum. Zira ben Ben bu ürünle kek yapmayı iki defa denedim, kalıba her seferinde yapıştı. İlk kullandığımda, dibini yağlamadığım için yapıştığını zannettim ve tekrar yağlamam gerektiğini düşündüm. İkinci kullanımda aşırı derecede yağladım, ancak hiçbir işe yaramadı, tekrar yapıştı.