Sırtımda Şişlik Var Ne Yapayım Nasıl Tedavi Edilir?

Sırtta Şişlik Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Bölüme Doktora Gidilir?

0 7.155

Sırtta Şişlik 

Sırtta şişlik sırt bölgesindeki yağ bezesinden lenfomaya (lenf bezi kanserine) kadar pek çok nedenden kaynaklanan bir durumdur. Sırtta şişliğe çoğu zaman sırtta ağrı da eşlik edebilir. Bu makalemizde sırtta şişlik nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Sırtta Şişlik Nedenleri Nelerdir?

Yağ Bezesi

Sırttaki şişliklerin en yaygın nedenlerinden biri yağ bezeleridir. Bu bezeler; deri altında yağ hücrelerinin birikmesi sonucu oluşmaktadır. Cilt üzerinden de görülen bu yağ bezeleri el ile oynandığında hafifçe hareket edebilmektedir. Bu yağ bezeleri vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve tehlike arz etmemektedir ancak yine de üzerine çok fazla bastırılmaması iyi olacaktır.

Tümör

Tümör; vücutta hücrelerin anormal çoğalması ile meydana gelen şişliktir. Bu tümörlerin birçok türü vardır ancak tümörler genel olarak iyi huylu ve kötü huylu olarak ayrılmaktadır. Sırttaki şişlik tümör sebepli ise bu tümör iyi veya kötü huylu olabilmektedir.

Enfeksiyon

Sırtta görülen şişliklerin bir diğer nedeni ise enfeksiyondur. Eğer enfeksiyon sebepli şişlik yaşanıyorsa bu şişliği tahriş ve patlatmaktan kaçınılmalıdır.

Sivilce

Sırttaki şişliklerin başka bir nedeni, özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin vücudundaki hormonal değişim sonucu oluşan sivilce ve çıbanlardır. Bu sivilceler genellikle vücuttaki hormonlar düzene girdiğinde geçmektedir. Bu tür sivilceler iz bırakma riski olması dolayısıyla oynanmamalıdır.

Ergenlikte çıkan sivilceler çoğunlukla vücuttaki yağ oranı yüksek olan bölgelerde çıkmaktadır.  Bu sivilceler bazen çok büyük de olabilirler.

Sırttaki sivilcelerin başka bir nedeni ise sıcak hava sonucu çok terlemek olabilir. Sırt bölgesindeki ter salgı bezleri bazı kişilerde doğuştan geniş olabilir. Bu kişiler doğal olarak sırttan çok fazla terler. Bu durum sonucunda sırtta sivilce oluşması normaldir.

Alerji

Sırttaki şişliklerin başka bir nedeni ise alerjidir. Alerji durumunda insan vücudunda kişiden kişiye değişen şişlik gibi problemler yaşanmaktadır. Bu yüzden de hasta vücudunun neye ne tür bir alerjisi olduğunu öğrenmeli ve buna uygun davranmalıdır.

Darbe

Vücuda darbe alınması da şişliğe yol açan sebepler arasındadır. Bu tür şişliklerde ağrı da yaşanabilir.

Angioma

Angioma, vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen yumrulardır. Bu yumrular kan damarlarının bir araya gelip cilt üstünde kavis oluşturması ile meydana gelen kırmızı renk şişliklerdir. Angioma; tehlike arz eden bir durum değildir.

Alerjik Egzama

Egzema durumunda ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntüler yaşanmaktadır. Bu problemler yaşanmadan önce ciltte şişlikler oluşabilir. Hasta vücudunda neyin alerjiye sebep olduğunu öğrenmeli ve bu maddelerden uzak durmalıdır.

Sırttaki şişliklerin diğer sebepleri şunlardır:

  • Çarpma sonucu kısa süreli şişlikler
  • Sırt bölgesinde fıtıklardan kaynaklı şişmeler oluşabilir.
  • Omurgalarda meydana gelen zedelenmeler

Sırttaki Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cildiye doktoruna gidilmelidir.

Sırtta Oluşan Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Sırttaki şişliklerin birçok farklı sebebi olabileceğini makalemizde bahsettik. Şişlikler bazen sorun teşkil etmese de hastanın doktora gidip şişliğin sebeplerini öğrenmesi iyi olacaktır.  Eğer doktor tedavi gerekli görürse tedavi olunmalıdır. Bazı kişiler şişlikler estetik görünmediği için cerrahi müdahale ile aldırmak isteyebilir.

Eğer sırttaki şişliğin sebebi kas tutulması ise hasta dinlendikten sonra şişlik inecektir.

Şişliğin sebebi tümör ise doktor tümörün türüne göre tedavi belirleyecektir. Bu tümörler alınabilecek durumda ise cerrahi ile alınacaktır. Ama doktor tümörün alınmasını uygun bulmuyorsa farklı tedavi yöntemleri uygulayacaktır.

Sırttaki şişliklerin sebebi sivilce ise asla oynanmamalı ve patlatılmamalıdır.

Eğer sırttaki şişliğin nedeni çarpma ise buz uygulanması sonucu şişlik inecektir.

Sırttaki şişliklerin nedeni ne olursa olsun asla oynanmamalı ve patlatılmamalıdır. Sırttaki şüpheli şişlik oluşumu durumunda kişi doktora gidip kontrolünü yaptırmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.