Sol Ventrikül Hipertrofisi Neden Olur Nasıl Geçer?

Sol Ventrikül Hipertrofisi Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi EKG Çekimi

0 3.223

Sol Ventrikül Hipertrofisi Nedir

Sol ventrikül hipertrofisi, kalbinizin ana pompa odasının yani sol ventrikülün duvarlarının genişlemesi ve kalınlaşmasına denir. Sol ventrikül hipertrofisi, yüksek tansiyon gibi bazı hastalıkların kalbin vücudunuza kan pompalamak için normalden daha fazla çalışması sonucunda meydana gelir.

Sol Ventrikül Hipertrofisi Sebepleri

Sol ventrikül hipertrofisi, kanı pompalamak için sol ventriküldeki fazla yüke bağlı olarak oluşmaktadır. Bu sağlık sorunu, yüksek tansiyon, doğuştan kalp hastalığı, kalp kapakçığı veya atletik hipertrofi hastalıkları (ağır egzersiz nedeniyle ortaya çıkan) durumlarında görülebilir.

Kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilecek faktörler şunlardır:

Yüksek tansiyon (hipertansiyon): Hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisinin en yaygın nedenidir. Hipertansiyon tanısı konulan kişilerin 3’te 1’inde sol ventrikül hipertrofisi ile ilgili durumlar ortaya çıkmaktadır.

Aort kapak stenozu: Bu hastalık, sol ventrikülü geniş kan damarından ayıran aort kapağının daralmasıdır (aort). Aort kapağının daralması, sol ventrikülün kanı aort içine pompalamak için daha fazla çalışmasını gerektirmektedir.

Hipertrofik kardiyomiyopati: Bu genetik hastalık, kalp kasının anormal derecede kalınlaştığı, hatta tamamen normal kan basıncında kaldığı ve kalbin kan pompalaması için zorlaştığı zaman ortaya çıkar.

Atletik eğitim: Yoğun, uzun süreli dayanıklılık ve kuvvet antrenmanı, kalbin yükünü arttırabilir. Bu atletik durumun sol ventrikül hipertrofisinin kalp kası ve hastalığının sertleşmesine yol açıp açmadığı belirsizdir.

Sol Ventrikül Hipertrofisi Risk Faktörleri

Hipertansiyon ve aort kapak stenozuna ek olarak, sol ventrikül hipertrofisi riskini artıran faktörler şunlardır:

Yaş: Yaşlılarda sol ventrikül hipertrofisi gelişme ihtimali daha yüksektir.

Kilo: Aşırı kilolu olmak, yüksek tansiyon ve sol ventrikül hipertrofisi riskini artırır.

Aile öyküsü: Bazı genetik durumlar sol ventrikül hipertrofisi ile ilişkilidir.

Diyabet: Sol ventrikül hipertrofisinin diyabet yüksekliği ile bağlantılı olduğu bulunmuştur.

Irk: Afrikalı-Amerikalılar, benzer tansiyon değerlerine sahip beyaz kişilerden daha yüksek sol ventrikül hipertrofisi riski altındadır.

Cinsiyet: Hipertansiyonu olan kadınlar, benzer tansiyon değerlerine sahip erkeklerden daha yüksek sol ventrikül hipertrofisi riski altındadır.

Sol Ventrikül Hipertrofisi Nasıl Önlenir?

Sol ventrikül hipertrofisini önlemenin en iyi yolu, tansiyonu güvenli seviyede tutmaktır. Tansiyonunuzu kontrol altına almak için birkaç öneri:

Yüksek tansiyonu takip edin: Yüksek tansiyonunuz varsa, evdeki bir tansiyon ölçme cihazını alın ve tansiyonunu sık sık kontrol edin. Doktorunuzla düzenli kontroller planlayın. Sağlıklı bir bireyde normal tansiyon 130/80 mm Hg’den daha düşüktür.

Egzersiz yapmak için zaman ayırın: Düzenli egzersiz yapmak tansiyonu düşürür ve normal seviyelerde tutar. Haftanın 3-4 günü 30 dakikalık orta seviyede egzersizler yapın.

Beslenmenize dikkat edin: Yüksek yağ ve tuz içeren yiyeceklerden kaçının ve daha fazla meyve ve sebze yiyin. Alkollü içeceklerden kaçının.

Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın: Sigarayı bırakmak tansiyon ve genel sağlığınızı iyileştirir.

Sol Ventrikül Hipertrofisi Hangi Hastalıklara, Nelere Neden Olur?

Sol ventrikül hipertrofisi kalbin yapısını ve çalışma düzenini değiştirmektedir. Sol ventrikül hipertrofisi şu gibi durumlara yol açabilir:

Güçsüzleşme

Kalp sertleşir ve elastikiyeti kaybeder. Kalpte odacıkların düzgün şekilde dolmasını engeller ve kalpteki basıncı arttırır.

Bu değişikliklerin bir sonucu olarak, sol ventrikül hipertrofisinin olası komplikasyonları şunlardır:

Kalbe azalan kan akımı

Kalbin vücuda yeterli kan pompalamaması (kalp yetmezliği)

Anormal kalp ritmi (aritmi)

Düzensiz, genellikle hızlı kalp atışı (atriyal fibrilasyon) vücuda kan akışını azaltır.

Kalbe yetersiz oksijen kaynağı (iskemik kalp hastalığı)

Felç

Ani kalp fonksiyonu kaybı, nefes ve bilinç kaybı (ani kalp durması)

Sol Ventrikül Hipertrofisi Tedavisi

Sol ventrikül hipertrofisi tedavisi altta yatan asıl nedene bağlıdır, ilaç veya ameliyat yöntemi uygulanabilir.

Aort Kapak Stenozu Tedavisi

Aort kapak stenozunun neden olduğu sol ventrikül hipertrofisi dar kapakçığı onarmak, yapay veya doku kapakçıkla değiştirmek için ameliyat gerekebilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisi

Hipertrofik kardiyomiyopatiye bağlı sol ventrikül hipertrofisi; ilaç tedavisi, ameliyat, implante cihazlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir.

Doktorlar, aşağıdakiler gibi kalp-sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini önermektedir:

Düzenli Egzersiz

Meyve, sebze, tam tahıl ve iyi yağ tüketimini arttırıp düşük miktarlarda rafine karbonhidrat, sodyum ve doymuş yağları tüketmeyin.

Sigarayı Bırakma

Tansiyon ilacı ayrıca sol ventrikülün daha da genişlemesini önlemeye ve hatta hipertrofik kasların da küçültmeye sebep olabilir.

Doktorunuz aşağıdakileri de içeren ilaçlar önerebilir:

Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri: Bu ilaçlar kan damarlarını genişletir, kan akışını iyileştirir ve kalbin iş yükünü azaltır. Örnekler arasında kaptopril, enalapril (Vasotec) ve lisinopril (Zestril) bulunmaktadır. Yan etkileri ise; tahriş edici kuru öksürüktür.

Anjiyotensin II reseptör blokerleri: Losartan (Cozaar) gibi ilaçların ACE inhibitörlerine benzer yararları vardır, ancak uzun süreli bir öksürüğe neden olmazlar.

Kalsiyum kanal blokerleri: Bu ilaçlar kalsiyumun kalp hücreleri ve kan damarı duvarlarına girmesini önleyerek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Örnekler arasında amlodipin (Norvasc) ve diltiazem (Cardizem, Tiazac) vardır.

İdrar sökücüler: Tiyazid tipi idrar sökücü olarak bilinen ilaçlar kan akışını hızlandırıp hipertansiyonu düşürür. Örnekler arasında chlorthalidone ve hidroklorotiyazid bulunur.

Beta blokerler: Atenolol (Tenormin) gibi ilaçlar, kalp atış hızını azaltır, tansiyonu düşürür ve stres hormonlarının bazı zararlı etkilerini önler. Beta blokerler; hipertansiyon tedavisinde başlangıç olarak verilmez. Başka ilaçlar tek başına etkili değilse, doktorunuz beta bloker kullanmanızı önerebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.