Tenosinovit El Ve Ayak Bileği Bölgesinde Olursa Ne Yapmalı?

Tenosinovit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi  Nasıl Geçer?

2 15.146

Tenosinovit Nedir?

“Tenosinovit, tendonun ve onu etrafın saran kılıfın iltihaplanmasına denir. Tendonlar kasları kemiklere bağlayan dokulardır. Tenosinovit iltihaplanmanın oluştuğu belirli eklemlerde şişme ve hareket güçlüğü ortaya çıkarır. Tenosinovit genellikle el, bilek ve ayakta ortaya çıkar.”

Tenosinovit  tendon kılıfının iltihaplanmasıdır. Sinovyum tendonları çevreleyen koruyucu kılıftır. Tenosinovit bu kılıfın iltihaplanmasıdır. İltihaplanma sebebi bilinmeyebilir ya da şunlardan kaynaklanabilir: iltihaplanmaya sebep olan hastalıklar, enfeksiyon, yaralanma, organın aşırı kullanımı, incinme

Eklemlerindeki tendondanlar uzun olduğundan tenosinovitten genellikle bilekler, eller, ayak bilekleri ve ayaklar etkilenir. Ancak bu durum herhangi tendon kılıfında da gerçekleşebilir.

Tendon kaslarınızı kemiklerinize bağlayan bir tür lifli dokudur. Bu dokular koşma, zıplama, yakalama ve kaldırma gibi eylemleri kontrol etmeye yardım eder. Tendonlar olmadan vücut hareketlerinizi kontrol edemezdiniz.

Tendonları saran sinovyum koruyucu kılıf olarak bilinir. Bu kılıf tendonları yağlı tutan sinovyal sıvı üretir. Tendon hasarı kılıfın işlev bozukluğuyla sonuçlanabilir. Eğer bu ortaya çıkarsa, kılıf sinovyal sıvı oluşturmayı bırakabilir ya da yeterli sıvı üretemeyebilir. Bu durum kılıfın iltihaplanmasına ya da şişmesine neden olabilir. Bu da tenosinovit olarak adlandırılır.

Tenosinovitin Belirtileri

  • Eklem hareketinde zorluk
  • Enfekte olmuş alanda eklem şişme
  • Eklem etrafında ağrı ve hassasiyet
  • Eklem hareket ettirildiğinde ağrı
  • Tendon uzunluğu boyunca kırmızılık
  • El ve ayak parmakları, ayak bileklerinde çıtırdama
  • Ayak parmaklarında ya da el parmaklarında yumru
  • Parmaklarda ya da bilekte sertleşme
  • Hasar gören bölgede hareket kısıtlılığı ve zayıflığı
  • Eğer ateş, şişme ve bu belirtilerle birlikte kırmızılık yaşarsanız, enfeksiyon belirtisi olabilir.

Tenosinovitin Sebepleri

Tenosinovit tendonları çevreleyen sinovyal kılıfın iltihaplanmasıdır. Tenosinovit enfeksiyondan ya da enfeksiyon olmayan sebeplerden ortaya çıkabilir. Enfeksiyon olmayan sebeplere diyabet, eklem iltihabı, okronoz, amiloidoz, psoriatik artrit, sistemik lupus erirtematozus, deri sertleşmesi, Reiter sendromu, bel soğukluğu ve aşırı kullanım dahildir.

İltihaba sebep olan hastalıkların en yaygın sebeplerinden biri tenosinovittir. Diğer sebepler enfeksiyon, yaralanma, aşırı kullanım ve tendon kılıfını incitmektir.

Tenosinovit Riskini Arttıran Şeyler

  • Tendonların aşırı kullanımı. Çalışırken ya da oynarken yinelenen el, bilek ve ayak hareketleri
  • Enfeksiyon
  • Tendona baskı
  • Tendonlarda hasar

Tenosinovit Nasıl Teşhis Edilir?

Tenosinovitin teşhisi hasarlanan bölgenin fiziksel muayenesini gerektirecektir. Eğer kızarıklık ve şişlik varsa doktorunuz kontrol edecektir. Aynı zamanda doktorunuz hasarlanan bölge hareket ettirildiğinde ağrı olup olmadığını da sorabilir.

Bazı durumlarda doktorunuz teşhisi doğrulamak ya da eklem iltihabı gibi diğer olasılıkları değerlendirmek için ultrason ya da MR testi talep edebilir.

Tenosinovit Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin amacı ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmaktır. Dinlenmek ya da hasar gören tendonları sabit tutmak iyileşme için gereklidir. Doktorunuz zarar görmüş alanı hareketsiz tutmak için sargı kullanımı önerebilir. Sıcak ya da soğuk uygulamak da şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Enfeksiyondan kaynaklanan tenosinovitin derhal tedavi edilmesi gerekir. Doktorunuz antibiyotik yazacaktır. Ciddli durumlarda tendon etrafındaki iltihabı yok etmek için acil ameliyat gerekebilir.

Ağrı kesiciler. İbuprofen gibi stereoid yapıda olmayan iltihap önletici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kortikosteroidler. Kortikosteroidler kılıftaki bölgesel hasarları dindirmede yardımcı olabilir. Bu yalnızca enfeksiyon dışında bir sebepten tenosinovit bulunan hastalarda bir seçenektir.

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmekte yardımcı olur.

Mantar önleyiciler mantar enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardım eder.

Stereoit enjeksiyon iltihabı azaltmak için verilebilir.

Eğer tedavi işe yaramazsa ve belirtiler ciddi boyuttaysa ameliyat gerekebilir. Cerrahınız gerektiği şekilde iyileşmesi için tendonunuzun etrafındaki bölgeyi temizlemeye ihtiyaç duyabilir.

Tenosinovit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tenosinovit tedavi edilmezse, tendon kalıcı olarak kısıtlı hale gelebilir ya da yırtılabilir. Zarar görmüş eklem sertleşebilir. Ciddi olabilecek ve hasar gören organı tehdit edebilecek tendondaki enfeksiyon yayılabilir.

2 Yorumlar
  1. Şengül diyor

    Peki hangi doktora gitmem gerekir

  2. Petito diyor

    Fizik Tedavi Hekimine gitmeniz gerek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.