SVT (Supraventriküler Taşikardi ) Ne Demek?
“Supraventriküler taşikardi (SVT), kalbin normalden hızlı attığı bir tür kalp hastalığıdır. Kalp normalde dakika 60 ila 100 kez atarken supraventriküler taşikardi hastalığında dakikada 100’den fazla atmaktadır. Bu sayı dakika 250’yi bile bulabilir. Bu problem, kalbin elektrik sistemindeki bir sorundan kaynaklanmakta olup kalpten pompalanan kan miktarını azaltabilir. ”
Supraventriküler taşikardi, kalbin normalden daha hızlı attığı bir tür ritim problemidir. Bu problem yaygın olarak çocuklarda görülmektedir. Bu durum aralıklı olarak yaşanmaktadır yani bazen olup bazen olmamaktadır. Bu problem birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.
Supraventriküler taşikardi, kalbin çok hızlı attığı anormal bir kalp hastalığıdır. Bu problem kalpteki ventriküllerden (kalbin alt bölmeleri) kaynaklanan hatalı elektrik sinyallerinden kaynaklanır. Genellikle genç ve sağlıklı insanlar da görülse de her yaştan insanı etkileyebilir.
Supraventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir?
Hızlı kalp atışı: Normalde kalp dakikada 60 ila 100 kez atmaktadır. 100 üzerindeki atışlarda taşikardi durumu var demektir. Taşikardi durumunda kalp genellikle 150 ila 250 arasında atmaktadır.
Göğüs ağrısı: Taşikardi durumunda göğüste ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı kısa sürelidir.
Baş dönmesi: Nadir durumlarda, tansiyonda hızlı bir düşüş nedeniyle baygınlık da yaşayabilirsiniz.
Bitkinlik
Terleme
Supraventriküler Taşikardi Sebepleri Nelerdir?
- Çoğu supraventriküler taşikardi vakası kalpteki elektiriksel bağlantının sorunlu olmasından kaynaklanmaktadır.
- Supraventriküler taşikardi bazı ilaçların kullanımından da kaynaklanabilir. Kalp atış hızını arttıran bazı ilaçlar digoxin ve theophylline’dir.
- Bazı supraventriküler taşikardi vakaları Wolff-Parkinson-White sendromu gibi aileden geçmektedir. Bazılarında ise supraventriküler taşikardi sebebi bazı sağlık problemleri, ilaçlar veya ameliyattır.
- Supraventriküler taşikardi her kişide görülmesine rağmen, şu faktörler yaşanma riskini arttırabilir:
- Kalp kas hastalığı (kardiyomiyopati)
- Koroner kalp hastalığı
- Kalp ameliyatı
- Tiroitlerin aşırı aktif olması (hipertiroidizm)
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğer hastalığı
- Kalp kapakçık hastalığı
- Taşikardi aile öyküsü
- Kalpte doğum sonrası yaşanılan problemler (konjenital kalp hastalığı)
- Çok fazla kafein veya alkol içilmesi (yüksek kafein içeren enerji içecekleri yaygın bir nedendir)
- Sigara içmek
- Tedavi edilmeyen tiroid bozuklukları
- Psikolojik ve fiziksel strese girme
- Yasadışı uyuşturucu kullanma
- Kansızlık
- Kronik solunum yolu hastalığı
- Bazı kardiyak ilaçlar
Supraventriküler Taşikardi Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor, size sağlık durumu ve yaşadığınız belirtiler hakkında sorular sorarak fiziksel bir muayene yapacaktır. Buna ek testlerin yapılması gerekebilir. Elektrokardiyogram denilen bir test yapabilir (EKG, EKG). Bu test kalbin elektriksel aktivitesini ölçer.
Supraventriküler Taşikardi Nasıl Tedavi Edilir?
Supraventriküler taşikardi, bazı durumlarda belirti göstermediği için tedavi de gerektirmez. Eğer belirtiler varsa, tedavi gerekir.
Supraventriküler taşikardi ani atakları tedavisi için:
Supraventriküler taşikardisi olan çoğu insanda tıbbi tedavi gerekmez. Bununla birlikte, uzun süreli veya sık sık görülüyorsa doktorunuz şunları önerebilir:
İlaç tedavisi: Çok sık supraventriküler taşikardi atakları yaşarsanız, doktorunuz kalp atış hızınızı kontrol etmek veya normal kalp ritmini düzeltmek için ilaç reçete edebilir. Komplikasyonları en aza indirmek için doktorunuz tarafından verilen bir anti-aritmik ilaç kullanmak faydalı olabilir.
Kateter: Bu uygulamada doktorunuz kan damarları aracılığıyla kateteri kalbinize takar. Kateter uçlarındaki elektrotlar, kalp dokusunun küçük bir noktasını kırmak için ısı, aşırı soğuk veya radyofrekans enerjisini kullanabilir ve aritmiye neden olan yol boyunca elektriksel bir blok oluşturabilir.
Supraventriküler Taşikardi Komplikasyonları
Çoğu insan herhangi bir komplikasyon yaşamazken, kalp hızınız normal olmadığı için supraventriküler taşikardi kaynaklı problemler yaşayabilirsiniz:
Kalp krizi, kalp yetmezliği, Wolff-Parkinson-White sendromu gibi supraventriküler taşikardi hastalığınız varsa ani bir ölüm riski de vardır.