Tam İdrar Tahlili Nedir Tam İdrar Tahlilinde Nelere Bakılır

TIT Nedir, TIT Testi Tahlili Sonuçları Ve Anlamları

0 1.603

TİT Nedir Nelere Bakılır?

TİT Tam İdrar Tahlili demektir. Tam İdrar Tahlili doktorların en çok istediği laboratuvar testlerindendir. Tam idrar testi pek çok laboratuarda gerçekleştirilmektedir. Basit, ekonomik ve tespitte oldukça faydalı bir tetkiktir. İdrar enfeksiyonu, kum ve taş oluşumu gibi böbrek rahatsızlıklarının saptanmasına büyük rol oynamaktadır.

Börek rahatsızlıklarının ve idrar yolu enfeksiyonlarının tespiti için tam idrar testine başvurulmaktadır. Laboratuarda gerçekleştirilen bu test, söz konusu problemlerin değerlendirilmesini sağlamaktadır. Kandaki zararlı mikroorganizmalar böbrek tarafından süzülmektedir. Ardından idrarla beraber vücut dışına atılmaktadır. Çoğunlukla idrar soluk sarı renkte görülmektedir. Mikroskopik ve kimyasal incelemeler esnasında birçok faktör değerlendirilmektedir. Bunlar idrar rengi, bulanıklık, berraklık ve kokudur.

TİT Tam İdrar Tahlili Normal Değerleri Nasıldır?

Renk: Açık sarı (saman rengi)

Anormal: Çeşitli yemekler ve alınan ilaçlar idrarın rengini değiştirebilmektedir. Yetersiz sıvı tüketilmesi koyu renkli idrara sebep olmaktadır. Bazen idrar yollarında kanama olabilmektedir. Bu durum, idrarın pembe yahut kırmızıya çalan bir renkte görülmesiyle anlaşılmaktadır.

Görünüm: Berrak (Berrak idrar gözlemlenmesi idrar yolu enfeksiyonun işaretçisi olabilmektedir.)

Bilirubin; Negatif (İdrarda görülmez, sarılık benzeri hallerdeyse idrarda rastlanılır.)

Dansite: Normal bir kişinin aldığı sıvı oranına bağlı olarak 1001-1030 değerleri arasında seyretmektedir.

pH: 4,6 ile 8,0 arası değerler normal kabul edilmektedir. Belirtilen oranın altında olması uzun müddet aç kalınmaya ya da susuzluğa bağlı olabilmektedir. 8’den yüksek pH değeriyse idrar yolu enfeksiyonunda görülmektedir. Aynı şekilde kusma yahut böbrek rahatsızlıklarında rastlanılabilmektedir.

Anormal: İdrarın bazik veya asidik değerleri pH ölçümüyle belirlenmektedir. Doğal şartlarda idrar pH değeri 4,6 ila 8 aralığındadır. Bu değerin altında seyretmesi kontrol edilemeyen diyabet ve aşırı ilaç kullanımına bağlı olabilmektedir. Ek olarak diyare problemleri de gözlemlenebilmektedir. 8 değerinden yüksek pH değeriyse böbrek rahatsızlıklarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olabilmektedir.

Protein: Doğal şartlarda tam idrar tetkikinde proteine rastlanılmaz.

Anormal: Sabahın erken saatlerinde alınan idrar numunesinde proteine rastlanılabilmektedir. Bu durum bireydeki böbrek rahatsızlığına işaret edebilmektedir. Gebe bireylerde protein görülmesi normaldir. Endişelenilmesi gereken bir durum değildir.

Glikoz: Negatif (Kandaki şekerin düzeyi yükseldiğinde ve diyabet söz konusu olduğunda idrarda glikoza rastlanılır. Fazla şeker böbrekler tarafından bu şekilde dışarı atılır.)

Normal: Doğal şartlarda idrarda şeker (glikoz) gözlemlenmez. Dolayısıyla sonucun negatif olması gerekmektedir. Ancak kandaki şeker düzeyi aşırı yüksekse böbrekler bu şekeri idrar yoluyla atacaktır. Doğal şartlarda böbrek eşiği 170 mg düzeyindedir.

Anormal: İdrardaki aşırı glikoz, kontrolsüz diyabete yol açabilmektedir. Böbrek üstü bezi sorunu, karaciğer ve beyin hasarı vakalarında idrarda glikoza rastlanılabilir. Keza böbrek rahatsızlıklarında ve doğal hamilelik evresinde de bu durum normaldir.

Ketonlar: Normal: Negatif

(Uzun müddet açlık durumunda bireyin test sonucu pozitif çıkabilmektedir. İdrarda keton pozitif görebilecekler; diyabet hastaları, karbonhidrat perhizi yapanlar, diyare ve yüksek ateş sorunu yaşayanlar.)

Anormal: Uzun müddet açlık durumunda bireyin idrarında gözlemlenir. Diyabet rahatsızlığı bulunanlarda ve karbonhidrat tüketimini sınırlayanlarda gözlemlenir. Bunun yanı sıra diyare ve yüksek ateş vakalarında da görülebilmektedir.

TİT Tam İdrar Tahlili Ne Zaman İstenir?

Çoğunlukla gebelik değerlendirmesi amacıyla bu test istenmektedir. Planlanmış ameliyatın öncesinde de TİT istenebilmektedir. Bunun yanı sıra bireyin karın ağrısı ve idrar esnasında ağrı şikayetlerinde de talep edilebilmektedir. Ayrıca sıklaşan küçük abdest ihtiyacı ve idrarda kan görülmesi vakalarında da bu teste başvurulmaktadır.

TİT Tam İdrar Tahlili Nasıl Yapılır?

Not: İdrar numunesi verilirken tokluk veya açlığın herhangi bir önemi yoktur.

Test öncesinde ağır egzersizler yapılmamalıdır. İdrar rengini değiştirebilecek gıdalar tüketilmemelidir. Şayet kişi adet dönemindeyse durumu hekime bildirmelidir. Zira yetkili hekim testin ertelenmesi gerektiğini isteyebilir. Kliniklerde yahut laboratuarda rutin idrar testi gerçekleştirilebilmektedir.

İdrar Tahlili Nasıl Verilir?

Numune verilmeden evvel eller yıkanmalıdır. Genital bölgenin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Kişiye verilecek steril kaba gerekli miktarda numune verilmelidir. İdrarın ilk ve son anından değil ara kısmından numune alınmalıdır.İşlem öncesinde ve sonrasında kabın içerisine hiçbir şekilde dokunulmamalıdır. Dikkatlice kabın kapağı kapatılarak laboratuar çalışanına verilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.