Tiroglobulin (TG) Nedir Tiroglobulin Yüksekliği Düşüklüğü Ve Normal Değerleri
Tiroglobulin hormonu, tiroid bezleri tarafından üretilen bir proteindir. Normal bir bireyin kanında Tiroglobulin (TG) oranı çok düşük seviyelerdedir. Bu protein hormonu tiroidler tarafından salgılanır ve kana karışır. Bu hormondaki artışların sebebi tiroid bezi büyümeleri, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi tiroid problemleridir. Kandaki tiroglobulin miktarını tiroglobulin kan testi ölçer. Bu hormonunun düşmesi veya yükselmesinin sebebi tiroid bozukluklarından kaynaklanır.
Tiroid kanseri diğer kanser türlerine göre daha az görülmektedir. Bu sebeple, bu gibi durumlarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tiroglubin oranı tiroid kanseri ve tiroid iltihaplanması gibi durumların teşhisinde kullanılan bir değerdir.
Tiroid kanseri olan kişilerde tiroid bezleri alındığından kaynaklı tiroglubulin değeri sıfıra yakın derecededir. Bu kişilerde tiroid olmadığından kanda tiroglubilin seviyesi de yükselmez.
Tiroglobulin Testi Neden Yapılır?
- Tiroglobulin (Tg) testi tiroid kanser tedavisinin takibi ve nadir de olsa hipertiroidi ve hipotiroidi hastalıklarının nedeninin belirlenmesinde de yardımcı bir testtir.
- Bu test tiroid kanseri vakalarında tedaviyi izlemek için tarama testi olarak kullanılır. Folliküler tiroid kanseri, papiller tiroid kanseri ve hürtle hücreli kanserlerin izlenmesinde kullanılır.
- Tiroglobulin testi doğuştan tiroid bezlerinin gelişmediği hastalıkların (agenezi) teşhisinde de kullanılır.
- Tiroid zehirlenmesi (tirotoksikoz) yaşayan kişide bu hastalığın kullanılan ilaca bağlı olup olmadığını anlamak için de bu test uygulanır.
Tiroglobulin Normal Değerleri
Tiroglobulin normal değerleri bu testin yapılacağı laboratuvar ortamı, yöntem ve cihaza bağlı olarak ufak değişiklikler gösterebilir. Bu sebeple bu test için yapılan laboratuvarın değer aralıkları dikkate alınmalıdır. Sağlıklı bireylerde tiroglobulin değerleri şöyledir:
- Sağlıklı bireylerde: 33ng/mL’nin altındadır.
- Tiroid bezi alınmış bireylerde: 0.1 ng/mL’nin altındadır.
Yukarıda verilen değerler Mayo Klinik değerleridir ve her yaşta olan kişiler için geçerlidir.
- Sağlıklı bireylerde referans aralığı; yeterli iyot tüketen ülkelerde 3-40 ng/mL arasında olmalıdır. Genel nüfusun yaklaşık % 8’inde bu 10 ng/mL seviyesinin altındadır.
- Yenidoğan bebeklerdeki tiroglobulin seviyesi, doğumdan sonraki 48 saat içinde 36-48 ng/mL’ye kadar yükselebilir.
- Ameliyatla tiroid bezi tamamen alınmış bireylerde değer 0.1 ng/dL’in altında olmalıdır.
Tiroglobulin Yüksekliği
Tiroglobulin oranı tiroid iltihaplanması ve tiroid kanserinin takibinde kullanılsa da bazı hastalıklarda yüksektir. Yani tiroglobulin oranı aşağıdaki hastalıklarda yüksek çıkabilir:
- Bazı tiroid kanser türleri (papiller, foliküler ve hürtle hücreli karsinomlar)
- Tiroid iltihaplanmaları (tiroidit); subakut tiroidit ve haşimato hastalığı gibi.
- Graves gastalığı (tiroid hormonlarının aşırı salgılandığı otoümmin bir hastalık)
- Toksik nodüler guatr
- Hipertiroidizm
- Endemik guatr hastalarının bazılarında. (Endemik guatr, genellikle iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen tiroid bezinde görülen büyümedir.)
- Karaciğer yetmezliği
- Ameliyat ile tiroid bezi alınmış veya radyoaktif iyot tedavisi verilmiş kişilerin kanında işlem sonrası birkaç haftaya kadar tiroglobulin seviyesinde yükseklik görülebilir.
Tiroglobulin Düşüklüğü
Tiroglobulin protein hormonu sağlıklı bireylerde kanda çok düşük oranda bulunur.
Yenidoğanlarda tiroid bezinin gelişmediği durumlarda, tiroid bezi alınanlarda ve radyasyona bağlı tiroid problemi gelişen kişilerde tiroglobulin düşüklüğü görülebilir.
Tiroglobulin Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
- Sağlıklı bireylerde tiroglobulin seviyesi düşüktür.
- Ameliyat öncesi dönemdeT yüksek seviyede olan tiroglobulin, tedavi sonrası dönemde düşerse tedavinin işe yaradığı anlaşılır.
- Tedavi sonrası düşük olan tiroglobulin düzeyi yükselmeye başlarsa, kanser tekrarlamış demektir.