Tokluk kan şekeri kaç olmalı nasıl ölçülmeli tokluk kan şekeri sınırı kaçtır

Tokluk kan şekeri kaç olmalı nasıl ölçülmeli tokluk kan şekeri sınırı kaçtır
0 17

Kan şekeri değerleri, ne zaman ne kadar yediğinize ve vücudunuzun insülin üretip ne kadar etkili olduğuna bağlıdır. Makalemizde tokluk kan şekeri kaç olmalı ve açlık kan şekeri kaç olmalı ve kan şekeri seviyenizin diyabet gelişme riskine etkilerini anlatacağız. Kan şekeriniz ne kadar yüksek olursa, diyabet riskiniz o kadar yüksek olur.

Açlık kan şekeri ve Tokluk kan şekeri kaç olmalı 

Kan şekeri glikoz değerleri ölçümü, doktorunuzun tavsiyesi ile geceden yemeyi keserek en az 8 saat aç kalarak ertesi sabah açlık kan şekeri testi yapılır. Aynı gün içinde kahvaltıdan 2 saat sonra bu sefer tokluk kan şekeri testi yapılır. Peki kan şekeri değerleri normalde kaç olmalı?

  • Açlık kan şekeri değeri normalde, 8 saat aç kalındığında 100 mg/dL den az olmalıdır.
  • Tokluk kan şekeri değeri yemekten 2 saat sonra 140 mg/dL den az olmalıdır.

Diyabet olmayan kişiler için, yemeklerden önce normal kan şekeri seviyeleri 70 ila 80 mg/dL civarındadır. Bazı insanlar için 60 normal bir değer sayılırken bazıları için 90 normal bir değerdir.

Açlık ve Tokluk Kan şekeri referans aralığı

Açlık kan şekeri referans aralığı ve tokluk kan şekeri referans aralığı ne olmalı, hangi değer normal ve hangi değer diyabet tanısı konur aşağıdaki tabloda görelim.

Mg/DL Açlık Tokluk
Normal 80-100 120-140
PreDiyabet 101-125 140-190
Diyabet 126+ 200+

Kan Şekeri Vücudunuzu Nasıl Etkiler

Şeker hastalığı olan bir kişide, kan şekeri (glikoz) seviyeleri sürekli olarak yüksek seyredebilir. Zamanla, yüksek kan şekeri vücuda zarar verebilir ve bununla birlikte diğer birçok soruna neden olabilir.

Kanda yüksek şeker kaçtır ve yüksek şeker zararları nelerdir? burada sağlığınızı nasıl etkilediğini anlatmadan önce şeker ölçümü değerleri sonucu neyi yansıtıyor öğrenmek için aşağıdaki kan şekeri değerleri tablosu ‘na bir göz atarak kan şekeri değerleri kaç olmalı bilgi edinin.

Kan şekeri değerleri kaç olmalı ? Kan şekeri değerleri tablosu

[table id=1 /]

Düşük şeker seviyesi nedir?

Uzun süreli açlık sonrası bile birçok insanda şeker seviyesi 60 mg/dl altına düşmez. Diyet veya uzun süreli açlık durumunda, karaciğer, yağ ve kas içindeki şekeri kullanarak şeker seviyelerini normalde tutar. Bazen bu durumda bir kısım kişilerin şeker seviyesi biraz düşebilir.

Kan şekeri kaç olursa diyabet teşhisi konur?

Diyabet tanısını doğrulamak için açlık kan şekeri testi veya tokluk kan şekeri testi yapılır. Normalden yüksek şeker düzeyleri doktor kontrolünde ve tedavi gerektirir. Normalden az yüksek veya sınırda olan tam diyabet noktasına ulaşmayan seviyelere ise prediyabet denir. Prediyabet olan kişilerin diyet ve egzersiz ile diyabet olmaktan korunmaları mümkündür.

Doktorlar kişinin diyabet olup olmadığını anlamak için şu testleri uygular;

  • Açlık kan şekeri testi. 8 saat boyunca aç kaldıktan sonra kan şekeri seviyeniz test edilir ve 126 mg/dL den yüksekse diyabet teşhisi koyulur.
  • Tokluk kan şekeri testi 8 saat boyunca aç kaldıktan sonra, özel bir şekerli içecek alırsınız. İki saat sonra şeker seviyeniz 200’den yüksekse diyabet teşhisi koyulur.
  • Rastgele kontrollerde kan şekeri test edilir ve 200’den yüksek çıkar, ayrıca daha fazla idrara çıkma, sıkça susamak ve önemli miktarda kilo almak veya kilo kaybetmek de tanıyı doğrular.

Şekerin vücuda zararları

Yüksek kan şekeri seviyeleri neden zararlıdır? Şeker yani glikoz, normal seviyelerde olduğunda vücudunuzdaki tüm hücreler için değerli bir yakıttır. Ancak yavaş hareket eden bir zehir gibi davranabilir.

Yüksek şeker seviyeleri yavaş yavaş, insülin üreten pankreas hücrelerinin yeteneğini azaltır. Pankreas aşırı insülin üretir ve insülin seviyeleri çok yükselir. Zamanla, pankreas kalıcı olarak hasar görür.

Yüksek kan şekeri seviyeleri, doktorların ateroskleroz dediği kan damarlarının sertleşmesine yol açan değişikliklere neden olabilir.

Vücudunuzun hemen hemen her organı çok fazla şekerden zarar görebilir. Hasarlı kan damarları gibi sorunlara neden olan diğer organlar;

  • Diyaliz gerektiren böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği
  • İnme felç
  • Kalp krizi
  • Görme kaybı veya körlük
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyon riski yükselir
  • Erektil disfonksiyon
  • Sinir hasarı, aynı zamanda ayak, bacak ve ellerde karıncalanma, ağrı, ya da hissin azalmasına neden olan nöropati
  • Bacak ve ayaklarda zayıf kan dolaşımı
  • Yaraların geç iyileşmesi ve nadir durumlarda amputasyon potansiyeli

Bu komplikasyonların çoğunu önlemek için kan şekeri seviyenizi normal seviyelere yakın tutmak için doktorunuzla görüşün. Diyabetli kişilerde kan şekeri değerleri kontrol altında tutulması için, değerler yemeklerden önce ölçülür, 70 ila 130 mg/dL ve yemeklerden sonra 180 mg/dL ‘den az olmalıdır.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.