Trigliserid nedir ? trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir ?
Trigliserid kanda bulunan, kollestrol benzeri yaygın bir yağ türüdür. İnsan için önemli enerji kaynaklarından olan trigliserid, havyansal ve bitkisel yağlarda bulunur. Ayrıca vücut tarafından trigliserid üretilmektedir. Çok aşırı beslenme neticesinde karbonhidrat ve protein kaynaklı yağlar vücuda fazla enerji meydana getirir. Makalemizde trigliserid nedir ve trigliserid neden yükselir ayrıca trigliserid nasıl düşürülür sorularına ayrıca trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir yanıt vereceğiz.
İhtiyaç fazlası bu yağlar, vücutta trigliseride çevrilerek, hücreleri şişirir ve yağ depolarına dönüştürür. Aşırı beslenme ve hareketsizlik sonucu artık yağ hücreleri tarafından depolanamayan trigliserid damarlarda dolaşmaya başlar. Trigliserid yüksekliği kötü kollestrolün çoğalmasına iyi kollestrolün azalmasına neden olur.
Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir ?
Düşük miktarlarda trigliserid yüksekliği belirti vermez, fakat 500 mg/dl üzerinde, pankreas iltihabı, dirseklerde nodül ve tekrarlayan baş ağrıları, tansiyon dengesizlikleri görülebilir. Trigliserit yüksekliği için endişe ediyorsanız trigliserit testi yaptırmanız iyi olacaktır.
Trigliserid kaç olmalı ?
Kollestrol seviyesi normal, fakat trigliserid seviyesi yüksek ise kalb krizi riski var demektir. Trigliserid değerleri aşağıdaki değerler arasında normal kabul edilir. Trigliserit kaç olmalı normal değer, üst sınır erkek ve kadın için farklıdır.
- Normal değer 150 mg/dl
- Üst sınır 199 mg/dl
- Erkeklerde 40–160 mg/dl arası görülebilir.
- Kadınlarda 35–135 mg/dl arası görülebilir.
Kandaki Trigliserid Seviyeleri
Normal değerlerin altında ve üstündeki, trigliserid seviyeleri tıbbi açıdan değerlendirlir.
- 200-400 mg/dl arasında ise sınırda fakat yüksek.
- 400-1000 mg/dl arasındaki değerler ise yüksek trigliserid olarak kabul edilmektedir.
Trigliserid yüksekliğine neden olan hastalıklar
- Kalb hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Böbrek hastalığı
- Karaciğer hastalığı
- Glikojen şeker hastalıkları
- Ağır enfarktüs geçirmek
- Tiroid bezi yetmezliği
- Pankreas iltihabı
- Kortizon kullanmak
- Östorojen kullanımı
Trigliserid yüksekliğine neden olan durumlar
- Genetik kalıtsal hastalıklar
- Hamilelik
- Aşırı yağlı beslenme
- Obozite
- Sigara ve alkol kullanımı
- Hareketsiz hayat
- Öğün atlamak
- Çok yemek yemek
- Aşırı karbonhidratlı gıdalar
- Gece yemeği
- Bazı tansiyon ilaçları
- İdrar söktürücü bazı ilaclar
- Bazı kalb ilacları
Trigliserid nasıl düşürülür
Omega 3 esansiyel yağ asitidir, yani vücut trafından yapılmaz, dışarıdan aldığımız gıdalarda bulunur. Sardunya, somon, lüfer, alabalık, uskumru ton balığı, hamsi gibi yağlı balıklarda, keten tohumu, badem, fındık ceviz, semizotu gibi yiyecekleri tüketmelidir. Omega 3 yağ asitleri kandaki trigliserit ve LDL kötü huylu kollestrolü düşürür, HDL iyi huylu kollestrolü arttırır.
Aşırı kilolardan kurtulun egzersiz yapın günlük 40 dakikalık yürüyüşler yapmanız çok faydalıdır. Trigliserid yüksekliği canan karatay diyet programı ile trigliserit seviyesini değerlerini düşürmenize yardımcı olabilir.
Trigliserid diyeti yapın lifli yiyecekleri tercih edin, soya fasulyesi, bezelye, bakla, mericimek benzeri bakliyat türü gıdalar alın. Meyvelerden muz, kayısı, elma, portakal tüketin.
Trigliserid yüksekliği bitkisel tedavisi için, ıspanak brokoli, yulaf ezmesi, sarımsak ve karanfil alın. Bir bardak suya yulaf ezmesi karıştırın, gece boyu bekletin, ertesi gün yulaflı suyu için. Portakal kabuklarını kaynar suda demleyip için.
Doktorunuzun tavsiye ettiği trigliserit düşürücü düzenleyici ilaclar kullanın.
Trigliserid düşüklüğü
Trigliserid düşüklüğü genelde bir probleme işaret etmez. Ancak belirli bir seviyenin altındaki trigliserid düşüklüğü gıda yetmezliklerinden olabileceği gibi, hipertiroididen veya sindirim sistemi hastalıklar olabilir. Trigliserit düşüklüğü sağlıksız ve yetersiz beslenmeden kaynaklanabilir.
Trigliserid düşüklüğüne neden olan ilave durumlar şunlardır;
- Kas kütlesi kaybı
- Ciltde kuruluk
- Cilt, esnekliğinin azalması ve incelmesi
- Saçların cansız ve kırılgan olması
- Sindirim sistemindeki emilim sorunları belirtileri
- Hastalıklara yakalanmak sürekli hasta olmak