Trikotillomani Saç Koparma Yolma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır İlaçları
Saç-kıl koparma hastalığı yani trikotilomani, ruhsal bir hastalıktır. Trikotilomani hastaları saçlarını, kaşlarını, kirpiklerini yolmayı, vücudunun herhangi bir yerinden kıl koparmayı alışkanlık haline getirmiştir ve bu alışkanlıktan vazgeçemez. Saç koparma hastalığı bir dürtü kontrolü bozukluğudur.
Hastalık ilerlediğinde kişi saçlarını ve kıllarını yutmaya başlar, üstelik bundan haz duyar.
Trikotilomani (Saç Koparma Hastalığı) Neden Olur?
Saç yolma bozukluğu (trikotillomani), genç yetişkinlerde görülebildiği gibi, ergenlik veya çocukluk döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Saç yolma isteğine karşı koyamayan trikotillomani hastaları, zamanla büyük ölçüde saç kaybı yaşayabilmektedir.
Bu hastalığa yol açan durumlar şunlardır;
- Saç yolma dürtüsünü tetikleyen başlıca faktörlerden biri stres ve sıkıntıdır.
- İçine kapanık, çekingen, özgüven sorunu olan insanlar saç yolmaya eğilimlidir.
- OKB yani obsesif kompulsif bozukluk hastaları saç koparma davranışı sergileyebilir.
- Ergenlikte yaşanan hormonal değişimler saç koparma hastalığını ortaya çıkarabilir.
- Çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar, ebeveyn geçimsizlikleri, çocuğun şiddete maruz kalması, kötü şartlar altında büyümesi gibi durumlar, hem saç koparma hastalığına hem de başka ruhsal sorunlara yol açabilir.
- Kadınlarda saç koparma hastalığına daha çok rastlanır. Bu hastalık yalnızca saç koparmakla karakterize değildir, aynı zamanda hastaların kaşlarını, kirpiklerini, koltuk altı ve kasık tüylerini de kopardığı bilinmektedir. Hastalar saç koparma dürtüsüyle strese girerler fakat koparınca kendilerini iyi hisseder ve mutlu olurlar.
- Saç koparma hastalığı anksiyete ve benzeri psikolojik bozukluklara işaret edebilir. Bazı trikotilomani hastalarında bu durum fizyolojik nedenlere bağlıyken, bir kısmında ise psikolojik rahatsızlıklar söz konusudur. Öte yandan saç koparma rahatsızlığı, saçların azalmasına sebep olduğundan hastaların dış görünüşü bozulmakta, bu ise hastanın toplumdan dışlanmasına ve psikolojik olarak daha da kötüleşmesine neden olmaktadır.
- Bazı hastalar da saçlarını kopararak yaşadıkları gerginlik ve stresten kurtulmayı amaçlamaktadır.
Trikotilomani (Saç Koparma Hastalığı)Belirtileri Nelerdir ?
- Hastalar saç koparma davranışını sürekli olarak tekrar eder ve bunu engelleyemezler.
- Hastanın saçları gözle görülür derecede azalır.
- Saç yolma isteği geldiğinde ve bunu önlemeye çalışırken hasta aşırı strese girer.
- Hasta saçlarını yolduğu esnada zevk alır ve rahatlar.
Trikotilomani (Saç Koparma Hastalığı) Nasıl Tedavi Edilir?
Saç koparma hastalığı (Trikotilomani) tedavisi için farklı yöntemler kullanılır. Genelde ilaçlar ve psikoterapi ile iyileştirilmeye çalışılır. Hastalığın ortaya çıkmasına ve ağırlaşmasına yol açan faktörler psikoterapi ile belirlenerek, altta yatan nedene göre bir tedavi uygulanır. Öte yandan hastanın aile ve yakın çevresiyle olan ilişkileri de göz önünde bulundurulur.
Anafrani, Fluoxetin ve Prozac, saç koparma hastalığının tedavisinde kullanılan bazı antidepresanlardandır. Bu ilaçların tedavide işe yaradığı bilinmektedir fakat ilaç kullanımı boyunca hastalığın seyri takip edilmeli, hasta düzenli olarak muayene edilmelidir. Tedaviden sonuç vermesi zaman gerektirdiğinden bu hususta acele edilmemeli, istikrarlı bir şekilde tedaviye devam edilmelidir.
Bunlara ilaveten duygudurum ve anksiyete bozukluklarının derecesine bağlı olarak hastaya amitriptilin, klorpromazin, imipramin, paroksetin, lityum ve klomipramin gibi ilaçlar da reçete edilmektedir.