TSH Düşüklüğü Nedir Belirtileri Nedenleri Nelerdir, Nasıl Yükseltilir?
“TSH “Tiroid Bezini Uyarıcı Hormon” demektir. Bu hormon beyindeki hipofiz bezinden salgılanan, tiroid bezini uyararak, T3 ve T4 gibi tiroid hormonlarının üretilmesini sağlayan bir hormon türüdür. TSH hormonunun vazifesi troid bezine “Troid hormonu üret” komutunu vermektedir. TSH seviyeniz düşükse, istemsiz kilo alma, yorgunluk, halsizlik, soluk beniz, cilt kuruluğu ve hatta depresyon gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.”
Tiroidler soluk borusu önünde, boynun önünde tiroid kıkırdağının hemen altında yer alan kelebek şekilli bir bezdir. Tiroid bezlerinin; vücutta ısı düzenlemesi, kalp atışları, kilo, üreme gibi daha birçok metabolik görevleri vardır. Tiroid bezleri; metobolizmanın çalışması, kilo alıp vermenin denetlenmesi, kas kuvveti, beyin gelişimi, kolesterol seviyesi ve daha birçok şeyi etkileyen hormonlar üretir. Özetle, tiroit bezlerinin ürettiği hormonlar vücudun gündelik işlevlerini yerine getirmek için önemli rol oynar. İki tip tiroit hormonu vardır: trliyodotironin (T3) ve tiroksen (T4). Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu, T3 ve T4 üretiminde rol oynar.
TSH Kan Testi Nedir?
TSH bir diğer adıyla tiroid uyarıcı hormon demektir. TSH kan testi kandaki TSH hormonu miktarını ölçer. Tiroitler; küçük ve kelebek şekillidir ve boğazın yakınında bulur. Tiroitler vücutta enerji üretimi için gerekli olan hormonları salgılar. Aynı zamanda; kilo alıp vermenin düzenlenmesi, vücut sıcaklığı, kas gücü ve hatta ruh halinde önemli rol oynar. TSH, beyinde bulunan hipofiz bezinde üretilir. Tiroit seviyeniz düşük olduğunda, hipofiz bezleri daha çok TSH üretir. Ancak tiroit seviyeniz yüksek olduğunda hipofiz daha az TSH üretir. TSH seviyesindeki yükseliş veya düşüşler tiroitlerin iyi çalışıp çalışmadığını gösterir.
TSH Kan Testi Ne İçin Kullanılır?
TSH testi tiroitlerin çalışma kontrolü yani az veya çok çalışıp çalışmadığını tespit için kullanılır.
Normal TSH Seviyesi Kaçtır?
Dahiliye Doktoru Murat Kınıkoğlu, kendisine sorulan bu soruyu şöyle cevaplamıştır: (Ülkemizde çoğu laboratuarda Tsh normal değeri 0.4 – 3.0 uIU/mL olarak geçer. 2002 yılına kadar TSH değerinin normal sınırları 0.5 – 5.0 arasındaydı. American Association for Clinical Chemistiry (Amerika Klinik Kimya Derneği) 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değeri 0.4-2.5 seviyesine indirdiğini bildirmiştir.)
Eğer TSH oranı 0.4’den aşağı değerdeyse, kişide tiroitlerin çok aktif olduğunu yani hipotiroidizm (Troid düşüklüğü) olduğunun göstergesidir.
TSH Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
TSH hormonunun normalden az salgılanmasına TSH düşüklüğü denir.
TSH düşüklüğünün arkasında iki sebep yatmaktadır:
- Hipofiz bezleri yeterince üretim yapamıyordur.
- Tiroit bezleri çok fazla tiroit üretimi yapıp hipofiz bezlerine daha fazla TSH üretmemesi için sinyal gönderiyordur.
TSH Düşüklüğü Belirtileri
- Hızlı kalp atışları
- Konsantrasyonda düşüşler
- Aşırı terleme
- Ciltte kızarıklık
- Sinirlilik hali
- Boyunda şişlik, guatr olarak bilinen genişlemiş tiroid nedeniyle
- Yorgunluk
- İştah artışı
- Isı hassasiyeti
- Depresyon
- Bitkinlik
- Kabızlık
- İştah azalması
- Kas ağrısı
- Eklem ağrısı
- Dayanıksızlık
- Cinsel işlev bozukluğu
- Konsantrasyon eksikliği
- Hafıza kaybı
- Soğuk hassasiyeti
- Saç dökülmeleri
- Kalp atışında azalma
- Sesin kısılması
- Vücut ısısında düşüşler
- Ciltte kabarmalar
- Zayıflamaya neden olan aşırı terleme
- Erkeklerde iktidarsızlık
- Artan metabolizma hızı nedeniyle artan bağırsak hareketleri
- Ajitasyon, sinirlilik ve titreme
- Artan öfke, sinirlilik
- Ani sinirlilik hali
- İştah artışına rağmen kilo kaybı
- Düşük konsantrasyon
- Sıcak basmaları, kadınlarda eklem ağrısı
- Uyumakta zorluk
- Hafif ve daha az sık adet dönemleri,
TSH Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Tsh seviyenizin düşük olmasından muzdaripseniz üniversite hastanesinin Endokronoloji bölümünde bir Endokrin uzmanına başvurmalısınız. Endokrin uzmanı sizden TSH düşüklüğünün nedenini tespit etmek için Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, Sedimentasyon, antiTPO, antitiroglobulin antikor gibi testler isteyecektir. Doktorunuz durumun nedenine göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
TSH seviyesindeki düşüşler tiroitlerin çok fazla hormon üretmesi durumu olan hipotiroidizm durumu olduğu anlamına gelir. TSH düşüklüğü tiroit bezlerinin çalışmasını kontrol eden bazı anti tiroit ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Tiroid bezini küçülten veya çok fazla çalışmasını engellemek için radyoaktif iyot da kullanılabilir. Bazı durumlarda hormon tedavisi çok faydalı olabilir.Uygulanacak uygun bir beslenme düzeniyle de uzun vadede tiroitlerin normal seviyeye gelmesi sağlanabilir. Nadiren de olsa; tiroit bezlerinin kısmen alınması tavsiye edilebilir. İlaç kullanamayan insanlar cerrahi müdahale için adaydır.
Spor
Düzenli egzersiz yapmak hormon dengesinin sağlanması için yardımcıdır. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve spor yapmamak hormon dengesizliklerden kaynaklı kilo alma ve çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmasına sebep olabilir. Her gün en az 20-30 dakika spor yapmalısınız. Yürüyüş, ip atlama, yüzme ve bisiklet gibi basit sporlar TSH hormonunun dengelenmesi normal seviyeye gelmesi için yardımcı olabilir.
İyot
Diğer bir temel faktör olan beslenme; tiroid fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Beslenme düzeninde; iyot eksikliği, tiroidlerin az çalışması yani TSH düşüklüğü ile sonuçlanabilir. Günümüzde; iyot içeren tuz her yerde mevcuttur. İyotlu tuzlar kullanarak TSH düşüklüğünü önleyebilirsiniz.
İlaçlar
Bazı ilaçlar tiroidlerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle doktorunuza danışıp kullandığınız ilaçları bildirin, TSH seviyenizi düşüren ilacı muadili değiştirin.
Beslenme Düzeni
Tiroid beslenme düzeni; sağlıklı şekilde kilo vermek için en iyi şekilde ayarlanmalıdır. Kadın ve erkeklerde hipotiroidizm durumunun belirtisi kilo alımıdır. Tam tahıllı gıdalar, yüksek oranda protein ve lif içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni TSH seviyelerini doğal yolla yükseltecektir. Selenyum minerali tiroidlerin çalışmasında önemli bir role sahiptir. Bu yüzden selenyum açısından zengin; balık, sarımsak, mantar, mozeralla peynir, kuşkonmaz, hardal, ceviz, yulaf, yumurta, kahverengi pirinç, tavuk göğsü, bonfile eti, ciğer gibi besinlerin beslenme düzenine eklenmesi gereklidir. Düşük glisemik gıdaların tüketimi, kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur. Sabit kan şekeri seviyeleri vücuttaki bezlerin düzgün çalışmasını sağlar. Bazı besin ve takviyeler durumu daha da kötü hale getirebilir. Kilo alımına sebep olabilecek rafine karbonhidrat tüketiminden kaçınmalısınız. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın.