Evde Tuz Seramiği ve Tuz Hamuru Nasıl Yapılır?
Tuz hamuru, bir başka adıyla tuz seramiği olarak bilinir ve birbirinden farklı şekiller elde etmemizi sağlar. Tuz hamuru ve tuz seramiği aynı anlama gelir. Nasıl ki herhangi bir oyun hamurundan parçalar kopararak dilediğimiz gibi şekillendirebiliyorsak, tuz seramiğini de bu şekilde kullanabilir ve el becerimizi konuşturabiliriz. Hamura toz boya eklemediysek şekil verme işleminin ardından kurumaya bırakalım ve sonra zevkimize göre boyama yapalım. Boyası kuruyunca vernikleyelim.
Tuz Seramiği (Tuz Hamuru) Yapımı 1. Tarif
Malzemeler
- 2 çay bardağı un
- 1 çay bardağı tuz
- 1 çay bardağı su
- 1-2 damla sıvıyağ
İki çay bardağı unun içerisine bir çay bardağı su ve bir çay bardağı tuz ekleyin. Parlaması amacıyla da 1-2 damla kadar sıvıyağ ilave edin. Sonra elinize yapışmayacak kıvamda bir hamur meydana gelinceye dek yoğurun. Şayet elinize yapışacak kıvamdaysa bir miktar daha un katın. Eğer katı olduysa su koyarak yumuşamasını sağlayın. Hamurunuzdan parçalar alıp renkli gıda boyaları kullanarak rengarenk hamur topları hazırlayabilirsiniz.
Tuz Seramiği (Tuz Hamuru) Yapımı 2. Tarif
Malzemeler
- 2 bardak un
- 1 bardak tuz
- 1 yemek kaşığı toz şap
- 1 bardak su
Şap, un ve tuzu derince bir kaba alıp güzelce karıştırın. İçerisine azar azar su ekleyin ve yoğurun. Elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmayı sürdürün. İsterseniz sıvı yağ da katabilirsiniz. Hamurunuza toz boya ekleyebilir veya hazırladığınız şekiller kuruyunca boyama yapabilirsiniz.
Tuz Seramiğinden Ev Süsleri Yapımı
Malzemeler
- 1 Bardak tuz
- 1 Bardak un
- Su
- Renkli akrilik ya da guaj boyalar
- Renkli simler
- Süslemek için kurdele, boncuk vb.
Tuz ve unu derin bir kabın içerisine ekleyip biraz da su katıyoruz ve yoğuruyoruz. Hamur elde edene kadar azar azar su eklemeye ve yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurumuz dağılmayacak, elimize yapışmayacak ve yumuşak bir halde olmalıdır. Bu kıvama ulaştığı zaman şekil vermeye geçebiliriz.
Malzemelere fazla su katarsak maalesef kıvamı tutmayacaktır ve hamur oluşmayacaktır. Buna engel olmak için unumuzu ve tuzumuzu aynı oranda ekleyerek yeniden yoğuruyoruz. Suyu yetersiz olursa karışımımız parçalar halinde kalacak ve elimize aldığımız zaman dağılacaktır. Çözüm ise yine bir miktar daha su ilave etmek ve tekrar yoğurmaktır. Hamur naylon torbaya veya hava almayan bir kaba yerleştirilerek 3 gün boyunca muhafaza edilebilir.
Hamuru hazırladıktan sonra sıra geldi şekil vermeye… İlk olarak uygulama yapacağımız yere bir miktar un serpiştiriyoruz. Hamurumuzdan bir parça alıyoruz ve bu parça ile hamur topu yapıyoruz. Yılan biçiminde uzun ince bir hale getiriyoruz. Yuvarladığımız hamurun orta kısmında mumların alt tarafından biraz daha büyük bir delik meydana getirecek şekilde uçlarını birleştiriyoruz. Parmağımızla hamurumuzun iki ucuna hafifçe su sürüp birbirine yapışmasını sağlıyoruz. Yuvarlak bir simit şekli elde ediyoruz. Hamurumuzu elimizle düzeltiyoruz.
Hamurdan yine bir parça koparıyoruz ve yuvarlak şekle gelmesini sağlıyoruz. Oluşturduğumuz bu şekilin büyüklüğü simidimizin alt tabanı kadar olmalıdır. Simidin alt tarafını parmağımızla çok az ıslatıyoruz ve elde ettiğimiz yuvarlak şekli bu kısma yapıştırıyoruz. Küçük dokunuşlar ile iyice yapışmasını sağlıyoruz. Böylece simidimizin alt yüzeyi de hazırdır.
Şimdi peçeteliklerimizi hazırlayacağız. Bunun için bir kez daha hamurumuzdan bir parça ayırarak ince uzun bir dikdörtgen elde ediyoruz. Hamurumuzu oklava yardımıyla açıyoruz ve dikdörtgenin uzamasını sağlayarak kenarlarını da düzeltiyoruz. Dikdörtgenimizin uç kısımlarını az su ile ıslatarak birbirine yapıştırıyoruz.
180 derecelik fırında ısıtıyoruz. Tepsimize bir pişirme kağıdı seriyoruz ve yaptığımız peçetelikleri, mumlukları ortalama 1-1 buçuk saat boyunca pişiriyoruz. Tamamen pişerek sert bir hale geldiğinde fırınımızdan alıyoruz ve soğuması için beklemeye bırakıyoruz.
Mumluklarımız ve peçetelerimiz piştiğine göre yapmamız gereken şey onları istediğimiz gibi boyamaktır. Onu da hallettikten sonra zemin boyasının kurumasını bekliyoruz. Artık değişik renkteki 3D boyalarla veya simli uhularla süsleme yapabiliriz.