Ürodinami Testi Neden Yapılır Ücreti Fiyatları Nelerdir?

Ürodinami Nedir Ürodinami Testi Nasıl Yapılır Ne Kadar Sürer?

0 7.725

Ürodinami Ne Demek Ürodinami Testi Neden Nasıl Yapılır?

Ürodinami testi; mesanenin nasıl çalıştığını görmek için yapılan bir idrar testidir. Bu test birçok sebepten dolayı yapılabilir: idrar tutamama, idrar kaçırma, idrara çıkma zorluğu gibi..Ürodinami testi; kadın,erkek ve çocuk her insanda görülebilen idrar kaçırma problemleri dahil idrar yolu hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir çeşit testtir. Bu test; mesaneye yerleştirilen çok ince bir kateter ve cilde yapıştırılan elektrodlarla mesane iç basıncı ve mesane çıkışı kas çalışmasını ölçmek için yapılır. Yapılan bu test sayesinde; kişide idrar yolu enfeksiyonlarının teşhisi daha kolay olabilmektedir.

Ürodinami Testi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Ürodinami testi aşağıdaki durumlarda yapılır:

  • İdrar kaçırma/ idrarınızı kontrol edememe
  • Hapşırma veya öksürme anında idrar kaçırma
  • Aniden idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken acı hissi
  • Sık sık idrara çıkma
  • Mesanenin tamamen boşaltılmasında karşılaşılan sorunlar
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • İdrar kaçırma
  • Tuvalete yetişememe
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Damla damla idrar akışı
  • Zayıf idrar akışı

Bu gibi problemleri olan kişiler ürodinami testi yaptırmalıdır.

Günümüzde idrar kaçırma problemi; başta kadınlar olmak üzere herkeste görülebilen yaygın bir problemdir. İdrar kaçırma problemleri kişide ciddi tıbbi veyahut psikolojik problemlere yol açıyorsa, sebebinin bulunabilmesi için ürodinami testi yaptırılmalıdır.

Ürodinami Testi Nasıl Yapılır?

Ürodinami; mesanenin dinlenme, öksürme ve karın basıncının artması gibi farklı zamanlardaki aktivitelerde nasıl çalıştığını ayrıntılı olarak inceleyen bir dizi testtir. Bu işlem için ek bir hazırlık yapılması gerekmez; idrara çıkılmış olması yeterlidir ve aç veya tok karnına yapılabilir. 30 ila 60 dakika süren bu işlem sonrasında hasta eve gidebilir.

Ürodinami testinin amacı; mesane doluluğunda mesane ve karın içindeki basıncın ölçülmesi, mesanenin kasılmasına yardımcı olan sinirler için EMG yapılması ve idrara çıkarken mesane kasılmasının ve idrar yapmamaya sebep olan durumların sebebinin öğrenilmesidir.

Bu işlemde kişinin idrar ve anüsüne ince ve elastik bir sonda yerleştirilir. Mesane içine bu sonda aracılığıyla yavaş yavaş sıvı verilerek sıkışma sağlanır. Bu durumda mesane ve karnın gösterdiği reaksiyonlar gözlenir. Sonrasında eğer gerekli görülürse; idrar yaptırılırak mesane kasılma ve idrar yolu tıkanıklığı kontrol edilir.

Bu işlem sonrası kişide idrar yolu enfeksiyonu yaşanır. Bu enfeksiyon olmasa bile işlem sonrasındaki birkaç gün kişi idrara çıkarken yanma hissi yaşayabilir. Bu problem ise bol su içilerek geçebilir. Eğer bu işlem sonrası kişide idrara çıkarken yanma, idrarda bulanıklaşma veya ateş gibi durumlar görülürse, doktora danışılmalıdır.

Ürodinami Nasıl Bir İşlemdir?

Ürodinami işlemi yaklaşık olarak 30-60 dakika sürer ve ağrısız bir işlemdir. Ürodinami testi uygulanırken hastanın mesanesinin tamamen boş olması gerekmektedir. Mesane içine bir adet ince ve yumuşak kateter yerleştirilir ve buna benzer bir basınç ölçüm kateteri de anusten yerleştirilir. Böylece mesane içindeki basınç tam olarak hesaplanır.

Mesaneye yerleştirilen kateter; belirlenen hızda su pompalar. Bu şekilde; böbreklerin idrar üretimi taklit edilir ve mesane kaslarının gücü ölçülmüş olur. Mesane dolduktan sonra ise hastadan idrara çıkması beklenir. İdrara çıkıştaki hız ve değişiklikler ölçülür.

Bu işlem sonra elde edilen değerler gözlenerek mesanenin işlevi ve idrar kaçırmaya sebep olan asıl durum tespit edilir.

Ürodinami testi sonrasında hastada hafif yanma hissi ve kanama yaşanabilir. Ancak bunlar geçicidir. Bu işlemde idrar yolu kullanıldığı için kızlık zarına herhangi bir zarar görmemektedir.

Kadınlarda Ürodinami Testi Neden Yapılır?

Kadınlarda ürodinami testi en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Hatta bu işlem daha çok kadınların yaşadığı idrar kaçırmanın asıl nedenini araştırmak için başvurulur. Bu nedenlerin ise bazıları şunlardır:

Stres tipi idrar kaçırma: Doğum ya da yaşlanma kaynaklı idrar kesesi sarkması olabilir. Bu durumda da idrar tutma mekanizması bozulabilir. İdrar kaçırma testi olan ürodinami sayesinde bozukluğun derecesi tespit edilebilir, tedavi daha rahat planlanabilir.
Sıkışma tipi idrar kaçırma: Ürodinami testi sayesinde idrar kaçırma tipinin sıkışma tipi olup olmadığı tespit edilebilir.

Karışık tip idrar kaçırma: Ürodinami testi uygulanarak hangi tip olduğu anlaşılabilir.

Erkeklerde Ürodinami Testi Yaptırılması Gerektiren Durumlar

Erkeklerde ürodinami testi:

  • Mesanenin aşırı aktif olması
  • Mesane kaslarında yetersizlik
  • Mesanenin nörojen olması
  • Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma durumları için kullanılır.

Yukarıdaki sorunlar ürodinamik inceleme sonucu tespit edilerek uygulanacak en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Erkeklerde idrar kaçırma farklı nedenlere de dayanacağı için kesin tanı konması için farklı testler de uygulanabilir.

Çocuklarda Ürodinami Testi Yaptırılması Gerektiren Durumlar

Çocuklarda ürodinami gerektiren durumlar:

  • İdrara çıkma problemler
  • Gece veya gündüz alt ıslatma
  • Sık sık üriner enfeksiyon
  • İdrar yolunda tıkanıklıklar
  • Spina bifida
  • Omurilik felci olan kişiler
  • Mesanenin nörojenik olması gibi durumlarda ürodinamik inceleme tedavide yol gösterici olması açısından kullanılabilir.

Ürodinami Öncesi Nelere Dikkat Edilir?

Ürodinami testi yaptıracak kişiler genellikle acılı olacağından endişelenirler. Fakat bu test ağrısı bir ölçüm testidir. Her yaşta kadın erkek ve ya çocuğa uygulanan ürodinami; korkulmayacak bir yöntemdir. Ürodinami testi yaptırılmadan önce özel herhangi bir hazırlık yapılması gerekmese bile kişide enfeksiyon varsa be mesane hassasiyeti başta olmak üzere riskler göz önünde bulundurulmalıdır.

Ürodinami Testi Ücreti Ne Kadar?
Ürodinami devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılan bir test hizmetidir. Özel hastahanelerde ise fiyatlar değişmektedir. SGK yoksa 100 TL civarı ücreti vardır.

Ürodinami öncesi ayrıca dikkat edilmesi gerekenler:

İdrar yolunda enfeksiyon olan kişiler; uygulanacak doğru tedavi yönteminin belirlenmesi için idrar kültürü ve idrar tahlili sonuçlarını doktorlarına göstermeleri gerekmektedir.

Doktora randevuya gelirken yazılan ilaçlar ve yapılmış tetkikleri de getirmek önemlidir.

Kabızlık durumu olan kişiler tedavi öncesi bu durumu doktorlarına söylemelidir.

Ürodinami işlemi öncesi genital bölge temizliği yapılmalıdır.

Randevu öncesi mesane dolu yani idrara çıkılmadan gelmek gerekir.

Ürodinami testinin yorumlanıp raporlanması çok kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Ürodinamik incelemenin ardından kişiye özel tedavi yöntemleri değerlendirilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.