Yer Fıstığı Faydaları İbrahim Saraçoğlu Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

Yer Fıstığının Faydaları, Zararları Besin Ve Protein Değeri

0 10.358

Yer Fıstığının Sağlığa Faydaları

Yer fıstığı vitamin ve mineral açısından çok zengin olan sağlık için oldukça faydalı bir kuruyemiştir. 100 gr. yer fıstığı 26 gr. protein içeriği sayesinde protein oranı da çok yüksektir.

Kanseri Önler

Düzenli ve gerekli miktarda yer fıstığı tüketimi, içerdiği beta-sitosterol sayesinde kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu fitostroller, tümör hücrelerinin büyüme riskini düşürür ve vücudu kansere karşı korur.

Hafızayı Güçlendirir ve Beynin Fonksiyonlarını Arttırır

Düzenli olarak ve makul ölçüde yer fıstığı tüketimi, beynin fonksiyonlarını arttırarak, hafızayı güçlendirir ve beyin sağlığı için çok faydalıdır. Yer fıstığının bu faydaları, içerdiği B3 vitamini ve niacinden kaynaklanmaktadır. Yer fıstıklarının beyne sağladığı faydalar nedeniyle, beyin yiyeceği de denilebilmektedir.

İyi Kolesterolü Artırır Kötü Kolesterolü Düşürür

Kolestrol, genel kalp sağlığımızı doğrudan etkilediğinden dolayı, günlük yaşantımızda çok önemlidir. İyi kolestrol ve kötü kolestrol olmak üzere, iki çeşit kolestrol bulunmaktadır. İyi kolestrol kalp ve damar sağlığımız için faydalı iken, kötü kolestrol sağlığı kötü yönde etkiler. Bu nedenle kötü kolestrolü kontrol altında tutmak önemlidir.

Düzenli ve makul miktarda yer fıstığı tüketimi, kolestrol seviyelerini düzenlediğinden dolayı, kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. Yer fıstığı içerisinde bulunan bakır sayesinde, kandaki kötü kolestrol seviyeleri düşürülür ve iyi kolestrol seviyeleri artar.

Şeker Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır

Yer fıstığının glisemik endeksi 14’tür ve glisemik oranı yalnzıca birdir. Bu çok düşük olarak sayılmaktadır ve bu sayede yer fıstığı kan dolaşımında şekerin çözülmesini azaltarak, şeker hastalığı riskini azaltır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Düzenli ve makul miktarda tüketimi sonucunda, kilo vermeye ve kilo kontrol etmeye oldukça yardımcı olabilir. Yer fıstığının bu özelliği, lif içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bu lif içeriği sayesinde, karnınızı daha çok dolu tutarak, acıkmanızı önler.

Fakat, yer fıstığının kalorisinin yüksek olduğunu bilmelisiniz. 100 gram yer fıstığı içerisinde 567 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle, eğer kilo vermek için yer fıstığı yiyecekseniz, az miktarda yemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Safra Taşı Riskini Azaltır

Yer fıstığının, düzenli ve makul ölçüde tüketimi safra kesenize oldukça faydalıdır. Yapılan birçok araştırma sonucunda düzenli yer fıstığı ve fıstık ezmesi yiyenlerin, yemeyenlere oranla, safra taşı oluşma riskini %25 oranında azalttığı bulunmuştur.

Mükemmel Bir Enerji Kaynağıdır

İçeriğinde birçok gerekli mineral, vitamin, karbonhidrat, yağ, antioksidan ve benzeri maddeler bulundurduğundan dolayı, yer fıstığı mükemmel bir enerji kaynağıdır.

Kalbi Sağlıklı Tutar

Düzenli ve orantılı tüketimi sonucunda yer fıstığı, kalp ve damar sağlığınız için, içerdiği birçok faydalı yağ asitleri nedeniyle oldukça faydalıdır.

Bu nedenle haftada en az 4 defa, bir avuç dolusu yer fıstığını veya başka bir yemişi, kalp sağlığınızı korumak için tüketin.

Cilt İçin Faydalıdır

İltihap önleyici özellikleri sayesinde sedef hastalığı ve egzema gibi cilt hastalıklarını tedavi etmede yer fıstığı çok başarılıdır. İçerdiği sağlıklı yağ asitleri sayesinde ciltteki şişme ve kızarmayı yok eder. Yer fıstıkları E vitamini, magnezyum ve çinko içerir. Bunlar sayesinde cildi parlak tutar ve sivilce sorununa yol açan bakterilerin bulaşmasını ve üremelerini önler. Yer fıstığının içerdiği protein içeriği, hücre yenilenmesine de yardımcı olur.

Yer Fıstığının Zararları

  • Yer fıstığı yüksek kalorisi nedeniyle kısa sürede çok kilo almaya sebep olur.
  • Yer fıstığı gaz yapan yiyeceklerdendir, midenizde şişkinliğe ve gaza yol açabilir.
  • Yer fıstığı bulantı, kusma, ishal, nabız yükselmesi, tansiyonda artış, öksürük, nefes darlığı, baş dönmesi, davranış bozuklukları gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegaldir. ABD’de (Teksas) Ülkemizde yerfıstığı yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesinin bazı bölümlerinde ağırlık kazanmıştır. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla yer fıstığı yetişen yerlerdir.

Yer Fıstığı Besin Değeri

Porsiyon Miktarı: 100 g

  • Kalori (kcal) 567
  • Toplam yağ 49 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 18 mg
  • Potasyum 705 mg
  • Karbonhidrat 16 g
  • Diyet Lifi 9 g
  • Şeker 4 g
  • Protein 26 g
  • A Vitamini 0 IU C Vitamini 0 mg
  • Kalsiyum 92 mg Demir 4,6 mg
  • D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,3 mg
  • B12 vitamini 0 µg Magnezyum 168 mg
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.