Adenokarsinom Ne Demek Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Adenokarsinom Nedir Ölümcülmüdür Adenokarsinoma Yaşam Süresi Ne?

0 28.722

Adenokarsinom Nedir?

Adenokarsinom; vücutta mukus salgılayan dokularda oluşan bir çeşit kanserdir. Bu vücudun birçok farklı bölgesinde oluşabilir.

Adenokarsinom Belirtileri

Hastalar kanserli tümörün bulunduğu yere göre  ve eğer metastaz olursa (diğer organlara yayılırsa) farklı belirtiler yaşanabilir. Örneğin adenokarsinom şu bölgelerde meydana geldiyse yaşanan belirtiler şöyledir;

Akciğer: Öksürme, ses kısıklığı, kanlı mukus, kilo kaybı, halsizlik ve bitkinlik

Göğüs: Göğüste yumru veya başka sıra dışı gelişimler

Beyin veya kafatası: Baş ağrıları, bulantı, kusma, nöbetler, bulanık görme, kişilik değişiklikleri, bacaklar veya kollarda tuhaf his

Prostat: Ağrılı idrara çıkma, mesane kontrol sorunları, geceleri idrara çıkma

Pankreas: İstenmeyen kilo kaybı, sırt ve karın ağrısı, yağlı veya açık renkli dışkı ve ciltte kaşıntı

Kolon: Bağırsaklarda doluluk, kanlı dışkı, rektal kanama, mide ağrısı ve açıklanamayan kilo kaybı hissi

Adenokarsinom Teşhisi

Adenokarsinom, vücut içinde veya dışında maddeyi salgılayan dokularda oluşan bir kanser türüdür. Uygulanacak tanı testleri kanserin bulunduğu yere göre değişir. Adenokarsinom tanısı konduğunda, aşağıdaki testler yapılabilir:

Biyopsi: Bu işlem vücutta örnek dokunun alınması ile yapılır. Doku örneği alındığında, patologlar mikroskop altında dokuyu kanserli olup olmadığını kontrol eder. Eğer kanser varsa, biyopsi; kanserin biyopsi yapılan bölgede mi yoksa vücudun başka bir bölümünde mi kaynaklandığını belirleyebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Taraması: Vücutta anormal dokuların ayrıntılı, üç boyutlu resimlerini çekmek için bilgisayar kullanan bir röntgen uygulamasıdır. BT taramaları, tedavi sırasında mevcut tedavinin etkinliğini kontrol etmek için de yapılır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Vücudun farklı bölümlerinin detaylı kesit görüntüleri oluşturmak için radyofrekans dalgalarını kullanılır.

Adenokarsinom Evreleri

Tümörün yeri, kanserin seyri, tedavisini ve şiddetini belirlerken, adenokarsinomun bu evreleri; hastalık hakkında fikir vermektedir:

  • 0.Evre: Tümör iyi huyludur ve yayılmamaktadır.
  • 1.Evre: Tümör sadece oluşan organdadır(bu aşama organa bağlı olarak birçok aşamaya ayrılabilir)
  • 2.Evre: Kanser lenf bezleri gibi organları istila etmiştir.
  • 3.Evre: Kanser diğer organları istila etmiştir. Bu aşama, kanserin yerine göre tanımlanmaktadır.
  • 4.Evre: Tümör, ürediği organdan uzakta olan organa bile yayılmıştır.

Adenokarsinom Tedavisi

Adenokarsinom  tedavisi, vücutta oluşan yere bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunlardır:

Ameliyat: Adenokarsinom; sıklıkla kanserli glandüler dokunun ve bazı çevre dokuların cerrahi olarak alınması ile tedavi edilmektedir. Minimal invaziv cerrahi tedavi yöntemleri, iyileşme süresini kısaltmaya ve ameliyat sonrası enfeksiyon riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Radyoterapi: Bu adenokarsinom tedavi seçeneği genellikle cerrahi veya kemoterapi ile birlikte uygulanır. İleri radyasyon terapileri, sağlıklı dokuları ve çevredeki organları korurken adenokarsinoma tümörlerini hedef alan tedavi öncesi ve sırasında görüntüden yararlanılınır.

Kemoterapi: Kemoterapi, adenokarsinomu, tüm vücutta ya da belirli bir alanda kanser hücrelerini yok eden ilaçlarla tedavi edilmesidir. Bazı durumlarda, kemoterapi, radyasyon terapisi veya cerrahi gibi diğer adenokarsinoma seçenekleriyle birlikte kullanılabilir.

Adenokarsinom Hayatta Kalma Oranı

Adenokarsinom hayatta kalma oranı kanserin yerine bağlı olarak değişmekte olup eğer yayılmışsa ne kadar erken teşhis edildiğine bağlıdır. Adenokarsinom vücudun her yerinde, erken evrelerde belirti göstermeyen organlarda bulunabileceğinden, adenokarsinom hayatta kalma oranı büyük oranda değişiklik göstermektedir.

Adenokarsinomun hayatta kalması oranını yükseltmenin tek yolu, doktorunuzun tavsiyesine göre düzenli taramalar almaktır. Erken teşhis, bu kanserden kurtulmanın asıl anahtarıdır.

Adenokarsinom Engellenmesi

Bu kanserin kesin nedeni hala bilinmese de doktorlar hastalardaki kanser riskinin azaltabileceğini söylemektedir. Engellemek için ise şu teknikler kullanılabilir:

  • Kanser ve yayılmadan önce tümörlerin izlenmesi için düzenli taramalar yapılması
  • Sağlıklı beslenmek
  • Sigara ve alkol tüketimini durdurulması
  • Aktif kalmak ve egzersiz yapılması
  • Sağlıklı olan ideal kiloyu korunması
  • Crohn hastalığı gibi vücudun zarar görmesine neden olabilecek sağlık problemlerinin kontrolü
  • Hormon yenileme tedavisi ve doğum kontrol hapları kullanımı
  • Aspirin ve mide sistemini enfekte edebilecek diğer ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzla konuşulması
  • Kanser riskini belirlemek için genetik tarama yapılması
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.